Non-fictie jeugd

Martin Sodomka

altHoe bouw je een motorfiets?
Martin Sodomka


De vrienden Arnout de Rat, Max de Mus en Sam de Kikker zijn net terug van een reis met hun zelfgebouwde vliegtuig. Arnout wil er alles over vertellen, maar Freddie en Kleintje hebben nieuws: Lange Jack is een motorfiets aan het bouwen!
Uit het verhaal blijkt dat Lange Jack vroeger ook bij hun club hoorde, nu is hij een concurrent. Freddie vindt dat zij niet achter kunnen blijven: zij moeten ook een motorfiets bouwen, en ze hebben al wat materialen ook.


Dit was de inleiding. Nu begint het bouwen: met steeds een uitleg erbij, duidelijke plaatjes en soms ook uitgebreide informatie over hoe de dingen werken, neemt de motorfiets langzaam vorm aan. Er wordt uitgelegd hoe elektriciteit opgewekt wordt door de fiets zelf, om het rijden mogelijk te maken. Hoe verchromen gaat, over hoe je moet berekenen hoeveel brandstof je nodig hebt bij een bepaalde snelheid, en nog veel meer.


Iedere twee pagina’s geven een fase weer, met gedetailleerde tekeningen. Daarbij staat steeds een afgerond stukje tekst over de vrienden, met hun onderlinge gekissebis, maar vooral over hun samenwerking. En tenslotte regelen ze een race tussen de motorfiets van Lange Jack en die van het clubje.


Oeps, dit is wel een erg technisch boek... Ik ben absoluut a-technisch , snap niets van wiskunde of natuurkunde, en al heb ik geprobeerd het relaas te volgen, ik zal nooit een motorfiets bouwen zoals het groepje vrienden in dit boek doen. Ik was blij met het vriendinnetje Lucy die af en toe een relativerend accent laat horen. Maar er zullen vast kinderen zijn die dit reuze interessant vinden en voor hen is het dan ook bedoeld.
En wie dit allemaal snapt is vast ook benieuwd naar de boeken over het bouwen van een auto, of een vliegtuig, die namelijk door dezelfde schrijver geschreven zijn, maar nog niet vertaald.


ISBN 9789051164305 | hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken |  juni 2015
Vertaald door Jana Mitackova, uit het Tsjechisch? Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER