Non-fictie jeugd

Thomas Müller

Als het winter wordt
Thomas Müller

Het is winter, er is een dikke laag sneeuw gevallen. De dieren kunnen nu veel moeilijker voedsel vinden. Vogels vinden nauwelijks insecten en vijvers zijn dichtgevroren. Gelukkig houden sommige dieren een winterslaap, die overleven de winter wel. Maar andere dieren moeten toch op pad om voedsel te vinden. In dit boek zien we welke dieren dat onder andere zijn. We kunnen namelijk hun sporen volgen.


Op de eerste afbeelding zien we in de sneeuw pootafdrukken van diverse dieren en die leiden naar een luikje. Pas als je het luikje open doet zie je van welk dier de afdrukken zijn. Op de achterkant van de flapjes staat informatie over het betreffende dier.


Op de tweede afbeelding, die eveneens twee pagina's beslaat, zien we achter de flapjes de gezellige holletjes van de hamster en de das die onder de grond overwinteren. Maar ook in de bomen houden dieren hun winterslaap en we mogen even gluren in het nest van de eekhoorn en zien we een groepje vleermuizen, ondersteboven hangend, in een ruimte in een boom lekker dicht tegen elkaar aan slapen!


We zien en lezen op de overige pagina's hoe de vissen in het water de winter overleven, maar ook hoe de kleinere dieren zoals de mol, de muis, het leuke lieveheersbeestje en hagedisjes de winter doorkomen. Achter de flapjes zen we hoe al deze dieren in hun holletjes of in kieren van bomen de winter door komen.


Als het héél koud is komen de dieren graag naar vogelhuisjes en andere plekken waar mensen voedsel hebben neergelegd of ze gaan naar plekken waar veel voedsel afval te vinden is. We zien al de mooi gekleurde vogels en roofvogels afgebeeld maar ook achter een flapje de hermelijn, die zoals we via de flaptekst kunnen lezen, 's winters wit is en 's zomers bruin.


En dan... breekt de lente weer aan, alles wordt weer groen, de dieren laten zich weer zien, de citroenvlinders dartelen alweer in het rond, de vogels keren terug uit warmere streken en beginnen nesten te bouwen, de hertjes en hun jongen grazen en de zwijntjes lopen gezellig achter hun moeder aan.  De winter is voorbij...


Prettig, informatief boek met rustige, realistische getekende gekleurde afbeeldingen die de winterstilte mooi weergeven. De flapjes maken het boek extra aantrekkelijk. Een mooi verzorgd boek met stevige kartonnen pagina's zodat de flapjes niet snel kapot gaan. Bovendien zijn de bladzijden makkelijk met een vochtig doekje schoon te maken als kinderen bijvoorbeeld met plakhandjes de flapjes hebben opengemaakt. Er is dus duidelijk over de uitvoering nagedacht.
Prima boekje, een aanrader voor jong en oud.


ISBN 9786051166651| Hardcover met ronde hoeken | 16 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2018
Formaat: 21,2 x 28,2 cm | leeftijd 3 - 100 jaar

© Dettie, 26 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER