Non-fictie jeugd

Natalie Labarre

Te gekke beroepen die echt bestaan
Natalie Labarre

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil en dit boek sluit daar prachtig op aan.

De meeste kinderen weten vaak wel wat ze willen worden en fantaseren vaak over 'later als ze groot zijn'. Dan worden ze piloot of dokter, tandarts, boer of boerin, juf of meester, rijk, beroemd, astronaut of misschien 'gewoon' vader of moeder. Dat zijn beroepen die iedereen wel kent.
Maar wat moet je doen als je helemaal geen brandweerman of schilder of zoiets worden wilt? Wat moet je dan? Welke beroepen zijn er nog meer? Is badmeester, skileraar, voetballer, kunstenaar misschien wat? Helaas ook dat moet je maar net leuk vinden.

Als je nou iets wilt worden maar je weet nog niet wat dan kan dit boek je daar heel goed bij helpen. Hier staan fantastische beroepen in waar een heleboel mensen, net als ik, nog nooit van gehoord hebben! De meeste beroepen die genoemd worden zijn heel leuk en apart, sommige zijn heel interessant en andere een beetje griezelig.


Op de eerste twee pagina's begint het al goed.
We zien allerlei - vrij drukke -  tekeningen met afbeeldingen van mensen die hun beroep uitoefenen, zoals... een dinostoffer! Die houdt de dinosaurusbotten in het Natuurhistorisch Museum brandschoon. En wat denk je van een beroep wals Zwanenbewaker? Elk jaar vangt zo'n bewaker alle zwanen in de rivier de Theems in het Verenigd Koninkrijk voor een gezondheidscheck en om ze te merken. Daarna laat hij ze weer vrij.


Op de bladzijden die volgen komen we ook heel bijzondere beroepen tegen.
Zelf zou ik wel geluidsmaker willen worden. Je maakt dan geluidseffecten bij bijvoorbeeld Hollywoodfilms...
Wel een mooi beroep maar best wel eng om te doen is het werk van een explosievenopruimer. Die maakt explosieven onschadelijk.
Cowboy of cowgirl worden is voor veel kinderen ook een droom, maar wist je dat je ook watercowboy kunt worden? in het boek kun je lezen wat dat precies is.


Voor de fanatieke zwembadbezoekers is misschien een waterglijbaantester worden fantastisch. Je bent dan altijd in het water en wordt er nog voor betaald ook!
Speelgoedtester of speelgoedontwerper is natuurlijk ook een superberoep.


Heel grappig is dat er ook mensen zijn die betaald wordt om op bed te springen. Matrasspringer testen namelijk zo of er klonten in de vulling zitten!
En in Duitsland zijn ze heel streng over het scheiden van afval. Jij kunt daar als vuilnisdetective opzoeken wie degene is zijn afval niet apart aanbiedt. Dat beroep bestaat dus écht.

In totaal staan er meer dan zeventig beroepen in dit boek, ze zijn een beetje ingedeeld in categorieën, zoals wetenschappelijke beroepen of beroepen die met de ruimte te maken hebben, creatieve beroepen, beroepen waarmee je met dieren werkt - er bestaan zelfs olifantenkleermakers - en ga zo maar door.
Wie weet wordt je op idee gebracht!
En weet je daarna nòg niet wat je wilt worden, dan bedenk je gewoon zelf een beroep!


Zie ook het inkijkexemplaar

Natalie Labarre, de maker van dit boek, is illustrator en animator. Ze tekent en vertelt de hele dag verhalen voor reclames, films en haar eigen,vrije werk.  Natalie was ontzettend opgelucht toen ze erachter kwam dat je van tekenen een beroep kunt maken - daarom weet ze nu over zoveel ongewone banen.

ISBN 9789025773458 | NUR 218| Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | 4 augustus 2021
Vertaald door Leonie Hardeman | Afmeting 21,7 x 29 cm | leeftijd 7+

© Dettie, 13 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER