Onze planeet
het enige thuis dat we hebben
Illustraties: Richard Jones
Tekst: Matt Whyman
Een groot boek dat opvalt door de omslag, met daarop de melding dat het gebaseerd is op een Netflix-serie en het opvallende logo van het Wereldnatuurfonds. Het begint bovendien met een voorwoord van de welbekende Sir David Attenborough, een Britse bioloog en televisiemaker, die nog eens benadrukt hoe belangrijk het onze planeet is. Het is inderdaad de enige die we hebben en we, zijnde de mensheid, is er niet al te zuinig mee omgesprongen. Als we daar geen verandering in brengen, zal het gegarandeerd mis gaan:
‘(-) jij bent een van de hoofdrolspelers die als ze dat willen, het allermooiste verhaal kunnen vertellen – over hoe mensen in de 21ste eeuw tot bezinning kwamen en de aarde en alle andere prachtige levensvormen waarmee we de planeet delen gingen beschermen.’
Dan volgt een boek waar je alleen maar van kunt genieten: prachtige foto’s die in allerlei verschillende gebieden op onze planeet gemaakt zijn. En tekeningen zijn er ook.
De hoofdstukken zijn onderverdeeld in acht leefomgevingen, en we beginnen met een wereldkaart waarop duidelijk te zien is waar die zich bevinden, te weten de ijswereld (noord- en zuidpool), jungle, kustwateren, woestijnen en graslanden, oceanen, zoet water en de bossen. Deze gebieden heten biomen.
Aangegeven wordt dat er verschil is tussen de verschillende biomen, maar vooral ook wordt duidelijk gemaakt dat het ene leefgebied niet zonder het andere kan.
Zo hebben de polen invloed op de rest van de planeet omdat ze het water vast moeten houden. Ook weerkaatst het ijs de zonnestralen, om te voorkomen dat de aarde oververhit raakt. En ja, de foto’s zijn prachtig, en de tekst vertelt hoe bijzonder de polen zijn, welke dieren er leven, hoe die zich tot elkaar verhouden, dat plankton bijvoorbeeld voedsel is voor kreeftachtige beestjes die weer gegeten worden door zeehonden en de andere bewoners van de polen. Er zijn aparte stukjes met informatie over een albatros, een orka en nog andere poolbewoners.
Maar dan komt natuurlijk de onontkoombare boodschap waar het hele boek om draait. De lettertypes worden groter, duidelijker met meer witregels: dit is belangrijk!
De polen worden bedreigd, de ijskappen smelten, we moeten voorkomen dat dit steeds verder gaat!
Zo komen alle leefgebieden aan de beurt: steeds met prachtige foto’s, veel informatie en dan die ene belangrijke boodschap: de wereld wordt bedreigd! Er staat ook hoe je iets tegen zou kunnen doen om dat te voorkomen.
Er bevindt zich een woordenlijst achter in het boek, maar daar staan niet alle lastige begrippen in, zodat de teksten best lastig te begrijpen zijn en het boek niet zo geschikt is voor jongere kinderen, tenzij zij vragen durven stellen en meer willen weten. Natuurlijk kunnen ze kijken en daar is al veel mee gezegd, maar de boodschap echt te laten doordringen moet je de tekst ook kunnen begrijpen, en lijkt het boek eerder voor 12 plus. Als je het allebei doet: de serie bekijken met het boek erbij, dan is het een en ander waarschijnlijk wel een stuk duidelijker. En indringender.
Er is nog een inhoudsopgave en er zijn foto’s die een kijkje bieden op hoe de documentaire gemaakt is.
Zie ook het inkijkexemplaar
Matt Whyman (1969) schreef columns en gaf advies aan lezers in een vragenrubriek. Op basis hiervan schreef hij een aantal adviesboeken voor jongeren. In 2004 werd zijn jeugdroman Boy Kills Man in Nederland uitgegeven onder de titel Bloedbroeders. Het boek is genomineerd voor de Booktrust Teenage Prize 2004 en wordt verfilmd. Bloedbroeders behoorde tot de Kerntitels van de Jonge Jury 2007.
ISBN 9789402704488 | Hardcover | 96 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019
Vertaald door Saskia Peeters | Leeftijd vanaf 9 jaar
© Marjo, 12 december 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER