Non-fictie jeugd

Gerard van Gemert

http://www.gerardvangemert.nl

http://www.hikyhelmantel.nl

 

Voetbal
illustraties: Hiky Helmantel
tekst: Gerard van Gemert


Een nieuw deeltje uit de willewete serie. Dit keer gaat het over voetbal en wie anders dan Gerard van Gemert, die al zoveel 'voetbalboeken' voor kinderen geschreven heeft, kan daarover het beste vertellen. In dit boek kun je dus lezen over alles wat met voetbal te maken heeft.


Je ziet bijvoorbeeld wat een voetballer allemaal in zijn tas stopt als hij een voetbalwedstrijd moet spelen. Dat zijn niet alleen maar kleren en schoenen maar ook o.a. scheenbeschermers en douchespullen.
En wist je dat voetbal al meer dan 2000 jaar gespeeld wordt? Alleen werd er niet van doel naar doel gevoetbald maar de voetbal moest van het ene naar het andere dorp gespeeld worden! Je leest ook waarom er een scheidsrechter kwam en later de grensrechter. De bal was vroeger ook van heel ander materiaal dan nu...


Daarna wordt op een mooi overzicht, verspreid over twee bladzijden, uitgelegd uit welke gedeeltes een voetbalveld bestaat, bijv. wat een doellijn is en wat het doel- of strafschopgebied is. En op de daaropvolgdende bladzijden lezen we welke spelregels er zijn bij het voetballen. Het moeilijkste is buitenspel, maar dankzij dit boek weet je nadat je het gelezen hebt ook precies wat dàt is.


De training, de verzorging en het eten van de voetballers wordt ook besproken. Een profvoetballer kan niet goed voetballen als hij alleen maar snoep, friet en frikandellen eet. Hij moet heel goede, gezonde dingen eten, alleen dan kan hij het voetballen volhouden. Welke dingen goed voor hem zijn zie je ook vermeld staan. 
In het midden zit, zoals in alle willewete boeken, een uitklapafbeelding waarop je kunt zien hoe een stadion eruit ziet en dat is niet alleen de tribune maar veel meer.


En wie zitten er eigenlijk allemaal op de bank tijdens de wedstrijd en wat doet een ballenjongen precies en waar kun je als fotograaf het beste staan?
Al deze vragen en nog veel meer worden beantwoord in dit boek.
Achterin staat nog hoe je een voetbalkijkdoos kunt maken en je kunt ook nog een leuke mini voetbalquiz doen. Doorheen het boek staan nog allemaal kadertjes met tips en weetjes.


Opnieuw een heel leuk, leerzaam en met zorg samengesteld, willewete boek! Grote klasse.


ISBN 9789044819847 Hardcover 30 pagina's Clavis oktober 2013
Leeftijd 5+

© Dettie, 1 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER