Non-fictie jeugd

Tosca Menten

https://toscamenten.nl

https://beeldvanhees.nl

https://www.katrienholland.nl

 

Streepjescode Rood
Tosca Menten


Dit boek kwam op tijd uit, nog net vóór de zomervakantie. Dus konden kinderen er meteen mee aan de slag. Het is namelijk een ‘steek-de-handen-uit-je-mouwenboek’, oftewel een kijk-, lees- en doeboek.
Degenen die de boeken van Tosca Menten kennen - en welk kind kent die nu niet!? – herkennen meteen de knotsgekke humor die zij ook in haar verhalen stopt.


Het zijn allerlei opdrachten, waarbij je ook moderne media nodig hebt. Nou ja, je kan zonder, maar dat is minder leuk. Er zijn puzzels, weetjes, woordgrapjes, en natuurlijk ook een leuk verhaal. Dat verhaal heeft drie aparte delen verspreid over het boek. Een verhaal met Dummie de Mummie.


Tussendoor kan je dan een opdracht doen als deze. Het heet: kijk uit je doppen. En dan staat er:
‘Zoek eerst twee doppen, liefst doorzichtige, anders kan je er niet doorheen kijken. Prik er gaatjes in en bind er een elastiekje aan. Doe de doppen als een bril voor je ogen en kijk er doorheen.
Uit je doppen kijken is heel verstandig. Wie niet uit zijn doppen kijkt, loopt per ongeluk in een sloot.‘
Ok, een beetje flauw, maar dit is toch wel de humor van Tosca Menten, en die komt in een verhaal gelukkig veel leuker over.


Er staan taalraadsels in en rekenpuzzels. Recepten en woordzoekers. En vaak is er een verwijzing naar een van de boekenfiguren: Dummie de Mummie, juffrouw Pots, Struis, Dirkje of Knor. Die hoef je niet te kennen om deze spelletjes en opdrachtjes te kunnen doen, maar misschien word je wel nieuwsgierig en ga je al de boeken van Tosca Menten lezen! Dan ben je nog veel langer zoet, dan alleen met Streepjescode Rood!


Deze vind ik ook erg leuk:

‘Heb je het warm?
Teken een ijsje (er is een lege bladzijde) en eet hem op.’


Er zijn liedjes, spelletjes om met je vriendjes te doen, en achterin vind je de oplossingen van de puzzels.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000368884 | paperback | 144 pagina's | Uitgeverij van Goor | juli 2019
De illustraties zijn van Elly Hees, Katrien Holland en Tosca Menten | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER