Non-fictie jeugd

Leo Potion & Ana Strumpf

Perfect Imperfect
28 inspirerende beroemde mensen vertellen over hun mentale gezondheid
Leo Potion & Ana Strumpf


Wat hebben kunstenares Frida Kahlo, prins Harry van Engeland, Frank Sinatra, Rafael Nadal, Winston Churchill, Serena Willams en nog vele andere mensen gemeen? Zij hebben allemaal iets meegemaakt, doorstaan of gezien waar ze moeilijk mee om kunnen gaan. Of ze zijn heel erg bang voor iets of heel erg depressief ondanks hun ogenschijnlijk mooie leventje.


Het gekke is dat iedereen meestal alleen maar over leuke dingen mag praten maar haast nooit over dingen die je moeilijk vindt of waar je bang voor bent. Het is vaak een taboe om dat soort problemen te bespreken. Vaak denken mensen ook dat ze de enige zijn die dat soort problemen of angsten hebben. Ze denken dat ze raar zijn. Daarom is het ook zo goed dat dit boek er is omdat je daarin kunt lezen dat iedereen last kan hebben van akelige gevoelens waar ze het moeilijk mee hebben.

Van prins Harry van Engeland wisten we wel een beetje dat hij het heel erg moeilijk heeft gehad met de dood van zijn moeder, de geliefde prinses Diana.


"Hij kropte zijn gevoelens op, want aan zijn mama denken maakte hem alleen maar verdrietiger [...] Twintig jaar lang sloot hij alles en iedereen buiten,tot hij uiteindelijk toch besloot om met een therapeut over zijn gevoelens te praten. [...] Door eindelijk te praten over hoe erg hij zijn moeder miste, viel er een enorme last van zijn schouder."


Maar ook Nadiya Hussain, de winnares van The Great British Bake Off had mentale problemen. Ze had paniekaanvallen omdat ze erg gepest was op school en was enorm verlegen. Na haar trouwen ging ze bakken voor haar plezier en ze was heel goed daarin maar dat geloofde ze zelf niet. Totdat haar man vond dat ze zich moest inschrijven bij het geliefde bakprogramma. Hij zei tegen haar: "Ergens onderweg werd er in je vleugels geknipt, maar ik denk dat het tijd is dat je vliegt." Tot haar stomme verbazing won ze, waardoor ze meer zelfvertrouwen kreeg. Nu nog heeft ze het soms moeilijk maar ze kan het nu veel beter hanteren.


De beroemde basketballer Kevin Love ontdekte na een nare periode waarin hij ineens een paniekaanval kreeg dat hij altijd maar de stoere man moest zijn. Hem was geleerd dat een echte man niet over zijn gevoelens praat, maar natuurlijk had hij die wel. Ook later durfde hij nooit wat vertellen omdat hij bang was dat zijn team hem dan minder betrouwbaar zou vinden.


"Wanneer je lijdt in stilte, kun je het gevoel hebben dat niemand je begrijpt en nu hij op alles terugkijkt, zou hij willen dat hij eerder over zijn gevoelens gepraat had."


Ook de beroemde popster Sam Smith had het ondanks zijn enorme succes toch knap moeilijk, hij heeft een non-binaire aandoening. Mensen met zo'n aandoening voelen zich niet een man of vrouw, maar zitten hier tussenin. Toen hij er eenmaal voor uit durfde te komen viel er een last van zijn schouders.


In totaal wordt over 28 mensen verteld welke mentale problemen zij in hun leven tegenkomen/tegenkwamen en wat zij doen om er vanaf te komen of minder last ervan te hebben. Ik kan me zo voorstellen dat het voor veel jongeren een hele opluchting zal zijn dat ook beroemdheden die zij misschien bewonderen soms net zo'n moeite met iets kunnen hebben of net zo bang voor iets zijn als zijzelf.


In het boek wordt benadrukt dat praten over wat je denkt en voelt heel belangrijk is. Zwijgen is vaak verstikkend. Gelukkig wordt daar de laatste tijd steeds meer aandacht aan besteed maar nog lang niet genoeg. Het is dus echt enorm goed dat eindelijk ook mentale problemen besproken worden, het kan veel leed in het volwassen leven voorkomen.


ISBN 9789002273964 | Hardcover | 64 pagina's, inclusief een lijst hulpadressen voor Nederlandse en Belgische jongeren | Standaard uitgeverij | augustus 2021
Afmeting 18,6 x 23,7 cm | leeftijd 10+

© Dettie, 14 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER