Waarom je (meestal) gek bent op
Grappig en leerzaam boek over vriendschap, familie, liefde en meer
illustraties: Elly Hees
tekst: Esther Walraven
In dit mooi vormgegeven boek - zoals we intussen gewend zijn van Esther Walraven - komt het thema vriendschap aan bod. En eigenlijk alles wat daarbij komt kijken.
Waarom is het belangrijk dat je vrienden hebt? Walraven duikt in het verleden en legt uit dat al in oertijden mensen ontdekten dat samenwerken ook het individu hielp: bij het jagen, bij het beschermen tegen indringers.
Het zit dus in onze genen. Mensen hebben hormonen die prettig of juist niet goed aanvoelen bij bepaalde emoties. Ook knuffelen met een huisdier zorgt voor die fijne hormonen! (zo mooi gevonden die tekening waarop je een jongen ziet die verdriet heeft omdat de wedstrijd verloren is, en die troost zoekt op schoot bij de poes, die stukken groter is dan de jongen, en die liefdevol over diens hoofd aait)
Wat is het verschil tussen vrienden en familie? En is het erg als je met vrienden ruzie hebt of misschien wel moet beseffen dat je eigenlijk geen vrienden meer bent?
Verliefdheid is een hormonale kwestie, maar gaat daarom nog niet vanzelf. Hoe kun je je gevoelens begrijpen? En hoe maak je duidelijk aan de ander dat je die gevoelens hebt? Het verdwijnen van fijne gevoelens is niet leuk, doet zelfs pijn, liefdesverdriet is echt.
Als een jong mens zover is dat het verliefdheidshormoon gaat werken, is dat meteen een teken dat het lichaam verandert. Zo wordt het verhaal vanzelf een voorlichtingsboek, tot en met de zwangerschap en de bevalling.
Ook wordt aandacht besteed aan de vervelende dingen: als je ouders gaan scheiden, dat je beter geen foto’s van jezelf verstuurt via internet; dat je gerust nee mag zeggen en over loverboys en soa’s. Zelfs rouw komt aan de orde.
Achter in het boek vind je nuttige adressen waar je terecht kunt voor meer informatie.
De vormgeving in combinatie met de opbouw van het geheel is erg aantrekkelijk, kleurrijk, en verdeeld in kaders. De lezer wordt op een prettige manier toegesproken, met heel veel grapjes en leuke weetjes. Er zijn testjes die je kunt doen en spelletjes.
Als je de omslag van het boek ziet, valt je oog niet meteen op wat onderaan staat: ‘en andere weetjes over vriendschap, familie en liefde’. En ook al zie je het dan nog dringt niet meteen tot je door dat dit een boek is dat gaat over puberteit en seksuele voorlichting. Jonge pubers en tieners die nieuwsgierig zijn zien niet meteen dat dit het boek is dat ze zoeken. Deze onduidelijkheid is een beetje jammer, want het is een uitstekend boek!
Aan de andere kant is dit wel de manier van werken van Esther Walraven: kinderen trekken door een prachtige omslag (met medewerking van Elly van Hees) en een prikkelende tekst, en dan stiekem toch een ander, maar wel belangrijk onderwerp aansnijden, waarschijnlijk in de hoop dat kinderen dan doorlezen. Hopelijk werkt het!
ISBN 9789000362370 | Paperback | 365 pagina's | Van Goor| september 2018 | Vanaf 9 jaar
Illustraties van Elly Hees
© Marjo, 3 oktober 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!
en andere weetjes over eten in je lijf
illustraties Elly Hees
tekst: Esther Walraven
Van hap tot poep, dat is het waar het in feite om draait in dit boek. Ons wordt o.a. vanaf het moment dat je iets eet tot het moment dat je naar de wc gaat haarfijn uitgelegd wat er allemaal in je lijf gebeurt en vooral waarom dat zo werkt.
Elke keer als je een bladzijde omslaat zie je dan ook een zin staan dat begint met het woord waarom. Waarom je eet, waarom je tanden en kiezen hebt, waarom er spuug in je mond zit, waarom je trek krijgt als je een tijdje niet gegeten hebt, waarom poep stinkt, waarom poep bruin is... want je eet toch oranje sinaasappels, groene sla?
Elke keer volgt na deze opmerking een korte maar heldere uitleg en de afbeeldingen en tekeningen erbij maken het helemáál makkelijk om alles te snappen. Ook staan er bij elk onderwerp één of meer Wist je dat... ballonnetjes. Bijvoorbeeld:
Wist je dat...
je blaas, net als een ballon,
kan uitrekken als er meer
plas in komt? In totaal
past er net zoveel in als
in twee limonade-
glazen.
Alle 'Waarom' constateringen hebben met eten en drinken te maken. Variërend van waarom je gaat boeren van cola, waarom plas helemaal niet vies is, waarom je niet elke dag hetzelfde kunt eten - gevolgd door een uitleg over de schijf van vijf - tot waarom het ene vet het andere niet is, waarom je niet zonder drinken kan, waarom je dik wordt van te veel eten, waarom je best zonder vlees kan, waarom lekker eten meestal niet gezond is, waarom smaken verschillen, waarom je niet alles rauw kunt eten. Maar ook waarom Moslims vasten, waarom veel mensen in Azië met stokjes eten, waarom niet iedereen alles kan eten (over voedselallergie), waarom je soms misselijk bent, waarom baby's alleen melk drinken, enz. enz. enz. Het is allemaal heel interessant om te lezen.
Bij al deze uitleg staan ook regelmatig kleine opdrachtjes zoals, hoeveel boterhammen heb je nodig om een uurtje te kunnen voetballen, wandelen, lezen, zwemmen etc. of zoek de verschillen in twee getekenden plaatjes van een supermarkt of aangeven wat mensen in welke landen eten. En nog veel meer dingen die je kunt beantwoorden. De oplossingen staan achter in het boek.
Dankzij de heldere kleuren, de toegankelijke taal en de humoristische tekeningen is het een heel sprankelend boek geworden waaruit je veel kunt leren. Het lijkt me ook een uitstekend boek om een spreekbeurt over te houden en misschien kun je dan gezonde chips meenemen om te laten proeven, want de recepten voor fruitchips en gezonde aardappelchips staat ook in dit boek.
Kortom, een fantastisch boek vol goede informaties, weetjes en tips rond eten en je lijf.
Zie ook het inkijkexemplaar
ISBN 9789000352470 | Hardcover | 109 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | maart 2017
Afmeting 20,5 x 20,8 cm | leeftijd 8-12 jaar
© Dettie, 4 april 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER