Non-fictie jeugd

Jan Leyssens

De ontdekking van dinosaurussen
Deel 4 uit de serie Wonderwaar
Tekst: Jan Leyssens
Illustraties: Joachim Sneyers

Mocht je denken dat het een boek is over dinosauriërs (dinosauriër of dinosaurus, het mag allebei) dan heb je gelijk, maar toch ook niet. Lees de titel nog maar eens: het gaat over de ontdekking van deze dieren die ooit onze aardbol bevolkten. Niemand heeft ze ooit in levende lijve gezien, zodat de vondst van het eerste enorme bot verbazing wekte: wat was dit?


Meer dan tweeduizend jaar geleden schreven de Chinezen over drakenbotten. Wisten zij veel. In Europa is de oudst bekende vondst in 1676: Robert Plot vond een enorm dijbeen. Een soort olifant? Een reus? Pas in de negentiende eeuw werd er enige duidelijkheid geschapen. Toen vond een vrouw, Mary Anning, meerdere skeletten, onder andere een bijna volledige ichthyosaurus. Als vrouw zijnde mocht ze niet mee doen met de geleerde professoren, maar toch wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste paleontologen.


in 1841 werd de naam verzonnen door de Britse anatoom Richard Owen, één van de meest vooraanstaande wetenschappers van zijn tijd. Dinosaurus betekent: verschrikkelijke hagedis. Aanvankelijk dacht men dat een dier met zulke grote en zware botten wel erg log en traag moest zijn, maar paleontoloog Robert Bakker bedacht dat het wel eens heel anders kon zijn. Hij tekende juist beweeglijke en springende dieren, precies: zoals we die kennen van de film!


Benjamin Waterhouse Hawkins creerde de allereerste levensgrote modellen van uitgestorven dieren met advies van Sir Richard Owen. In 1853 dineerden een aantal wetenschappers in het beeld van een betonnen Iguanodon, zo groot is het beeld!  Je kan de beelden nog steeds bewonderen in Londen. Zie https://nl.qwe.wiki/wiki/Crystal_Palace_Dinosaurs


Een bijzondere serie, zie: https://www.wonderwaar.be


Jan Leyssens en Joachim Sneyers gaan op zoek naar de verwondering die aan wetenschap vooraf gaat. Wetenschap ontstaat als je je verwondert, en je gaat afvragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.


De ontdekking van de dinosaurussen is volgens de uitgever voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik vind dat een beetje jong, maar het is wel een heel mooi boek, ook om te bekijken.


ISBN 9789044838916 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2020
Afmetingen:  29,8 x 21,7 x 0,9 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 16 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER