Non-fictie jeugd

Frank Pollet

altZoo de ruimte in!
Frank Pollet


Frank Pollet begint met te vertellen waarom hij dit boek ging schrijven: dat er vanaf 1961 mensen de ruimte in geschoten zijn en zelfs op de maan hebben gewandeld, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat er - voor het zover was – vele dieren dezelfde weg zijn gegaan? En dat er daarvoor vele dieren ‘gebruikt’ zijn om zo ver te komen?
Pollet begint met een voorgeschiedenis. Wat is de ruimte? Wat is atmosfeer?


‘Al vele eeuwen fantaseerden mensen over hoe het zou zijn, daar ver, boven in de ruimte…
Rond 160 na Christus verzonnen mensen verhalen over het verlaten van de aarde. De mensen wilde absoluut, koste wat kost, de lucht in.’


Ene Lucianus van Samosata schreef toen al een soort fantasyverhaal over een ruimtereis. En Jules Verne! Die leek een voorspellende gave te hebben, zozeer bleek zijn verhaal ‘van de aarde naar de maan’ een grond van werkelijkheid te bevatten. Via het buskruit dat in China uitgevonden werd, al in de 10e eeuw, en Konstantin Tsiolkovski die in de 19e eeuw schreef over kunstmatige satellieten, komen we bij de wereldoorlogen. Omdat de mens oorlogszuchtig is, wil overheersen, is er in de loop van de jaren steeds gewerkt aan nog ‘betere’ oorlogswapens, met nog meer vernietigingskracht.
In 1937 kwam Werner von Braun in Peenemünde terecht, waar Hitler een wetenschappelijk centrum had gesticht. Zo werd hij onbedoeld een van de aanstichters tot de Koude Oorlog en de wapenwedloop. Toen de Amerikanen en de Russen de Duitsers overwonnen, namen de Amerikanen de wetenschappers mee, en kreeg Rusland de beschikking over de laboratoria en papieren.
Op twee fronten begon het geëxperimenteer: ratten, cavia’s, vuurvliegjes, honden en apen, zelfs bijen en vlinders gingen de ruimte in. De meeste dieren overleefden het niet, maar wat maakte het uit dacht men. Het waren maar dieren!
En daarom is het een heel goed idee geweest van Frank Pollet om eens aandacht te besteden aan al die arme dieren. Was dit nu allemaal wel nodig: is er iets goeds uit voortgekomen, of dit pure waanzin? Is het wel goed dat men zomaar denkt te kunnen beschikken over andere levende wezens? Is dit niet pure dierenmishandeling?
Een informatief boek waar feiten belangrijker zijn dan de vormgeving, en daardoor zeer geschikt voor een leergierig kind.


ISBN 9789079552849| hardcover |104 pagina's | Kramat  | oktober 2012
Leeftijd vanaf 10 jaar Met originele foto’s en een index.

© Marjo, 5 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER