Non-fictie jeugd

Leo Bormans

Geluk voor kinderen Feest
Warme verhalen om van het leven een feest te maken
illustraties: Sebastiaan van Doninck
tekst: Leo Bormans


Leo Bormans reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life”. Hij is schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in Talen & Wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller “The World Book of Happiness”. Hij besteedt bijzondere aandacht aan geluk en welbevinden voor iedereen. Daarom is hij betrokken bij gespecialiseerde workshops voor specifieke groepen (drugverslaafden, studenten, lerarenopleiding, actieve burgers, probleemjongeren, oudere mensen, mensen met mentale problemen, begeleiders in de palliatieve zorg enz.)


Met zijn bijzondere kinderboeken spreekt hij ook kinderen en jongeren aan. Circa 40.000 gezinnen en scholen in Vlaanderen en Nederland gebruiken deze boeken. Meer dan 1600 leraren maken deel uit van een door hen zelf opgerichte facebookgroep waarin ze elke dag ervaringen rond het werken met deze boeken delen. Rond deze boeken lopen vele projecten in scholen, steden en gemeenten o.a. in Museum M (Leuven) en Fort Napoleon (Oostende).
(Bron: http://www.leobormans.be/biografie-cv )


Dit boek Geluk voor kinderen Feest gaat over geluk, hoop, toekomst en dromen. Daarom heet het Feest', schrijft Leo Bormans in het voorwoord van zijn derde en laatste boek in de serie Geluk voor kinderen.


'We kijken naar de toekomst als een feest. Dat feest organiseren we een beetje zelf en samen met anderen. De tien vogels in dit boek doen dat ook. Ze hebben tien tips voor ons.


* ontdek waar je goed in bent;
* wees niet bang;
* kies een goede bril;
* maak plannen;
* werk samen;
* moedig anderen aan;
* houd vol;
* maak je dromen waar, en;
* maak anderen gelukkig.'


Deze tien tips worden uitgewerkt in verhalen waarin specifieke eigenschappen van de besproken vogel centraal staat en waar kinderen een les uit kunnen leren. Zo leren we bijvoorbeeld in het eerste verhaal - met het thema ontdek waar je goed in bent - over Trochi de kolibrie (Trochilidae in het Latijn) dat hij heel goed achteruit kan vliegen. Dat komt goed uit want het regent zo hard dat Trochi niet meer vooruit naar de zon kan vliegen en dat is wel heel erg nodig. Als het regent gaan de bloemen namelijk niet open en dan kunnen de kolibrie's geen nectar uit de bloemen halen.


Daardoor zitten nu heel veel kolibrie's samen met de jongen kolibrietjes verkleumd en hongerig in hun nest. Er moet wat gebeuren! En wat doe je dan als je niet vooruit kunt vliegen...? Dan vlieg je gewoon achteruit!
Trochi vliegt samen met zijn vriendjes achteruit naar de zon en ze laden hun rugzakjes vol met nectar en zo vliegen ze weer naar huis waar iedereen door hen te eten krijgt. 'Straks komt de zon,' zegt Trochi. 'Straks! We hebben haar al gezien! Ze komt. Na regen komt zonneschijn. Altijd.'


In het verhaal, zo staat te lezen in een apart kader, zijn o.a. de eigenschappen van de kolibrie zelf verwerkt, ze kan namelijk écht in alle richtingen vliegen, vooruit, achteruit, recht omhoog. Ook lezen we dat elke kolibrie een klein zakje nectar in zijn nek heeft zodat hij bij regen voorlopig toch te eten heeft. Wel bijzonder om te weten!

Onderaan het verhaal staan vragen die peilen of het verhaal begrepen is en wat er gebeurde. Daarnaast staan ook nog erg leuke vragen voor het kind om dingen over zichzelf te ontdekken zoals:
- Trochi wilde in de bloemen, maar hij kan dat niet (door de regen). Wat wil jij soms dat je nog niet kunt?
- Wat betekent 'Na regen komt zonneschijn?' Welk voorbeeld uit jouw leven kun je daaraan geven?
En zo staan er nog meer leuke vragen en opdrachtjes in diverse kaders waardoor kinderen leren over dingen na te denken.


Alle tien de verhalen vertellen dus steeds over een andere vogel met al zijn bijzondere eigenschappen. De jonge merel Turdus (Turdus merula) is bijvoorbeeld helemaal niet bang voor mensen terwijl zijn moeder naar hem schreeuwt en piept dat hij daar niet moet komen. Maar Turdus geniet van de zaadjes die ze neerleggen én van de bessen aan de struiken en de heerlijke wormen, terwijl zijn moeder wil dat hij alleen de blauwe bessen eet... Turdus wereld wordt, omdat hij niet zo bang als zijn moeder is, veel groter.


Na dit verhaal volgen weer de vragen over het verhaal, de vragen over of je zelf wel eens bang bent en wat doe je dan? En wat doe je als je niet bang maar vrolijk bent? Maak jij ook wel eens ruzie met papa of mama? enz.
Vervolgens volgt een wijs lesje over niet bang zijn en wat voor voordelen dat allemaal heeft én natuurlijk lezen we over de eigenschappen van de merel zelf, o.a. wat voor 'taal' ze hebben en hoe ze zich hebben weten aan te passen aan de mensen.

In de volgende verhalen lezen we over de uil, de boomklever, de gaai, de pelikaan, de nachtegaal, de wespendief, het winterkoninkje en de ooievaar, die dus elk een thema vertegenwoordigen.


Het boek zelf is vrij groot, 27,5 x 33,5 cm en is naast de verhalen voorzien van grote kleurige, levensechte afbeeldingen van de vogels die wel  een 'gezichtuitdrukking' hebben. Het geheel vormt een prachtig (voor)lees, luister- en doeboek. En zoals Leo Bormans zegt:


"Voorlezen maakt ons gelukkig. We bouwen dan samen een warm nest en duiken in het verhaal. Daarna voelen we ons sterker om het nest te verlaten. De vragen en opdrachten na elk verhaal geven volwassenen en kinderen de kans meer te doen voor een gelukkig en hoopvol leven.'


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 97890401455336 | Hardcover | 61 pagina's | NUR 273 - 274 | Uitgeverij Lannoo | september 2018
Afmeting 27,5 x 33,5 cm | Leeftijd 6+
Eerder verschenen in deze serie, Geluk voor kinderen en Geluk voor kinderen Vriendschap.

© Dettie, 24 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER