Non-fictie jeugd

Diana Doornenbal

De Oostvaardersplassen
Diana Doornenbal


Al zo lang als ik op de basisschool kom, werken leerlingen daar met boekjes uit de informatieseries van Noordhoff. In het ‘de Ruiter documentatiecentrum’ zitten vier series:
De kijkdoos’ voor groep 1- 3; mini-informatie voor groep 4 - 5; junior informatie voor groep 5 - 6 en informatie voor groep 7 - 8.


Deze informatieve boekjes zijn heel geschikt voor kinderen om eens te lezen over wat hen interesseert. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd: het menselijk lichaam, dieren, beroepen, aardrijkskundige of geschiedkundige onderwerpen. Natuur en sport komt ook aan bod. Alles eigenlijk.
Ze zijn heel goed toegespitst op de leeftijd waarvoor het betreffende boekje geschikt is, ze zijn handzaam, en natuurlijk voorzien van illustraties. Duidelijke taal, daar hoef ik het niet eens over te hebben, en meestal is de informatie up-to-date. Voor het geval dat niet zo is, krijg je als afnemer van een abonnement regelmatig informatie dat bepaalde titels verouderd zijn, en al dan niet vervangen door nieuwe titels.


Noordhoff is begonnen met de series zonder toevoeging, daarna kwamen er nieuwe series, met een toepasselijke N voor het nummer, en sinds de eeuwwisseling is het een kroontje, waar het nummer in staat, de kroontjesseries.
Zijn er ook nadelen aan? Nou, eentje eigenlijk wel. Ze zijn dus klein en dun, en kunnen zo nogal makkelijk kwrijtaken. Ze vallen achter een kast, of worden in een ander boek gestopt.


Het onderhavige boekje is uit de laatste serie van de Junior Informatie kroontjeserie, nummer 305,  en het heet ‘De Oostvaardersplassen’
Heel duidelijk wordt daarin verteld over het ontstaan van dit nog niet zo oude natuurgebied. Wisten jullie dat het door de grauwe ganzen komt dat we het überhaupt hebben? Het bestemmingsplan had het over een industriegebied!
Over het beheer lees je, over waar je meer informatie in levende lijve kunt halen: bij de natuurcentra in Almere of Lelystad. Welke dieren je er tegen kunt komen in welke seizoenen, en hoe die dieren daar gekomen zijn. Ook wordt verteld dat er uitkijkposten zijn, want je kan als mens niet overal komen. Dat mag zelfs niet. Nooit zonder een boswachter.
Natuurlijk zijn er ook planten, bomen, en vogels... te veel om op te noemen.


Weet je dan nog niet genoeg, dat kan makkelijk, als je een flink informatief werkstuk wil maken, dan staan er achter in het boekje nog tips waar je verder kan zoeken. In andere de Ruiterboekjes, of ook gewone non-fictieboeken. En internet natuurlijk.
Behalve Diana Doornenbal, op wiens naam het boekje staat hebben ook Ida Schuurman, Ruben Smit en Yde Bouma er werk aan gehad dit te maken.


ISBN 9789001812478 | plastic omslag | 23 pagina's | Noordhoff Uitgevers | oktober 2013
Serie/reeks Junior informatie kroontejserie: reeks 16, nr. 305

© Marjo, 11 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER