Non-fictie jeugd

Katharina von der Gathen & Ankel Kuhl

http://www.klär-mich-auf.de/index.html

 

Bij de beesten af
Het liefdesleven van dieren
illustraties: Anke Kuhl
tekst: Katharina von der Gathen


Krijgen spinnen ook baby's, Hoe doen olifanten het? En wat doen slangen met elkaar? Hebben dieren ook seks?  Kunnen dieren homo zijn?
Dit zijn onder andere de vragen van nieuwsgierige kinderen als ze willen weten hoe dieren 'het' doen.


Het boek begint met de versiertrucs die dieren toepassen. De paradijsvogel is de eerste die genoemd wordt en dat is te begrijpen als je dit filmpje ziet. Verder lezen we dat vuurvliegjes  hun 'vuurtje' gebruiken om de vrouwtjes te verleiden en zij seinen terug! Natuurlijk kennen we de pauw die met zijn prachtige verenwaaier het vrouwtje probeert in te palmen. Kogelvissen zijn daarentegen weer heel creatief en maken een prachtig cirkelvormig patroon in het zand! Wonderbaarlijk om te lezen. En wist je dat zeepaardjes met elkaar dansen voordat ze gaan paren?  Maar de flamingomannetjes presenteren zich in een groepsdans, ze apen elkaars bewegingen na


Vervolgens gaan we naar de afdeling 'lekkere luchtjes'  En dat is vaak geen verleidelijke parfumgeur die wij als mens kennen! De dieren gebruiken heel andere middelen om hun aanstaande partner te verleiden... o.a. poep! Maar ook geluiden zijn belangrijk. Onder de dieren zijn er echte 'Romeo's' die een prachtig liefdeslied voor hun geliefde zingen of andere geluiden maken en die variëren van 'zingen', piepen, kwaken, grommen tot luid loeiende sirenegeluiden! Anke Kuhl heeft hierbij een geweldig kikkerkoor - met dirigent - getekend!


Hilarisch is het verhaal over de haas, die na zijn strijd om de voorkeur van een vrouwtje te winnen eerst nog even in elkaar geslagen wordt door haar voordat hij vader mag worden van haar kinderen! Bij dit verhaal zien we een humoristische tekening van een meppend vrouwtje die zegt: 'Je bent de beste, de mooiste en de slimste!' Arme vaderhaas ligt bijna voor pampus...


We lezen en zien dankzij de humoristisch getekende afbeeldingen hoe de zeven verschillende diersoorten ervoor zorgen dat de zaadcellen van het mannetje bij de eicellen van het vrouwtje komen. Ook komen we te weten welke dieren heel veel paren en welke maar één keer in hun leven. Het is heel fascinerend om te lezen op welke manier alle dieren er voor zorgen dat hun soort blijft voortbestaan. Het ene dier verplaatst zich namelijk en vindt zo wel een partner, maar hoe is het met dieren die nauwelijks van hun plek af komen zoals koraal? Ook daar krijgen we antwoord op.


Ook de papiernautilus (inktvissoort) heeft een bijzondere manier van voortplanten. Het mannetje heeft een penistentakel en die maakt hij los en laat het naar een vrouwtje zwemmen. 'In de buik van het vrouwtje barsten de spermapakketjes open, waardoor de kostbare inhoud vrijkomt.' En zo zijn er enorm veel verschillen in het met elkaar paren ofwel zorgen dat de eitjes bevrucht raken. Er staat zelfs vermeld, hoe egeltjes het doen. 'Heel voorzichtig' was altijd de grap, maar egels hebben wel een manier gevonden zodat ze kunnen paren zonder elkaar zeer te doen. Maar vooraf moeten de mannetjes - in optocht - wel wekenlang achter het vrouwtje aan lopen.


Het is onvoorstelbaar wat er allemaal te vertellen valt over de geslachtsdaad en hoe de dieren na de daad met elkaar omgaan. Bekend is dat veel spinnen hun mannetje doodbijten nadat de eitjes bevrucht zijn, maar ook andere dieren zijn niet echt liefdevolle partners of doet de daad zelf erg veel pijn, zoals bij katten...
Ook is de trouwe partner vaak ver te zoeken. Er is geregistreerd dat een vrouwtjespinquïn tweeënzestig keer met een ander dan haar partner de daad heeft gedaan, in ruil voor een steentje voor haar nest! Ach ja, wie niet rijk is moet slim zijn heeft ze vast gedacht...


De tekeningen van Anke Kuhl zijn een geweldige aanvulling op de korte teksten en verhalen over de dieren. Er is een heuse uitklapplaat met allerlei manlijke geslachtsorganen van die van een walrus, tot die van een mierenegel of dwergvleermuis. Op de achterkant zien we vrouwelijke geslachsorganen van spin en dwergkever tot de blauwe vinvis. Alle tekeningen zijn hebben iets grappigs en vaak staan er kleine opmerkingen bij waar je om moet lachen.
De illustratrice heeft alles op een aparte, aansprekende manier in beeld gebracht. We zien op de illustraties de diverse versiertrucs, de paring die bij de diverse diersoorten op allerlei manieren tot stand komt, vervolgens de groei van de bevruchte eicel tot de uiteindelijke geboorte waardoor de soort in stand blijft. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen.


Daarnaast wordt aandacht besteed aan onder andere de bovenstaande vragen van de kinderen. Er is verder zoveel te lezen en te zien in dit boek dat het onbegonnen werk is om alles te benoemen. Je komt bijna ogen tekort. 'In deze klassieke natuurgids vind je alle antwoorden!' meldt de uitgever en dat klopt helemaal.  Het is echt een geweldig, informatief én leerzaam boek voor nieuwsgierige kinderen!


ISBN 9789025769192 | Hardcover | 143 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018
Uitstekend vertaald door Esther Ottens | Leeftijd ca. 9+

© Dettie, 20 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dus jij en mama hebben het gedaan?!
illustraties: Anke Kuhl
tekst: Katharina von der Gathen


101 kindervragen over seks


In het voorwoord schrijft Katharina von der Gathen dat de vragen daadwerkelijk door kinderen van de basisschool gesteld zijn. Ze mochten hun vraag  op een papiertje schrijven en in een doos doen. Zonder hun naam erbij te schrijven. De belofte was: Op alle vragen komt een antwoord. De belangrijkste vragen kun je terugvinden in dit blok - het boek slaat namelijk open als een kladblok -.


De vragen zijn heel gevarieerd, en vaak heel rechtstreeks. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel gevraagd.
Zo vraagt een kind bijvoorbeeld: Hoe lang wordt een piemel?  - De tekening daarbij is overigens geweldig, je ziet een jongen staan met een piemel die als een boa constrictor om zijn lijf gekronkeld zit. - Het antwoord is serieus, direct en helder.

Mooie vragen zijn ook:
- Waarom wordt een vagina poes genoemd. (Ook hier is de bijbehorende afbeelding weer geweldig.)
- Waarom hangen borsten naar beneden?
- Moet je van seks lachen?
- Wanneer doen ze het eigenlijk?
- Kun je met je billen of met je oor ook seks hebben?
- Kan een baby in de buik een scheet laten?
- Waarom doet een bevalling zo zeer?
- Hoe komt melk uit de borsten?
- Kan een oma kinderen krijgen? (met een afbeelding van een hoogzwangere zeer oude vrouw met wandelstokje)
- Kunnen kinderen homo zijn?
- Kun je onder water vrijen
- Waarom word je verlegen als je iemands penis of vagina ziet?
- Schamen mensen zich niet als ze seks hebben?


En zo zijn er in totaal 101 vragen rond onderwerpen als hormonen, seks, kinderen krijgen, pubertijd en puberteit enz. Soms staan het briefje met de vraag erbij afgebeeld inclusief doorhalingen en fouten. (kunne dieren hoomoo zijn?, Hoe groot is een zaatje? Zijn kinderen slim na de geboorten?))

Op alle vragen wordt een kort, serieus en deskundig antwoord gegeven. De gekleurde afbeeldingen erbij zijn erg humoristisch, het maakt dat je regelmatig met een brede grijns zit te lezen.  Omdat de vragen zo speels gebracht worden, is het ook makkelijker om de verlegenheid en taboesfeer rond dit onderwerp te overwinnen.

Kortom een uitstekend bokje/blok voor kinderen vanaf 8 jaar die een eerlijk en goed antwoord op al hun vragen willen hebben.


ISBN 9789025760588 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2015
Afmeting: 15 x 19 cm | Vertaald door Esther Ottens | Leeftijd 8+

© Dettie, 21 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren