Non-fictie jeugd

David Burnie

Zoogdieren
uit de serie 'Navigators


In de serie Navigators is dit een algemeen boek over zoogdieren.
Er zijn ongeveer 5.500 soorten, en er worden nog steeds nieuwe soorten gevonden, maar het boek heeft niet genoeg pagina’s om die allemaal te behandelen. Er is een keuze gemaakt: de hoofdstukken gaan soms over een bepaalde verzamelsoort: walvissen en orka’s; apen en mensapen of beren.
Maar ook kun je een indeling vinden naar wat de soort ‘doet’: een hoofdstuk over nachtdieren, eentje over zelfverdediging. Het hoofdstuk over dieren met lange tanden, dat zijn de vleeseters, zoals de poema. Het dier dat je vanaf die pagina aanstaart is angstaanjagend!
Sommige dieren worden slechts in één zinnetje genoemd, over andere staat er meer informatie. De bever bijvoorbeeld krijgt een hele pagina, maar de huismuis moet het met een paar regeltjes doen. Maar dan staat er aan de zijkant van de pagina, zoals steeds een link naar internetpagina’s waar je meer info kunt vinden.
Stokstaartjes zijn zulke leuke diertjes, ik ben blij dat ook zij een flinke pagina krijgen, waar af en toe een stukje afgesnoept wordt door de neushoorn en het luipaard.
En naakte molratten, ik had ze nog nooit gezien, fascinerende beestjes. Zij komen in Oost-Afrika voor.


Natuurlijk wordt er ook nog wat verteld over hoe de dieren bedreigd worden door de verandering van klimaat, maar vooral door de mens.
Natuurlijk is er een register  waarmee je alle voorkomende dieren terug kunt vinden, een verklarende woordenlijst en achterin nog wat informatie over waar je sommige van de dieren persoonlijk kunt ontmoeten, de dierentuinen, de sites op internet. Voor een mammoet moet je natuurlijk naar een museum, en olifanten zijn vaak nog wel in dierentuinen te zijn. Voor degenen die niet op safari kan in Afrika zijn films over de dieren van de savannes.


ISBN 9789054617730| hardcover | 48 pagina's | Baeckens |december 2011
Vanaf 9 jaar

© Marjo, 20 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER