Non-fictie jeugd

Marja Baeten

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Wie maakt die vieze trein schoon?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Inderdaad is dat een vraag waar kinderen mee komen:  Wie maakt eigenlijk die vieze trein schoon? En dan heb je als volwassene ook niet één-twee-drie een antwoord. Behalve deze prangende vraag zijn er nog meer van die kwesties, waar je niet dagelijks bij stil staat: Hoe tankt een vliegtuig? Hoe komt melk in de melktankauto? Hoe komt een auto op een boot? Waar gaat de laatste bus naar toe? Hoe komt zo’n kraan zo hoog op een gebouw?


Een paar kinderen denken er over na en zeggen dan wat zij denken dat er gebeurt.
Bij de laatste bus bijvoorbeeld: Joeri denkt dat de bus naar een parkeerplaats rijdt die vlak bij de bushalte is. Ja, zegt Anwar: daar staat zijn eigen auto of fiets om mee naar huis te gaan. Nou, zegt Jaap: Hij kan beter de bus mee naar huis nemen. Dan parkeert hij voor de deur! Heel logisch allemaal, maar dat is dus niet het juiste antwoord.


Na het brainstormen door een paar kinderen volgt dan een uitgebreid antwoord, met nog extra informatie, voorzien van tekeningen van Hiky Helmantel. Iedere vraag begint met een foto. De informatie is heel duidelijk, geschikt om voor te lezen aan de jongsten, terwijl zij op de afbeeldingen ook kunnen zien wat de tekst vertelt. Later kunnen ze het zelf lezen.
Bij de vraag over de melktankauto staat uitgelegd waar melk vandaan komt. Dat is in deze moderne tijden hard nodig, want veel kinderen denken net als Jesse denkt: in de fabriek!!! Gelukkig weten Tirza en Berend wel beter!

Elke dag gebeuren er dingen om je heen waar je meer van wilt weten.
'In deze serie zié je de antwoorden die normaal verborgen blijven. Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 5 jaar.’ staat op de achterflap.
Een nieuwe serie dus? Wat zou er nog volgen?


ISBN 9789044839081  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2020
Afmetingen 26,9 x 25,7 x 0,9 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 15 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER