Non-fictie jeugd

Samuel Hanegreefs

De toekomst is van ons
Jongeren in actie voor het klimaat
Samuel Hanegreefs


Het algemene en zeer bekende verhaal is dat het niet goed gaat met onze aardbol. Het klimaat verandert, er zijn extreme weersomstandigheden die het leven in diverse delen van de wereld zeer zwaar tot onmogelijk maken, met bekende gevolgen: bosbranden, grote droogte maar ook overstromingen, smeltende ijskappen, verdwijnen van diersoorten en nog meer. De witte en vaak welgestelde aardbewoner is degene die dit het meest veroorzaakt, terwijl de arme gekleurde bevolking er het meest last van heeft. Zij hebben immers geen mogelijkheden om zich te wapenen. Ook is het zo dat degenen die dit in de afgelopen decennia veroorzaakt hebben er zelf minder last van zullen hebben dan degenen die nu opgroeien of geboren worden.


Het is daarom dat de stem van de jongeren gehoord moet worden! Want het is nog niet te laat. Helemaal terugdraaien lukt inderdaad niet meer, maar er kan nog veel gedaan worden om het niet nog erger te maken. Daarvoor is het nodig dat iedereen een handje bijdraagt.
In dit boek wordt verteld over de vele jongeren die naar voren getreden zijn, Greta Thunberg kennen we allemaal, maar al in 1992 was er een jongedame, Severn Cullis-Suzuki genaamd, die op twaalfjarige leeftijd bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties de aanwezigen toesprak:


‘Ik ben maar een kind en ik heb alle oplossingen niet.
Maar realiseer je dat jullie die ook niet hebben.
Als je niet weet hoe je het moet herstellen, maak het dan alsjeblieft niet stuk.’

Helaas hebben de volwassenen toen niet geluisterd en zitten we nu nog meer met de gebakken peren. En dus roepen alle jonge klimaatactivisten nog harder: het is nog niet te laat. Kom in actie!


Er worden veel namen genoemd, jongens en meisjes uit alle delen van de wereld die ofwel een proces aanspanden, de politiek instapten ofwel actie voerden. Nog steeds doen ze dat. Want waar de grote vervuilers nog steeds liever hun zakken vullen dan denken aan een beter klimaat is er nog veel werk te doen. Denk niet: dat kan ik niet. Lees de verhalen over deze jongeren die je voor gegaan zijn, en realiseer je dat iedereen zijn steentje bij kan dragen.


Jammer dat er geen adressen in staan waar je meer informatie kan vinden over hoe je te werk zou kunnen gaan. De informatieve teksten zijn ook best wel pittig voor een elfjarige, maar dat neemt niets van de urgentie weg.


Samuel Hanegreefs is een Belgische journalist en auteur. Hij schrijft over de klimaatcrisis, internationale politiek en China.


ISBN 9789044848793 | Hardcover | 104 pagina’s | Uitgever Clavis | november 2022
Illustraties van Ger-Jan Oosting | Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 28 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER