Non-fictie jeugd

Christina Thrän

Mijn grote schilderboek
Tips, trucs en oefeningen voor
iedereen bij het schilderen en Kalligraferen
Christina Thrän


In het voorwoord vertelt Christina waarom ze dit boek gemaakt heeft. Er komen namelijk vaak kleine en grote mensen bij haar die willen leren schilderen maar om iedereen die dat wil,  les  te gaan geven... dat lukt niet want ze wil tussendoor ook  graag haar eigen schilderijen maken.
Omdat het leuker en makkelijker is om het samen met papa, mama, opa, oma, broertjes, zusjes of vriendjes te leren heeft ze het boek niet alleen voor kinderen gemaakt. Ook volwassenen die graag schilderen, maar niet precies weten hoe ze moeten beginnen, kunnen er veel van leren.
Christina vertelt ook welk basismateriaal je nodig hebt (niet zo heel veel) om aan de slag te kunnen gaan. Voorop het boek zit al een kwast dus die hoef je nog niet te kopen. Je kunt nu eerst van alles proberen en later altijd nog dikkere of dunnere kwasten kopen.


Christina begint met de basisvormen zoals een rechthoek, ovaal, vierkant, cirkel, peervorm enz. die kun je met potlood goed leren tekenen.  Helemaal onderaan de eerste bladzijde zie je een lieveheersbeestje in vier stappen getekend. Het beestje 'zegt': 'Ik was een ovaal' en dat klopt, dat kun je heel goed zien in die vier tekeningetjes. Daarna laat de schrijfster zien wát je met al die vormen kunt tekenen. Met rondjes kun je kersen tekenen. Met een ovaal kun je een citroen tekenen en zo geeft ze veel meer voorbeelden. Ook vertelt ze hoe je met die basisvormen mensen en dieren kunt maken. Als je het ziet dan denk je, jeetje wat handig!
Je leert wat perspectief is en hoe je dat kunt tekenen en Christina laat zien wat je met arceren allemaal kunt bereiken, daardoor gaat een afbeelding die je gemaakt hebt leven. Met arceren kun je dingen donkerder maken of juist laten uitlichten.
Dan volgen de oefeningen met kleur- en aquarelpotloden en even later met waterverf. Dat is ook erg leerzaam. Ze laat zien hoe je met een beetje zout of afwasmiddel in de verf heel aparte effecten krijgt. Je leert hoe je kleuren kunt maken en hoe je witte of heel lichte voorwerpen kunt schilderen. Ook dieren en mensen komen aan bod, stap voor stap laat Christina zien hoe je bijvoorbeeld een konijn met zo'n mooi zacht vachtje kunt schilderen.  En alles begint steeds met de basisvormen, dat is zo bijzonder.
Ook landschappen schilderen wordt niet vergeten. Ze vertelt waar je op moet letten bij een landschap en welke trucjes er zijn om alles goed te kunnen weergeven.


Na al het schilderen komt kalligraferen (schoonschrift) aan bod. Allerlei soorten letters en materialen worden besproken. Je kunt kalligraferen met verf, met inkt, met een potlood, wat jij het leukste of het mooiste vindt.


Heel leuk is ook om te leren vergroten. Je kunt bijvoorbeeld op een foto hokjes tekenen en dan de lijntjes natekenen in grotere hokjes en zie! Je hebt de foto uitvergroot!  Je kunt ook iemand heel lang maken als je lange hokjes neemt of heel breed.
Op het eind van het boek worden de materialen nog eens extra besproken, Christina vertelt welke potloden er allemaal zijn, je hebt namelijk harde en zachte potloden en dat je een goede gum moet hebben uit een tekenwinkel. (Wist je dat mensen tweehonderd jaar geleden brood als gum gebruikten?) Ook vertelt ze hoe je de kwasten moet schoonmaken en bewaren en welk papier je het beste kunt gebruiken.
Maar het allerbelangrijkste is... veel oefenen!


Het is echt een schitterend boek, zowel qua uitvoering als inhoud. Op een directe, vlotte manier worden allerlei aspecten van het tekenen en schilderen besproken. Je krijgt gelijk zin om te beginnen. Maar ook de speelse manier van 'les' geven is zo leuk.
Je ziet door het hele boek heen mevrouw en meneer muis commentaar geven of vragen stellen. De tekenstijl van Christina Thrän doet in de verte een beetje denken aan de stijl van Marjolein Bastin. Ze zijn vrolijk, goed verzorgd en humoristisch.
Als een kind (of  jijzelf)  wilt leren tekenen of schilderen dan is dit een uitstekend boek om mee te beginnen. Ik heb er van genoten en ga zeker oefenen en de tips van Christina gebruiken!


ISBN 9789051160895 Hardcover 48 pagina's, formaat: 34,5 x 24,6 cm Uitgeverij De Vier Windstreken juli 2009.
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 8 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER