Non-fictie jeugd

Tania McCartney

www.taniamccartney.com

 

Ik hartje de wereld
Een feest van landen, zeeën, planten, dieren en mensen rond de wereld
Tania McCartney


Een overzicht van àlles wat de wereld te bieden heeft kan geen enkel boek bieden, dat vereist een plank vol met dikke boeken.
En toch als je dit boek gelezen hebt, heb je een aardig idee van wat de wereld te bieden heeft op het gebied van dieren en planten, en heb je een scala aan feiten en weetjes gelezen. Onder andere over de diversiteit van architectuur en over de verschillende eetgewoonten!


Als je zoveel wilt vertellen en laten zien, kun je niet volledig zijn, maar je kan je lezers wel lekker maken! En dat is wat dit boek uitstekend doet. Prachtige foto’s, met de meest pakkende feiten en getallen, zodat je alleen maar meer wil weten.
Op al die pagina’s is erg veel te zien, je komt ogen tekort!


Het begint met een overzicht van de hele wereld: een overzichtskaart, de verschillende landschappen, culturen en hun talen. Daarna wordt de informatie toegespitst op steeds een ander deel van de wereld.
Sommige pagina’s laten een heleboel afbeeldingen zien zonder dat er veel verteld wordt, andere richten zich er juist op wat meer informatie te geven.


Wat een leuk idee is het om de wereld in te delen op kleur! De regenboogplaneet heet dat hoofdstuk, waar we de dieren en planten op kleur ingedeeld zien staan. Hier gaat de informatie over wat de kleur betekent, bijvoorbeeld paars:


‘Paars is de kleur van koningen en koninginnen, rijkdom en macht., Het verbeeldt vaak geloof en spiritualiteit. In Thailand en Brazilië is het de kleur van de rouw. In de VS staat het voor moed en kracht: de dapperste soldaten worden onderscheiden met de Purple Heart medaille.’


In de paarse strook worden dan vervolgens de dieren en planten afgebeeld die paars van kleur zijn, met de naam erbij, zonder dat er meer verteld wordt. Maar die komen veelal verderop in het boek terug.


Zo worden steeds vanuit een andere invalshoek allerlei elementen getoond die onze wereld vormen. Natuurlijk zijn dat vooral de planten, bloemen en dieren, die zijn nu eenmaal in de meerderheid.
Bijzonder zijn de twee pagina’s over bergen. Om die afbeeldingen goed te kunnen zien moet je het boek draaien! En dan zie je heel duidelijk de verschillende hoogten van het gebergte, waarbij ook de daar levende dieren aandacht krijgen.
Als je het boek helemaal bekeken hebt, alle plaatjes goed bestudeerd en alle feiten en getallen gelezen, dan volgen er enkele pagina’s om de opgedane kennis te toetsen.


Blijkt dan dat je het allemaal nog niet weet – niet zo gek hoor! – dan begin je gewoon nog een keer vooraan. Kun je nog een keer genieten.
En misschien heb je dan wel zin om meer te weten te komen over de agave of de stad Petra. Of wil je weten wat het kleinste land nog meer te bieden heeft, of waar je de heliconia in het echt kunt zien. Of misschien heb je nu zin in een Berliner…


Het is niet alleen een boek om veel van te leren, het is vooral om te genieten, en je te verbazen over het feit dat de wereld zo mooi is!
Laten we het vooral zo houden!


Tania McCartney is auteur, illustrator, vormgever en redacteur. Ze heeft inmiddels meer dan 50 boeken en vele prijzen op haar naam. Tania woonde in Frankrijk, Engeland en China en heeft zich uiteindelijk in Australië gevestigd.


ISBN 9789047712763 | hardcover | 88 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2021
Afmeting: 36,6 x 27 x 1,6 cm | Leeftijd: 9+

© Marjo, 3 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER