Non-fictie jeugd

Katherine Halligan

http://www.sarahwalshmakesthings.com

 

Wereldvrouwen
50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten
illustraties: Sarah Walsh
tekst: Katherine Halligan


Een boek waarin over 50 vrouwen geschreven wordt, vrouwen die op allerlei gebied, grote betekenis hebben gehad in de wereldgeschiedenis.
In het voorwoord staat o.a. te lezen:


"Dit is het verhaal van dappere leiders, die het beste met hun land en volk voor hadden. [...]
Dit is het verhaal van getalenteerde kunstenaars, schrijvers, artiesten die de wereld veranderden met hun kunst en leven. [...]
Dit is het verhaal van begaafde genezers en toegewijde leraren die hun leven wijdden aan het helpen van anderen. [...]
Dit is het verhaal van briljante wetenschappers en wiskundigen die uit nieuwsgierigheid de geheimen van de wereld om hen heen wilden ontraadselen.[...]
Dit is het verhaal van vrouwen en meisjes die hun dromen najoegen tegen elke prijs. [...]
Dit is het verhaal van 50 vrouwen en meisjes die uitzonderlijke dingen deden. Sommigen van hen wonnen prijzen, terwijl anderen tijdens hun leven nooit erkenning kregen. Sommigen van hen stierven akelig jong terwijl anderen een lang leven leidden. Ze  werden leiders, kunstenaars, revolutionairen, denkers en idealisten, omdat ze wisten dat ze het verschil moesten maken om hun hoop en dromen te verwezenlijken... en dat deden ze."


Het boek is ook opgedeeld in bovengenoemde categorieën, te weten: Sterke leiders, creatieve geesten, wereldverbeteraars, slimme denkers en dappere helden,


Het eerste verhaal over een van bovengenoemde vrouwen gaat over Elizabeth I (categorie sterke leiders), 'Een van de beste staatshoofden van Engeland en stichter van een wereldrijk.' We lezen over haar vader (de beruchte Hendrik VIII) en hoe ze pertinent weigerde zich aan een man te laten koppelen. Onder haar leiding bloeide Engeland op. 'Na geweld en armoede zorgde ze voor vrede en voorspoed. Ze stimuleerde de kunsten en ontdekkingsreizen, en stichtte een wereldrijk dat honderden jaren zou standhouden.'
De tekst, verspreid over twee pagina's, is in een niet doorsnee, vrij groot, lettertype afgedrukt. Door de tekst heen zijn tekeningen en foto's te zien van dingen die betrekking hebben op Elizabeth I. Ook zijn dik afgedrukte, bijzondere uitspraken van haar in de tekst te vinden. 

Elizabeth I is natuurlijk een van de bekendste leiders voor de westerlingen, maar we maken ook kennis met o.a. Wu Zetian, de eerste en enige keizerin van China, Theresa Kachindamoto, Politicus en kinderrechtenactivist in Malawi, Harriet Tubman, vocht voor afschaffing slavernij, Sacajewa, Indiaanse ontdekkingsreiziger en gids.
Bij elke vrouw is ook haar getekende portret te zien.


De tekst is steeds opgedeeld in drie delen. Eerst lezen we over de jeugd van de vrouw zelf, daarna hoe het leven in haar omgeving was o.a. welke maatstaven gehanteerd werden en welke gebeurtenissen van invloed waren. Vervolgens wordt onder het kopje 'Zo maakte zij het verschil' wat voor invloed de vrouw op het verloop van de geschiedenis, wetenschap, kunst etc. heeft gehad of wat zij heeft weten te bereiken voor anderen. 


Er komen veel vrouwen in het boek voor waar ik nog nooit van gehoord had maar die toch heel bijzonder en belangrijk zijn geweest. Maar we zien ook vrouwen die bij ons heel bekend zijn zoals Marie Curie, Moeder Theresa, Jane D'Arc, Frida Kahlo, Coco Chanel, Malala, Anne Frank, Florence Nightingale... en nog veel meer.


Het is fantastisch te lezen over deze vrouwen die het lef hadden door de heersende gebruiken, normen en waarden heen te breken. Die de moed erin hielden. Dankzij deze vrouwen is aangetoond dat ook vrouwen kunstenaars, wetenschappers, wereldverbeteraars en dergelijke kunnen zijn. Zij hebben voor de huidige vrouw het pad geëffend, elke vrouw mag hun dankbaar zijn.


Het boek is speels opgezet, het is geen geschiedenisboek geworden, de pagina's ogen soms een beetje druk, maar dat maakt wel dat het ook jongeren zal aanspreken. En daar is het boek ook voor gemaakt. De verhalen over deze vrouwen zal hopelijk een mooie inspiratiebron zijn voor de meisjes van nu.

ISBN 9789025770235 | Hardcover | 112 pagina's | Gottmer | september 2018 | leeftijd 12+
Met woordenlijst en register | Afmeting 29,8 x 25,9 cm (A4)

© Dettie, 21 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER