Waarom heeft een hond een staart?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten
Ja waarom heeft een hond eigenlijk een staart? Niels, Meyra, Julie, Jim en Fatima bedenken alle vijf een antwoord. Maar welk antwoord is goed?
Dat lezen we op de volgende twee pagina's. En wat blijkt? Honden gebruiken hun staart om met andere honden - en mensen - te praten! Aan hun staart kun je zien hoe vrolijk, blij, rustig of bang ze zijn. En wist je dat een hond ook op verschillende manieren kan kwispelen?
Andere dieren hebben ook een staart en die gebruiken ze soms voor heel andere dingen, en dat kun je ook in dit boek lezen.
En waarom heeft een poes snorharen en waarom slaapt een hamster overdag?
En hoe weet je of er een kuiken in een ei zit?
En wist je dat konijnen hun keutels opeten? Best wel vies toch... of niet? Ze hebben er een goede reden voor.
En wist je dat andere dieren ook hun poep opeten?
En waarom krijgen muizen en andere dieren zoveel jonkies en waarom krijgt een olifant maar één jong?
Op al deze vragen krijg je antwoord en nog veel meer dan dat!
Er is ook heel veel uitleg bij en niet te vergeten ontzettend leuke tekeningen van Hilky Helmantel die alles nóg duidelijker maken.
Het boek is een deel uit de geweldige serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Eerdere titels die verschenen: Wie maakt de vieze trein schoon?, Waar komt die banaan vandaan?, Waarom is een blauwe plek blauw? en Wie schildert het zebrapad?
De opzet van al deze boeken is gelijk. Eerst wordt een vraag gesteld, dan proberen vijf kinderen een antwoord te bedenken en uiteindelijk volgt het antwoord op de vraag en de uitleg. Dit alles is in een kleurig jasje gestoken en wordt begeleidt door glasheldere afbeeldingen.
Ontzettend fijne serie voor de leergierige, nieuwsgierige aagjes onder ons.
ISBN 9789044847390 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 oktober 2022
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd 5+
© Dettie, 21 november 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Waarom is een blauwe plek blauw?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten
Ja, waarom is een blauwe plek eigenlijk blauw? En waarom vallen je melktanden uit? Waarom moet je windjes laten? Waarom krijg je gips als je arm gebroken is? Waarom krijg je tranen als je huilt? Hoe groeien je haren?
Dat zijn heel leuke vragen!
De antwoorden zijn ook op een leuke manier vormgegeven. Eerst geven een paar kinderen een eigen antwoord, één daarvan is goed, daardoor kun jijzelf ook alvast kijken of je het antwoord al weet.
Op de volgende twee pagina's wordt precies uitgelegd waarom je bijvoorbeeld windjes moet laten of hoe je haren groeien. Die uitleg is helder en duidelijk, met name door de gekleurde afbeeldingen erbij. Alleen de uitleg over de tranen is een beetje vaag, maar dat is mogelijk te complex om in een paar woorden te verklaren. De teksten zijn namelijk vrij kort gehouden, wat het lees- en luisterplezier voor een kind vergroot.
Al met al is het een heel prettig boek geworden dat voor nieuwsgierige en leergrage kinderen een schot in de roos zal zijn.
Dit boek is een deel uit de serie 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...' In deze boeken wordt antwoord gegeven op vragen die kinderen hebben.
ISBN 9789044842715 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | februari 2022
Afmeting 25,8 x 26,8 cm | Leeftijd 5+
© Dettie, 2 augustus 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Waar komt die banaan vandaan?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten
Een boek over groente en fruit in de serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
En dat is een heel goed idee, zo’n boek, want je wil niet weten hoeveel kinderen denken dat al dat lekkere eten gewoon in een fabriek gemaakt wordt! Door middel van dit boek zullen ze in ieder geval over een paar groenten en fruit beter weten.
Want om maar met de titel te beginnen: bananen groeien toch echt aan een boom!
Eh, wacht! Een bananenboom is helemaal geen boom!
Het is een struik! Wel een stevige struik, want al heeft hij dan geen houtige stam – voorwaarde om boom genoemd te worden – hij moet wel het gewicht dragen van al die trossen bananen. En één zo’n tros weegt al net zoveel als twee kinderen van vijf jaar! Er wordt ook uitgelegd waarom een banaan krom is en hoe ze geoogst worden. En hoe ze dan in de winkel komen.
Dat wordt verteld in kaders met tekst, met tekeningen erbij, waarop je kan zien hoe het werkt. Voor je deze pagina’s ziet zijn er twee pagina’s waarop kinderen het woord krijgen. Wat denk jij? wordt er gevraagd. Vijf kinderen geven antwoord op de vraag, in dit geval: waar groeit die banaan eigenlijk?
En een aardappel, hangt die ook aan een boom? Is het erg als je een appelpitje inslikt? Zijn rozijnen snoepjes?
Op deze manier – eerst de kinderen, dan de informatie – worden broccoli, appels en komkommers behandeld. Dan volgen nog aardappels en rozijnen.
Waarschijnlijk horen kinderen veel dingen waar ze nog nooit over nagedacht hebben, laat staan dat ze het dan weten: wat is het verschil tussen appels en aardappels? Als het op hun bord ligt weten ze dat wel natuurlijk, maar het verschil wat betreft de groei, dat is weer iets anders.
En die rozijnen, dat is vast iets waarbij ze verrast zullen zijn. Rozijntjes die zitten immers in een doosje en je eet ze als snoep. Dus om te te horen dat het eigenlijk druiven zijn!
Bijzonder toch!
Een heel leerzaam boek, met duidelijke uitleg en mooi uitgevoerd. Er zouden nog wel meer van deze boeken mogen komen!
ISBN 9789044842333 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2022
Afmeting: 26,8 x 25,9 x 1 cm | Leeftijd 5+
© Marjo, 25 januari 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER