Non-fictie jeugd

Mia Cassany

http://marcosnavarro.es

 

Jungles
De mooiste bossen, oerwouden en natuurreservaten van de wereld.
Illustraties : Markos Navarro
Tekst: Mia Cassany


Tja, het formaat van dit boek is onhandig, maar het ziet er absoluut prachtig uit! De omslag is al mooi, maar ook aan de binnenkant en de eerste pagina’s waar je informatie over het boek kunt vinden is de nodige aandacht besteed.


Wat je dan te zien krijgt is een wereldkaart waarop aangegeven staat waar je de verschillende jungles kunt vinden met de namen er bij. Had je al ooit gehoord van de Rainbow Falls, die op Hawaï te vinden zijn? Misschien wel. Maar de Sundarban mangrovebossen?  Of de Kahuzi Biega? Meteen maar even verklappen dat die respectievelijk te vinden zijn in Congo, Afrika en in de rivierdelta van de Ganges in India en in Bangladesh.


Alle gebieden die je gaat bekijken zijn fantastisch mooi. Natuurlijk zijn de tekeningen anders dan de werkelijkheid, omdat Markos Navarro een eigen manier van kijken en interpreteren heeft, maar zijn tekeningen zijn onmiskenbaar gebaseerd op fantastische dieren. Want na de wereldkaart gaan we op pad.


In het zuidoosten van Senegal ligt Niokolo-Koba, een nationaal park waar luipaarden, olifanten, leeuwen, nijlpaarden en bavianen leven. Met nog veel meer andere dieren. Het boek wil je niet leren welke dieren waar leven, en hoe ze er uitzien, of wat ze eten, en wat allemaal nog meer te vertellen valt over dieren, maar is bedoeld om te genieten van prachtige platen waarop dieren getekend zijn. Dieren die je kunt tegenkomen in de gebieden waar het over gaat. Zoals verteld wordt dat je in Niokolo-Koba luipaarden en olifanten kunt tegenkomen, zo lees je dat het in het tropisch regenwoud in Honduras erg heet is en dat het er veel regent. Een regenwoud als dit bestaat uit groenblijvende planten, die elkaar gebruiken en nodig hebben, net als de vele dieren die er leven.


Wil je precies weten welke dieren afgebeeld zijn – het is tenslotte een zoekboek! – dan moet je even naar achteren bladeren. Daar staan de platen in het klein met daarbij vermeld welke dieren je kunt zoeken en vinden bij de betreffende plaat. En een beetje informatie over een of meer van die dieren. We hadden de Niokolo-Koba als voorbeeld. Daar kun je zoeken naar een luipaard, een wrattenzwijn, een zwarte kraanvogel, een Senegalpapegaai en een groene meerkat. Er staat bij hoeveel je er kunt vinden.


En in het regenwoud van Honduras stuit je op een (of meer) witte vleermuizen, een Hondurese amazilla, een tapir, een ‘mariposa luminaria de oriente’, een mier of een mug. Als je wil weten wat voor dieren dat zijn, dat kun je zien op de platen.
Zo zijn er 16 prachtige dubbele pagina’s – spreads – waar je dieren kunt zoeken, maar waar je vooral kunt genieten van al het moois dat afgebeeld is.


Lees vooral ook het colofon, met de grappige tekst waar je informatie vindt over het maken van het boek.


Mia Cassany is een schrijfster die graag over het regenwoud schrijft, om iedereen te laten weten hoe mooi en belangrijk het is dat die gebieden in stand blijven.
Markos Navarro is kunstenaar, ontwerper, en tekent onder andere graag bladeren, en interessante dieren.


ISBN 9789059569041 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Fontaine | november 2018
Vertaald uit het Spaans door Eva Reinders
Vanaf 6 jaar

© Marjo, 29 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER