Non-fictie jeugd

Aleksandra Machowiak & Daniel Mizielinski

D.E.S.I.G.N.
tekst: Ewa Solarz
illustraties: Aleksandra en Daniel Mizielinski


Vaak sta je er niet eens zo bij stil dat alle voorwerpen in huis zoals bijvoorbeeld stoelen, tafels, gordijnen, bestek, lampen en computers ooit eens door iemand ontworpen zijn maar toch is het zo. Ontwerpers bedenken hoe die dingen moeten worden gemaakt en hoe ze eruit moeten zien. "Als het product dat hij heeft ontworpen praktisch, comfortabel en gebruiksvriendelijk is en bovendien ook mooi, dan is het hem gelukt om een goed design te creëren. Want het woord design betekent niet alleen ontwerpen, maar ook het resultaat ervan: het ontwerp." Dankzij dit boek kun je kennismaken met 70 voorwerpen die bedacht zijn door belangrijke en bekende ontwerpers.


Het ontwerp van dit boek is ook bijzonder, daar is eveneens goed over nagedacht. Op elke twee pagina's wordt een ontwerp getoond. daarbij kun je door middel van icoontjes in één oogopslag zien in welk jaar en van welk materiaal het ontwerp is, wat de functie van het ontwerp is, uit welk land de ontwerper komt en wat de naam van het ontwerp is. Verder zien we op de pagina's duidelijke tekeningen van het ontwerp en de ontwerper zelf.


Het boek begint met de Thonetstoel, (model 14 of bistro) ontworpen in 1859 door Michael Thonet. Ook al weet niet iedereen dat het een Thonetstoel is, toch kennen we bijna allemaal die stoel wel. Het is ook de eerste stoel die in massaproductie gemaakt werd, daardoor was de stoel ook goedkoop en kon iedereen hem aanschaffen. Het vervoer van deze stoelen was ook makkelijk en eveneens niet duur. De stoel bestond namelijk uit zes losse onderdelen en een paar schroefjes. Deze onderdelen konden heel makkelijk verpakt worden in pakketten van een kubieke meter. Als dat geen slim ontwerp is!  De stoel is nog steeds te koop en er zijn al meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht.
Op de tekeningen zie je o.a. de zes onderdelen van de stoel, hoe de stoelen verpakt werden en de stoel zelf natuurlijk.

In chronologische volgorde, te beginnen bij het oudste ontwerp, maken we zo verder kennis met allerlei bijzondere desginvoorwerpen.
Ook 'onze' Rietveldstoel ontworpen in 1918 komt er in voor waarbij verteld wordt hoe het komt dat Gerrit Rietveld zijn stoel de kleuren rood, blauw en geel gegeven heeft.  Erg apart is ook het verhaal over Marcel Breuer en hoe hij op het idee kwam van zijn stoelen gemaakt van metalen buizen.
Aanvankelijk zijn het vooral veel meubelen die getoond worden met een enkele uitschieter als de 'vaas' genaamd Savoy van Alvar Aalto, ook deze kent iedereen. De 'vaas' ziet er nu nog steeds heel modern uit maar is al ontworpen in 1936! Alvar Aalto wilde het geen vaas noemen. 'Je kunt het ontwerp gebruiken zoals je zelf wilt' zei hij daarover. Later komen er meer diverse onderwerpen in beeld zoals vloerkleden, lampen, bestek, kinderhuisjes, afdruiprekken, behangpapier om in te kleuren etc.


Leuk om te lezen is ook hoe de ontwerpers op hun idee voor ontwerp kwamen. De een zag een gevlochten fruitmandje van repen berkenbast en vond dat zo mooi dat hij een stoel in dezelfde techniek ontwierp. De ander ( Ingo Mauer) zag een kroonluchter vol kristallen en ontwierp daardoor zijn Zettel'Z 5 lamp. Het is een lamp geworden waarbij de kristallen zijn vervangen door blaadjes papier met korte teksten. Je koopt de lamp samen met een pak losse blaadjes waarvan sommige beschreven zijn. Op de lege vellen kun je zelf wat schrijven.
Marcel Wanders vond het stucwerk van het plafond in zijn oude huis zo mooi dat hij het zijn hemeltuin noemde. Hij vond het moeilijk om van zijn 'tuin' afscheid van te nemen toen hij ging verhuizen. Daarom ontwierp hij een lamp die hij skygarden (hemeltuin) noemde. Van buiten is het een eenvoudige halve bol, van binnen geeft het de plafondtuin weer.
En zo heb je kapstokken van staal die eruit zien als hertengeweien, vloerkleden die er uitzien als geknipte kanten kleedjes, boekenkasten die er als gestapelde wolken uitzien, een vloerkleed dat op een grasveld met enorme grassprieten lijkt en citruspers die er als een inktvis uitziet en nog véél meer handige, slimme, gekke en prachtige ontwerpen.

Het boek eindigt met het ontwerp uit 2011 van Martí Guixé, een kast getiteld Free Port (Vrije haven) de kast lijkt op willekeurig op elkaar geplaatste kasten, sommige lijken zelfs te zweven. Maar Guixé ontwierp ook grappig plakband en bedenkt ook apart dingen met voedsel. In plaats van een boterham met tomaat bedacht hij de tomaat gevuld met brood en beleg!

Kortom, mede dankzij de tekeningen en de verhalen is het een erg leuk, vermakelijk en informatief boek geworden. Een aanrader voor jong en oud die in kunst en design geïnteresseerd is.


ISBN 9780987669643 Hardcover 172 pagina's vertaald en uitgegeven door Greet Pauwelijn Book Island Limited 22 maart 2013
Leeftijd vanaf 6 jaar

© Dettie, 21 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hut Hok Huis
De meest ongewone huizen in de wereld


Het boek begint o.a. met de volgende tekst:


'Architectuur is een kunstvorm die plekken creëert die bescherming bieden tegen alle mogelijke vormen van gevaar. Deze plekken, die meestal huizen worden genoemd, kunnen verschillende vormen aannemen en hebben gewoonlijk een heleboel functies.
Dit boek toont de vijfendertig interessantste voorbeelden van bestaande huizen, verspreid over de hele wereld. [...]
Uit dit boek kun je heel wat leren. Je zult kennismaken met de architecten die de huizen hebben ontworpen en ontdekken in welk land ze werden gebouwd. [...]
We laten je zien hoe verschillend huizen kunnen zijn en wat voor bizarre ideeën architecten kunnen hebben. Je krijgt huizen te zien die praktisch moeten zijn en huizen waarin de functionaliteit van het gebouw naar de achtergrond is verschoven en waar vooral de verrassende constructie van belang is.
Je zult zien dat het een echt avontuur kan zijn om nieuwe gebouwen te leren kennen en dat architectuur een fantastische kunstvorm is.'


Daarna volgt, verspreid over twee pagina's, de kaart van Europa waarop aangegeven wordt waar de huizen die in dit boek genoemd worden staan. De volgende twee pagina's tonen de kaart van de wereld waarop huizen gebouwd buiten Europa staan aangegeven.
Dan volgt een uitleg over de betekenis van de icoontjes en dan... begint het grote avontuur!


Het boek begint met Het Holenhuis (Earth House Estate Lättenstrasse) Dat zijn huizen die half onder de grond zijn gebouwd, als een hol. Op het golvende dak ligt aarde zodat je daar een tuin, een zonneterras of een speeltuin kunt maken. Het aparte is dat er geen foto's van deze huizen  in het boek staan maar tekeningen. Deze tekeningen zijn heel goed, modern en leuk gemaakt, ze laten precies zien hoe de huizen er uit zien. Naast de tekening staan kleine vierkante tekeningetjes (icoontjes) met bijv. een jaartal, daaraan kun je zien wanneer het huis gebouwd is. Dan zie je een icoontje waarop je kunt zien van welk materiaal de huizen zijn gemaakt, dat kan bijvoorbeeld zijn beton, steen, zand, hout. En verder staan er icoontjes waaraan je bijvoorbeeld kunt zien of je er ook kunt slapen, douchen, koken en waar het ligt, in een stad, dorp, in een bos enz. Bij de tekening van het huis is een kaartje van het land waar het huis staat getekend en ook de plaats is daarop aangegeven. Verder is er een portret van de architect getekend zodat je kunt zien hoe hij of zij er uit ziet.


Ook Nederlandse architecten worden genoemd in het boek, zoals Rem Koolhaas. Hij heeft Het huis met de lift (Maison à Bordeaux) bedacht.  Dat is gemaakt voor een man die in een rolstoel zat. In het boek staat:
'Het resultaat voldeed helemaal aan zijn wensen. De drie verdiepingen hebben allemaal hun eigen karakter en drukken verschillende functies uit. Ze zijn met elkaar verbonden door een reusachtig platform dat tussen de verschillende verdiepingen beweegt. Het is een lift met de grootte van een kleine kamer. Als het platform op een van de verdiepingen stopt, wordt het een deel van de kamer. '
Bij de beschrijving van dit huis zie je een tekening van het huis aan de buitenkant, door de ramen zie je de meubels staan. Op de volgende bladzijde  zie je een dwarsdoorsnede van het huis getekend en dan kun je goed zien waar de lift zit. Heel leuk is dat in dit huis een boekenkast is gemaakt die helemaal doorloopt van de begane grond tot aan het dak! Op de derde tekening zie je het huis met de lift aan de binnenkant.


En zo staan er in het boek 35 huizen getekend en wordt er wat over die huizen verteld.
Je ziet echt de prachtigste gebouwen. Zoals 'Het huis op de rand van de wereld' (Casa Poli) Als je in dat huis staat lijkt het net of je op zee bent. Of 'Het rioolbuishuis' (Das Parkhotel in Ottensheim), dat is een hotel gebouwd van rioolbuizen! Of 'Het huis met de zeilen' (Casa de Retiro Esperitual) of 'Het schildpadhuis' (Dragspelhuset), dat 's winters als een echte schilpad zijn kop intrekt. Je hebt zelfs speciale huisjes voor zwervers!
Het is leuk om de huizen  ook op internet te zoeken, dan zie je hoe ze er in het echt uit zien en dan zie je ook gelijk hoe knap de tekeningen zijn gemaakt.
Het boek was het boek van het jaar 2008 en heeft een iBby prijs voor de beste illustraties gewonnen.
Kortom, een geweldig boek waarbij veel te genieten valt.


ISBN 978-90-448-1435-4 Hardcover 155 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2010
Formaat 210 x 205 x 17 mm  Vanaf 7 jaar
Oorspronkelijke titel D.O.M.E.K. Uitstekend vertaald door Greet Pauwelijn

© Dettie, 14 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER