Non-fictie jeugd

Vivian den Hollander & Natascha Stenvert

http://viviandenhollander.nl

http://www.nataschastenvert.nl

 

Mijn tuin Hollander & StenvertMijn tuin
illustraties: Natascha Stenvert
tekst: Vivian den Hollander


In het benedenhuis woont Liam en daarboven woont Saar. Bij het huis van Liam is een heel grote tuin. Het huis van Saar heeft een groot balkon die vol met -potten en bloembakken staat.
Liam vindt het fijn om in zijn eigen tuintje te werken, dat ligt naast de moestuin van zijn vader. Liam mag in zijn tuintje laten groeien wat hij wil. Saar vindt het leuk om Liam te helpen  - soms van de wal in de sloot - maar ze is ook graag bezig met de planten op haar balkon, want een tuintje maken kan overal! En dat laten Liam en Saar ons zien.


Via duidelijke tekeningen toont Saar hoe ze haar tuintje op balkon maakt. Ze vult potten en bakken met aarde plant in enkele daarvan de bloembollen en in andere strooit ze de zaadjes op de aarde.  Saar heeft tulpen-en narcissenbollen geplant en bij Liam komen er blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes uit de grond. Saar kweekt ook tomaten en aardbeienplantjes op het balkon. In het boek wordt gelijk verteld hoe de tomatenplanten groeien en waarom je de lieveheersbeestjes op die planten moet laten zitten. Saar heeft trouwens ook een heel leuk kruidenhoekje gemaakt waar ze allerlei lekkere kruiden laat groeien. Haar moeder gebruikt die graag voor in de sla of de soep.


Ondertussen is Liam ook druk bezig geweest met zaaien van groente en het planten van de kleine groenteplantjes die opa heeft meegenomen. Samen werken de kinderen met veel plezier in hun (balkon)tuin. We mogen steeds met ze meekijken wat ze aan het doen zijn, totdat alles groeit en bloeit en ze kunnen gaan oogsten.  Achterin het boek staan ook nog recepten voor een lekkere salade, een aardbeienmilkshake en trifle. Allemaal gemaakt met ingrediënten uit de tuin natuurlijk!


Tussendoor vertelt Sjaak, de wandelende tak, van alles over tuintjes en tuinieren en geeft ook nog eens allemaal tips. Hij laat bijvoorbeeld zien hoe je vogels kunt helpen in de drukke tijd dat ze nestjes bouwen door een 'bouwmarkt' voor ze te maken. Maar ook hoe je leuke cadeautje kunt maken van stenen en hoe je zelf een watersproeier van een plastic fles kunt knutselen. Zelf vind ik de versierde bloempotjes gemaakt van plastic flessen erg leuk evenals de in allerlei mooie kleuren geverfde bloempotten. Sjaak laat ook zien hoe je een echte vogelverschrikker of een insectenhotel kunt maken! - Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. - En  hij leert ons de namen van de, prachtige getekende, vlinders en andere dieren die je in de tuin kunt vinden.


Kortom, een fantastisch boekje voor jonge kinderen waarmee ze allerlei ins en outs leren over plantjes, bloemen, groente, tuinieren en alles wat er nog meer bij komt kijken. Er staat zelfs een kalender in waarop je kunt schrijven wat je allemaal gedaan hebt in de tuin of op balkon.
De zonnige, kleurige illustraties zijn heel duidelijk en hebben de ene keer iets van een stripverhaal en vormen de andere keer meer een toelichting bij de tekst. Die afwisseling maakt het boek levendig en speels.
Uitstekend boekje, ook erg leuk om cadeau te geven, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000348350 | Hardcover | 40 pagina's | Holkema en Warendorf | februari 2016
Leeftijd 5+ | zelf lezen 7-8 jaar

© Dettie, 7 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER