Non-fictie jeugd

Sander Koenen

http://www.sanderkoenen.nl/

Sander Koenen - Non-fictie

 

altRuimteschip aarde
ontdek je wereld met een reis door de ruimte
Sander Koenen

Stel je voor: De telefoon gaat, je neemt op en…..het is astronaut André Kuipers. Hij belt je even gezellig op vanuit de ruimte! Het overkwam Sander Koenen. De twee zijn oude bekenden van elkaar en hebben samen aan dit geweldige boek gewerkt.

Op 1 juli 2012 landde er in Kazachstan een capsule met daarin ruimtevaarder André Kuipers. Hij was weer veilig thuis. Een half jaar lang werkte hij op het ISS, het internationale ruimtestation. In dit boek wordt uitgelegd wat er allemaal bij het maken van een ruimtereis komt kijken en hoe het dagelijks leven in de ISS eruitziet. Voor, tijdens en na de ruimtemissie hebben André Kuipers en Sander Koenen veelvuldig contact met elkaar gehad.

Dit boek zou verplicht aanwezig moeten zijn op elke basisschool. Zelden heb ik zo’n leuk, compleet en interessant kinderboek gelezen. Alles wordt heel helder uitgelegd en er worden duidelijke voorbeelden gegeven. Ook staan er veel foto’s in het boek. Zo zie je bijvoorbeeld hoe het ruimtestation er van binnen uitziet. En wist je dat noorderlicht vanuit de ruimte gezien kan worden? André Kuipers maakte er een prachtige foto van.

Voordat André Kuipers op de ISS mocht wonen en werken moest hij een heel zware training volgen. Er valt veel te leren. Zo kun je in de ruimte bijvoorbeeld niet naar de dokter als je ziek bent en ook geen monteur bellen als er apparatuur kapot gaat. Dat moet je allemaal zelf oplossen, met een beetje hulp vanaf aarde. En dan is er natuurlijk nog de gewichtloosheid. Binnen in de ISS is geen zwaartekracht. Alles zweeft en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een groot nadeel is bijvoorbeeld dat botten heel broos worden als je lang in de ruimte bent. Daarom moeten astronauten in de ISS veel sporten. Dat doen ze bijvoorbeeld op een loopband die heel goed vast is gemaakt omdat het anders wegzweeft. De astronauten moeten zichzelf dan ook weer aan de loopband vastmaken. Ingewikkeld? Naar de wc gaan is ook niet zo eenvoudig als thuis. En een douche nemen kan al helemaal niet. De druppels zouden dan niet naar beneden vallen maar wegzweven! Een voordeel van de gewichtloosheid is dat er geen boven en onder is en dat daardoor alle ruimte optimaal benut kan worden. En zweven is gewoonweg ook heel erg leuk!

In dit boek staat teveel om op te noemen en alles is even interessant. Er valt ook genoeg te zien want het is rijkelijk gevuld met prachtige foto’s. De opmaak is zo vrolijk en kleurrijk dat het lezen haast vanzelf gaat. Ook staan er veel leuke weetjes in en links naar boeiende websites, foto's of filmpjes die absoluut de moeite van het bekijken waard zijn. De titel van het boek verwijst naar het project Ruimteschip aarde dat André Kuipers samen met duizenden scholieren uitvoerde. Volgens hem moeten we zuinig met de aarde omspringen omdat onze planeet het perfecte ruimteschip is. Waarom dat zo is? Het antwoord staat in dit heerlijke boek.

ISBN 9789048815562  | flexibound (24 x 24 cm) |96 pagina's| Moon | oktober 2012
Vanaf 9 jaar

© Annemarie, 27 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER