Non-fictie jeugd

Marja Baeten

http://www.hikyhelmantel.nl

 

Dieren in de stad
Marja Baeten en Lucas Arnoldussen


Dieren die je dagelijks kunt tegenkomen in je eigen omgeving, daar wil je best wat meer over weten toch? Dan is dit het juiste boek voor je! De meerkoet, de vos, de duif en de meeuw, die kun je misschien meteen vinden buiten. Voor de vleermuis, de rat en de steenmarter moet je misschien meer moeite doen, maar die zijn er ook al komen die eerder tevoorschijn als het donker is. En de wesp, die is er alleen in de zomer.


Ieder dier wordt voorgesteld middels een verhaaltje, dan volgt er algemene informatie waar ook een mooie foto bij staat, en er is een kadertje met een speciaal feit van het betreffende dier. Daarna volgen nog twee pagina’s met een vraag- en antwoordindeling, tien stuks, waar je ook veel leuke tekeningen ziet van Gertie Jacquet.


Nemen we de rat. Zeker, die hebben we liever niet, maar helaas zijn ze er wel!
Het verhaaltje gaat over Holly. Haar moeder heeft een rat gezien, en heeft een val gekocht. Maar als ze ’s morgens gaan kijken, is het niet een rat die ze gevangen heeft. Wat dan? Haha dat mag je zelf lezen!
Dan een foto, en info over hoe een rat er uit ziet. Het speciale weetje vertelt dat een je aan een rat kan zien of hij boos is: hij ‘egelt’. Wat dat is? Het dier zet zijn rug omhoog, en zijn haren komen overeind. Dat lijkt dus op een egel. Vandaar! De vragen: waar wonen ze? Bijten ze?  Zijn ze gevaarlijk? Of misschien ook wel nuttig? Waarom heeft een rat een lange staart? Wat doet de rattenbestrijding?
En kan je een rat als huisdier houden?
Bij de andere dieren zijn de vragen ook zoiets, toegespitst op het betreffende dier. Sommige dieren zijn beschermd – de meeuw en de vleermuis. Maar de rat dus niet!


Op de omslag van dit boek staat een meerkoet, omringd door kleinere afbeeldingen van een reiger, een duif, een rat, een vos en een meeuw.
Dat ziet er meteen interessant uit, want ja, die dieren kun je inderdaad dagelijks zien in de stad. Inderdaad kun je tegenwoordig in de stad ook die reiger zien, maar die komt helaas verder in het boek niet voor.
Het eerste deel van een nieuwe serie.


Marja Baeten (1990) is auteur, bekend van vele informatieve jeugdboeken, onder meer Wie maakt die vieze trein schoon?; Wilde dieren van het woud; Wilde dieren in de sneeuw; Kleine Uil.


ISBN 9789044852325 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2023
Afmetingen 26.8 x 25.8 cm | Illustraties van Gertie Jacquet | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo,  7 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe blijft die grote boot drijven
Illustraties: Hiky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


In deze serie - 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet' - worden vragen beantwoord die kinderen – en volwassenen – zich ongetwijfeld wel eens stellen. Nu gaat het over water:

Hoe blijft een boot drijven?
Waarom smaakt zeewater zout? 
Hoe kunnen vissen onder water ademhalen?
En waarom houden katten eigenlijk niet van water?


In ieder boek zijn er eerst kinderen die een antwoord geven. Ze reageren dan ook op elkaar. Vaak hebben ze duidelijk geen idee, soms hebben ze hele grappige fantasievolle antwoorden, maar het echte antwoord volgt op de pagina’s daarna.
Waarom is zeewater zout? Goede vraag! Pim denkt dat er ergens een zoutfabriek staat waar mensen zout in de zee strooien.
Het antwoord: Zout is dus in feite een natuurlijke stof. Een onderdeel van de bodem.


En waarom een kat niet van water houdt?
Christoph vindt het maar gek: zijn hond vindt zwemmen juist leuk! Maar een kat krijgt het koud: tussen de haren zit lucht, en dat houdt het dier warm. Maar als al die haren kletsnat zijn en op zijn huid plakken is er geen lucht! Dus: brrr.


Kinderen eerst zelf laten nadenken voor je met het antwoord op de proppen komt, dat werkt uitstekend. De tekeningen die Hiky Helmantel erbij maakt geven duidelijk weer wat er in de tekst staat en zijn vaak grappig.


Marja Baeten is kinderboekenschrijfster. Zij schreef behalve Wilde dieren van het woud (2016), Spelen in de zee (2022) meerdere boeken in de serie Ik zie, ik zie …: Waarom is een blauwe plek blauw? En Waarom heeft een hond een staart? Waar komt die banaan vandaan? Wie schildert het zebrapad? Wie maakt de vieze trein schoon?
Hiky Helmantel (Zeewolde) is illustratrice van kinderboeken en tijdschriften.


ISBN 9789044850550 | Hardcover | 32  pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2023|
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 24 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom heeft een hond een staart?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Ja waarom heeft een hond eigenlijk een staart? Niels, Meyra, Julie, Jim en Fatima bedenken alle vijf een antwoord. Maar welk antwoord is goed?
Dat lezen we op de volgende twee pagina's. En wat blijkt? Honden gebruiken hun staart om met andere honden - en mensen - te praten! Aan hun staart kun je zien hoe vrolijk, blij, rustig of bang ze zijn. En wist je dat een hond ook op verschillende manieren kan kwispelen?
Andere dieren hebben ook een staart en die gebruiken ze soms voor heel andere dingen, en dat kun je ook in dit boek lezen.


En waarom heeft een poes snorharen en waarom slaapt een hamster overdag?
En hoe weet je of er een kuiken in een ei zit?
En wist je dat konijnen hun keutels opeten? Best wel vies toch... of niet? Ze hebben er een goede reden voor.
En wist je dat andere dieren ook hun poep opeten?
En waarom krijgen muizen en andere dieren zoveel jonkies en waarom krijgt een olifant maar één jong?


Op al deze vragen krijg je antwoord en nog veel meer dan dat!
Er is ook heel veel uitleg bij en niet te vergeten ontzettend leuke tekeningen van Hilky Helmantel die alles nóg duidelijker maken.


Het boek is een deel uit de geweldige serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Eerdere titels die verschenen: Wie maakt de vieze trein schoon?, Waar komt die banaan vandaan?, Waarom is een blauwe plek blauw? en Wie schildert het zebrapad?


De opzet van al deze boeken is gelijk. Eerst wordt een vraag gesteld, dan proberen vijf kinderen een antwoord te bedenken en uiteindelijk volgt het antwoord op de vraag en de uitleg. Dit alles is in een kleurig jasje gestoken en wordt begeleidt door glasheldere afbeeldingen.
Ontzettend fijne serie voor de leergierige, nieuwsgierige aagjes onder ons.


ISBN 9789044847390 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 oktober 2022
Afmeting 26,7 x 25,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>