Non-fictie jeugd

Piet Mooren & Monique van Dooremalen

altOorlog onderweg
Tilburg in de Tweede Wereldoorlog
Piet Mooren & Monique van Dooremalen


Een dun behapbaar boek voor de jeugd, met name de Tilburgse jeugd maar ook voor andere geinteresseerden.
Het vertelt over wat de Tweede Wereldoorlog voor deze stad betekende. Hoe ook hier treinen vertrokken naar Auschwitz, met daarin de Tilburgse joden.
Dat gebeurt bijvorbeeld aan de hand van een klassenlijst van de HBS Willem II. Met naam en adres staan hierin de leerlingen vermeld die een voor een verdwenen uit de klas.

'Het zou kunnen dat jouw naam op dat lijstje had gestaan. Of misschien de naam van je beste vriendje of vriendinnetje. Of misschien wel de namen van zes kinderen uit je klas. De Duitse bezetter vroeg de namen van alle joodse kinderen.
Misschien hoorde je daar toevallig niet bij. Maar stel dat de bezetter de namen had gevraagd van alle kinderen met een bril. Was je er dan bij geweest? Of van alle kinderen met witte haren? Of van alle Marokkaanse kinderen?'  Enz.


De jonge lezer wordt rechtstreeks aangesproken en kan al lezende een besef krijgen van de impact van alles wat er gebeurde.
Er zijn verhalen over de mensen naar wie in Tilburg een straat vernoemd is. Straten waar de aangesprokene misschien wel dagelijks door fietst zonder enig idee te hebben. Hier wordt uitgelegd: dat waren verzetsmensen, zoals bijvoorbeeld Johannes van Zanten, Joost van de Mortel of Coba Pulskens. De laatste heeft een monument, zij was een zeer moedige vrouw die vele Engelse piloten van de dood gered heeft, voor zij verraden werd. Zij werd door de Duitsers gefusilleerd.
Ook vind je in dit boekje foto's: foto's van verwoestingen, van de synagoge, van lijsten slachtoffers.
Natuurlijk krijgt de Tilburgse dagboekenschrijfster Helga Deen aandacht. Ter haar nagedachtenis is er een parkje aangelegd, vlak bij de synagoge.
Zij staat met haar familie ook vermeld in de lijst met slachtoffers uit Tilburg.


En dan is er de bevrijding, met eerst Dolle Dinsdag in september. Maar voor het Zuiden volgt al snel de echte bevrijding als de Canadezen vanuit het zuiden de stad binnentrekken. Het is dan 27 oktober 1944, de dag waarop in Tilburg nog steeds de bevrijding herdacht wordt.
Achterin het boek staat een plattegrond, met daarop een wandeling, met een korte beschrijving van alle genoemde plaatsen en straten waar je langs kunt lopen - of fietsen. Nu je weet wat er gebeurd is op die plekken, zal zo'n wandeling heel anders zijn. 


ISBN 9789073083141  | paperback | 62 pagina's | Atlas-Contact |  januari 1994

© Marjo, 30 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER