Non-fictie jeugd

Marc ter Horst

http://marcterhorst.nl

 

Scheten uit de schoorsteen
Het kleine verhaal van klimaatverandering
Illustraties: Yoko Heiligers
Tekst: Marc ter Horst


Klimaatverandering wordt steeds vaker het gespreksonderwerp tussen mensen. Ook zie je steeds meer demonstraties hierover waar ook kinderen aan meedoen. Maar hoe leg je kinderen uit wat klimaatverandering is en hoe het wordt veroorzaakt? Dit boek helpt daarbij.


Het verhaal begint heel actueel met koeien en hun scheten!


"Een koe kun je zien, maar haar scheten kun je niet zien.
Je kunt ze wel ruiken.
De scheten komen van het eten. Dat heeft een koe nodig om te leven.
Wat gebeurt er met de scheten van een koe? Waar gaan ze naartoe?
Ze vliegen de lucht in."


Een auto laat ook scheten, dat komt doordat ze benzine 'eet'. En die scheten gaan ook de lucht in.
Net als de scheten van een fabriek, die komen uit de schoorsteen.


Maar wat gebeurt er met al die scheten in de lucht? Wat hebben zij met klimaatverandering te maken?
Nou dát is nu precies wat er op een heel heldere manier uitgelegd wordt. We lezen wat voor invloed al die scheten op de lucht hebben, en op het ijs in de noordpool, en op de zeeën.
Maar gelukkig wordt ook verteld wat mensen doen om al die wolken vol koe- fabrieks- en autoscheten te laten verdwijnen. Zodat het enige scheetje dat uiteindelijk nog gelaten wordt, dat van jezelf is!

Het is knap om in een kinderboek voor kinderen vanaf 5 jaar goed uit te leggen wat klimaatverandering is zonder moeilijke taal te gebruiken maar toch helder te maken wat het inhoudt. Wat ik persoonlijk het meest prettige vindt, is dat de noodzaak om dingen te veranderen duidelijk aangegeven wordt zonder kinderen enorme angst aan te jagen.
Het wordt op fijne, begrijpelijk manier verteld zodat heel duidelijk wordt dat de klimaatverandering een gevolg is van de 'scheten' van dieren, vervoersmiddelen en bedrijven.


Achterin het boek staan in kaders nog enkele toelichtende items.
Het boek kan ook klassikaal behandeld worden dankzij de leerzame lesbrief.
Al met al een prima boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025776497 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | augustus 2022
Afmeting: 27,8 x 23,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 16 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe oma van mijn oma van mijn oma
hoe het leven vroeger was
Marc  ter Horst


Op een vrolijke omslag zie je drie dames genieten van het leven. Ze schommelen er op los... Als je eenmaal gaat lezen kom je er achter dat het leven van de dames niet altijd over rozen ging.


In de op zich staande hoofdstukjes wordt de jonge lezer aangesproken, waarbij er van uit gegaan wordt dat de grootouders van deze lezer rond 1950 geboren zijn. Hun opa’s en oma’s leefden een halve eeuw eerder, en zo ga je met iedere opa en oma vijftig jaar terug in de tijd. Oma en opa, dat is familie. Hoe zag hun gezin er uit?


Het hoofdstuk heet ‘mijn oma heeft een broer en zus; de oma van mijn oma had drie broers en twee zussen; de oma van mijn oma van mijn oma had drie broers en zeven zussen.’
Maar hoe komt dat dan? Waarom zijn de kinderen van nu ook niet gezellig met z’n veertienen?
Vervolgens wordt uitgelegd dat kinderen geld kosten, maar ook nuttig kunnen zijn, omdat ze kunnen meehelpen in het bedrijf, op de boerderij, van de ouders. En ze kunnen voor de ouders zorgen als die oud worden. Zo dacht men er over in de negentiende eeuw: een groot gezin was toch wel prettig. Kinderen gingen in die tijd ook sneller dood, de medische zorg was niet zo best. Dus was het prettig om meer kinderen te hebben. En - heel belangrijk  -  kinderen kwamen eigenlijk gewoon, je kon dat niet tegenhouden. ‘Ja, dan moet je minder vrijen. Maar dat had niet iedereen zin in’.  En daar was ook het geloof: in de Bijbel staat ‘gaat heen en vermenigvuldigt u.’
Op een heel prettige toon wordt met veel humor verteld hoe het leven was in de tijd van eerdere generaties. Zonder moeilijke woorden te gebruiken, en vooral ook met grappige tekeningen erbij.


Een ander voorbeeld dat kinderen met verbazing zullen lezen gaat over communicatie.
‘Mijn oma stuurt een appje, de oma van mijn oma stuurde een telegram, de oma van de oma van de oma van mijn oma stuurde een brief’
Onvoorstelbaar immers dat je vroeger niet de hele dag op je mobieltje zat te kijken! En dat een vrouw niet eens mocht stemmen in de tijd van de oma van de oma van mijn oma!


En zo komt alles aan de orde: boodschappen doen. Elektriciteit; boeken en andere vrijetijdsbestedingen; reizen en de weg vinden; gezondheid en hygiëne.  Ook de veranderende kijk op het leven, en over andere nationaliteiten die naar ons land kwamen en komen.
En er wordt gerelativeerd: mijn opa vond vroeger alles beter, de opa van mijn opa vond vroeger alles beter  en de opa van de opa van mijn opa vond vroeger alles beter…


Vroeger hè, vroeger… dat waren andere tijden. Het is erg leuk dat kinderen de geschiedenis om deze manier kunnen lezen. Ieder hoofdstuk is als een spannend verhaaltje, je gelooft gewoon niet wat je leest.


Het boek begint met een inhoudsopgave, op zich al leuk vormgegeven, en de tekeningen van Eliane Gerrits zijn zeer geslaagd.

Marc ter Horst (1968) schreef ook 'Hé aardbewoner' (2014) en 'Van oerknal tot robot'* (2015).  Hij studeerde Literatuurwetenschappen en werkt als tekstschrijver voor onder andere websites, musea en educatieve uitgeverijen.


ISBN 9789025765811 | hardcover |96 pagina's | Uitgeverij Gottmer |augustus 2016
Geïllustreerd door Eliane Gerrits. Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren