Non-fictie jeugd

Britta Teckentrup

http://www.brittateckentrup.com

 

Overal zijn vissen
Britta Teckentrup


Opnieuw verrast deze uitgever met een prachtig uitgevoerd interactief boek. Op de omslag kijken allerlei vissen je niet alleen vrolijk aan, je kan hun contouren ook voelen.


Tussen de vissen door ga je naar het eerste hoofdstuk met een gelijknamige titel: overal zijn vissen.
Maar er is een spelletje, zoals er verderop nog meer zullen komen: niet alle afgebeelde dieren zijn vissen. De jonge lezer mag gaan zoeken wie er niet bij hoort. (Op de volgende pagina wordt de vraag beantwoord)
In de hoofdstukken die volgen zwemmen ontzettend veel vissen, in alle kleuren en maten. Maar eerst moet duidelijk gemaakt worden wat een vis precies is. Want hoe kan zo’n dier onder water ademhalen? Dat wordt met duidelijke schematische tekeningen uitgelegd, met tekst erbij, eveneens in duidelijke bewoordingen.


Wist je dat er al 420 tot 360 miljoen jaar vissen in de zeeën en oceanen zwemmen? Lang voor er dieren met poten waren, waren er al vissen. Men heeft fossielen gevonden die zo oud zijn! En ze leven echt overal: in zoet water, in zout water, in oceanen en in poelen.
Wist je dat er zelfs in de woestijn vissen leven? Dat zou je echt niet verwachten, maar de devil’s hole-tandkarper kun je vinden in een ondergrondse poel in Death Valley in Nevada. Alleen daar trouwens. Zoals er vissen zijn die het liefst dicht tegen de oppervlakte leven, maar ook vissen die zo ontzettend diep in de oceaan leven dat je ze niet zomaar tegen zult komen. Misschien is dat niet zo erg, want als je de afbeelding van zo’n vis ziet. Jakkes, wat een engerds zitten daar tussen!
Heel mooi gedaan: naarmate je dieper in het water komt, wordt de pagina ook donkerder, zouden die vissen ook echt zo donker zijn?
Het koraalrif is juist erg licht, daar zitten vissen met de prachtigste kleuren. Maar wat een vreemde vorm heeft de mandarijnpitvis! Hij is nog giftig ook!


We hebben het nog niet gehad over het voedsel van de vis. Dat is per soort erg verschillend, maar behalve andere vissen zijn er alleen microscopische kleine diertjes in het water. Die worden dan ook gegeten, maar vissen eten dus ook elkaar. In het boek vind je een voedselpiramide speciaal voor vissen.
Er moet nog verteld worden over ze zich voortplanten, hoe ze zorgen dat ze veilig blijven –  ze verstoppen zich in scholen (= grote groepen vissen van dezelfde soort) of zorgen dat ze lijken op hun omgeving.


Een anemoonvis is een bijzondere vis. Hij valt op met zijn mooie oranje-witte strepen, en hij verstopt zich dan maar tussen - ook oranje - anemonen. Maar wat voortplanting betreft is hij helemaal bijzonder: alle anemoonvissen worden als man geboren, en ze leven in een groep met een enkel vrouwtje. Maar als dat vrouwtje sterft, neemt een mannetje haar plaats is: hij wordt dan een vrouwtje!
Meer van dit soort bijzondere eigenschappen lees je in dit boek. Over vissen waar je nog nooit van gehoord hebt, maar ook over de zalm, die we hier wel kennen. Ook de zalm heeft een bijzonder leven. Hij legt in zijn leven duizenden kilometers af, vele gevaren trotserend.


En dan de mens, de grootste vijand van een vis. Vis wordt gevangen, gedood en opgegeten. En hij wordt vergiftigd, de habitat (de plek waar een vis leeft) wordt vernietigd, ze worden gehouden als huisdier… het leven wordt steeds moeilijker voor een vis.
Dus eindigt het boek met een goede raad: wat kun je allemaal doen om vissen te beschermen?


Britta Teckentrup (Hamburg) heeft al vele prijzen gewonnen met haar fraai geïllustreerde kinderboeken. Sinds 1993 heeft ze al meer dan honderd boeken op haar naam, vaak vertaald in al 25 talen. ‘Ssst, de tijger slaapt’ was prentenboek van het jaar 2018.


ISBN 9789059569164 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Fontaine | februari 2019
Vertaald uit het Engels door Margje en Sjoerd Kuyper

© Marjo, 11 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het ei
Britta Teckentrup


"Met zijn perfecte vorm, gelijkmatige oppervlak en prachtige kleuren is het ei misschien wel het meest volmaakte voorwerp dat er bestaat."


En als je over bovenstaand citaat aan het nadenken komt, moet je de schrijfster gelijk geven. Een ei is een klein wonder op zich. Het ei is o.a. ook heel sterk en breekbaar tegelijk. - Je kunt er zelfs een dik boek op leggen zonder dat het breekt. - De schaal moet beschermen maar tevens dun genoeg zijn voor een kuiken om open te breken. Bovendien is het een 'volmaakt broedsysteem'.


In dit boek met ongekend mooie afbeeldingen lezen we dus alles over het ei. Te beginnen met de eierverzamelingen, die nu verboden zijn omdat vogels uitstierven vanwege het aanleggen van deze eiercollecties. De eieren worden overigens nog wel verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. De studie naar vogeleieren heet Oölogie, leer ik uit dit boek.


Erg mooi zijn de verschillende vormen en kleuren van vogeleieren weergeven maar ook de tekst erbij is heel interessant, nooit geweten bijvoorbeeld dat de vorm van de eieren afhankelijk is van het leefgebied van de vogel! Ook de prachtige camouflagekleuren zijn bijzonder om te zien.

Verder worden ons het kleinste en grootste ei ooit op ware grootte getoond.

Maar zo'n ei wordt ook ergens gelegd, dus zijn de nesten ofwel de legplekken ook belangrijk. De ene vogel bouwt prachtige 'huisjes' van grashalmen (wevervogeltje) en de andere vogel legt het ei op een hoop modder (flamingo) of in een holte in een boom (specht). Er zijn heel veel verschillende soorten nesten, waarvan veel 'getekend' zijn door Britta Teckentrup zodat ook wij kunnen leren hoe ze eruit zien.


Toch leggen niet alleen vogels eieren, ook reptielen, bijvoorbeeld de krokodil, amfibieën zoals kikkers, schildpadden, vissen (de eitjes worden kuit genoemd) en insecten leggen ze. Van al deze diereneieren worden ook voorbeelden getoond.


En natuurlijk wordt ook de betekenis van het ei, de symboliek, besproken evenals de mythische verhalen en de sprookjes die rond het ei verteld worden, maar ook de paaseieren en zelfs de prachtige, kunstig gemaakte Fabergé-eieren worden toegelicht.


Kortom, het is een fantastisch boek, vol informatie en, hoewel de taal soms moeilijk en vrij volwassen is, kan dit boek ook goed gebruikt worden voor een werkstuk. Het is echter bovenal een koesterboek, een boek om vaak open te slaan om o.a. de prachtige kunstwerken die Britta Teckentrup rond het thema ei gemaakt heeft, te bekijken. Je zou ze zo aan je muur hangen!  
Grote, grote, grote aanrader!


Britta Teckentrup is een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Ze is geboren in Duitsland, studeerde aan het St. Martin's College of Art en het Royal College of Art in Londen en woont tegenwoordig in Berlijn. Ze maakte al meer dan negentig prentenboeken, die in twintig verschillende landen zijn verschenen.

 
ISBN 9789059568198 | Hardcover | 96 pagina's | Fontaine uitgevers | maart 2018
Vertaling Nannie Nuland-Weits | leeftijd  9+

© Dettie, 30 mei 2018

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER