Non-fictie jeugd

Mack

http://www.mackbooks.nl

 

altRivieren, zeeën en oceanen
Mack


Met de serie Wondere Wereld heeft de uitgeverij een prachtserie te pakken!


Dit boek vertelt over zeeën en rivieren, eigenlijk over alles in onze natuur waar zich water bevindt, en dat op een heel duidelijke manier. Het is een serie die gemaakt is voor kinderen. Die kunnen er dan ook heel goed mee uit de voeten: mooie foto’s, duidelijke tekst.


Alleen maar informatie geven, hoe interessant ook, is tegenwoordig niet meer genoeg en de schrijver heeft zich dat terdege gerealiseerd: De foto’s zijn ‘opgeleukt’ met stripachtige figuurtjes, er is bijvoorbeeld een vis met een lampje!
Ieder hoofdstuk, dat twee behapbare pagina’s beslaat, heeft steeds een klein extra informatiegedeelte heeft over een onderwerp dat zijdelings verband houdt. En aan het eind staat een klein quizvraagje met eveneens een striptekeningetje. Soms moet je dan echt de tekst goed begrepen hebben, om het antwoord te kunnen geven, soms is het ook een kwestie van goed kijken, of tellen.


Wie meer te weten wil komen over rivieren, beken en andere waterstromen, geniet van alle informatie. Hoe komt het dat water op deze plek zoet is, maar daarginds juist zout, en wat is dan brak water? Natuurlijk komen er ook dieren aan de orde, waarom bijvoorbeeld olifanten niet zonder water kunnen. Wat is eb en vloed? Beroemde en bijzondere rivieren worden benoemd, en er wordt verteld over beroemde waterplekken als de Dode Zee, maar ook Bangkok. Wat die stad met water heeft?Tja, dan zal je het boek moeten lezen...


En dan stuiten we op het enige minpuntje: er zijn geen pagina-aanduidingen en dus ook geen inhoudsopgave. Wel zijn er handige overzichtkaartjes, zodat je steeds kan zien waar de plek waar het over gaat zich bevindt. 


Toen Mack zelf nog klein was zat hij altijd te tekenen. Later, na school, is hij eerst schrijver geworden. Maar tekenen is natuurlijk veel leuker. Daarom ging hij in 1995 naar de kunstacademie in Den Haag.
Voor Diergaarde Blijdorp illustreert Mack veel dieren. Hij tekent ze niet na, maar probeert hun karakter vast te leggen in simpele lijnen.

ISBN  9789044827415 | Hardcover| NUR 228 | 80 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Formaat 25 x 28 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar.

© Marjo, 23 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zonnige zomer
Mack


De zon spat bijna van de stralend gele cover met vrolijke zonnebloemen af. Ook in het boek zelf lijkt het alsof we midden in een zonnige omgeving zitten. We zien een prachtige warmoranje foto van een zonsondergang met daarin tekeningen van meeuwen en zeehondjes en vissen. Maar ook de foto van de mooie roodblozende appels in de boomgaard op de volgende bladzijde maakt dat je de zomer bijna voelt. Ook ruik je haast de lavendellucht van de prachtige paarse lavendelvelden die getoond worden. Van de tomaten en zomerkoninkjes die je ziet krijg je gelijk lekkere trek en de leuke lieveheersbeestjes geven eveneens een zomers gevoel.
Ook zien we een foto van een beer die heerlijk op zijn rug in het water ligt te dobberen. De winterslaap is duidelijk voorbij.
Op een andere mooie foto lopen kleine biggetjes heerlijk in een weiland te struinen, daarbij staan grappige tekeningen en foto's van lammetjes, kalfjes en veulentjes. Op de volgende twee pagina's zijn de vogels aan de beurt. We zien een ooievaar die nestelt en een prachtige foto van een vogel die een kikkertje in zijn snavel heeft om aan zijn jongen te geven. De pulletjes hebben hun bekje al open. Toch doen die jonge dieren vreemd aan in een zomerboek, zij horen naar mijn mening toch echt bij de lente, maar ja, de foto's zijn wel heel mooi.


Op de linkerpagina's staan de grote foto's met daaronder wat wetenswaardigheden over de dingen die je op de foto ziet.
Op de rechterpagina's is iets bijzonders te lezen over het onderwerp, zoals bij de zonnebloemen dat kunstenaar ze vaak schilderen en dat vogels graag de zaadjes eten. Bij deze tekst staan vaak kleine foto's of leuke tekeningen.
Ook onderaan elk onderwerp staan tekeningen waarin je iets op moet zoeken, zoals welke aardbei de meeste pitjes heeft of welk varkentje geen krulstaartje heeft.
Echt een specifiek zomerboek kan ik het niet noemen, maar het boek doet door de warme foto's en afbeeldingen wel heel zomers aan.
Het is een mooi verzorgd, vrolijk boek met grappige vragen, bovendien is er voor de kinderen veel te zien en op te zoeken.


ISBN 9789044819311 Hardcover 32 pagina's Clavis april 2013
Leeftijd 3 + 

© Dettie, 11 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vicks
De eerste stap, duik en grom van ijsbeertje Vicks

Vicks is het ijsbeertje dat op 6 december 2010 geboren is in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Via schitterende videobeelden kon je zijn ontwikkelingen volgen. En nu is er dit boek om de eerste verjaardag van Vicks te vieren.


Het begint natuurlijk met de mooie foto van moeder beer met de pasgeboren Vicks die dan net zo groot is als een eekhoorn! Moeder beer en Vicks blijven vier maanden in hun hol en dan begint voor Vicks het grote avontuur dat leven heet. Hij mag naar buiten en alle nieuwe dingen gaan ontdekken. Natuurlijk is alles heel spannend, want wat is dat nou voor raar ding dat zomaar uit de lucht komt aanfladderen. Dat heeft hij nog nooit gezien, gauw schuilen bij mama.
En dat water is ook al zo bijzonder, het is koud en voelt heel gek maar het is ook wel lekker maar hoe kom je nu weer uit dat water? En hoe krijg je die druppels nu uit je vacht? Vicks heeft nog zoveel te leren. Maar langzamerhand durft hij meer en op het laatst duikt hij met een grote sprong in het water en doet gekke kunstjes voor het onderwaterraam in de dierentuin. En dan is het jaar alweer om en is Vicks van piepklein pluizebolletje uitgegroeid tot een lekkere ronde, flinke, stoere ijsbeer.


Zelf heb ik de hele ontwikkeling rond Vicks gevolgd via de video's die Blijgaarde uitzond op hun internetadres en dat was fascinerend om te zien. Het blijft bijzonder om zo'n piepklein beertje dat nog niets kan alles te zien leren en ontdekken. In dit boek is dat ook mooi vastgelegd. Daarnaast staan er nog allemaal weetjes over ijsberen, bijv. hoe je kunt zien dat het een jongetje of meisje is... jongetjes plassen naar beneden en meisjes naar achteren. Dit wordt verduidelijkt met grappige tekeningetjes. En zo staan er nog veel meer weetjes in.


Een jong dier vertederd altijd en natuurlijk doet Vicks dat ook. De foto dat hij voor het eerst zijn vacht uitschudt is geweldig, je ziet bijna dat het nog best moeilijk is... Ook de foto dat Vicks aan het spelen is met zijn moeder is hartverwarmend. Vol overgave houdt moeder haar kop scheef zodat Vicks er lekker in kan knauwen!
Kortom, een lief boek dat mede door de mooie foto's ook volwassenen erg aan zal staan.


ISBN 9789044817522 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A. | december 2011
Vanaf 3 jaar

© Dettie, 19 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van speurneuzen tot herrieschoppers

In het boek van speurneuzen tot herrieschoppers  maken we kennis met dieren die leven rond een boerderij.


Als eerste maken we kennis met een superspeurneus... de boerderijhond.
Je ziet een mooie foto van hond met een heel lieve snoet, die over een deur heen kijkt en een fotootje van een jong hondje. Je kunt lezen wat een hond allemaal ruikt en er staan ook nog allemaal leuke tekeningen bij.
Op de volgende twee bladzijden zie je op foto's en tekeningen een grote roze speurneus met een grappige platte snuit en krulstaartje. Een varken dus en die kan ook heel goed ruiken, wist je dat?  Ook hier staat een korte tekst bij over de snuit van het varken.
De boerderijdieren zijn in categoriën ingedeeld. Zo vallen de kippen en eenden onder de eierenleggers,  geiten en koeien geven melk, paarden en bijen zijn harde werkers, schapen en konijnen geven wol en hanen en ganzen zijn de grote herrieschoppers!


De pagina's zijn overzichtelijk en in steeds dezelfde opmaak afgedrukt, links een grote dierenfoto met tekst, recht een kleine foto van veelal een jong dier met daarbij tekst en tekeningetjes.  Op sommige bladzijden worden vragen bij de tekeningen gesteld zoals: Welke koe heeft de meeste vlekken? of In welk nest liggen de meeste eieren.


Het boek is mooi verzorgd. Het heeft afgeronde hoeken en de bladzijden zijn van vrij stevig papier, daar prikken kinderen niet snel doorheen als ze iets aanwijzen. Kinderen zulllen deze ontdekkingstocht rondom de boerderij vast erg leuk vinden.
De aangegeven leeftijd is 2,5 jaar maar dat lijkt me wel erg jong. Het lijkt me gezien de informatie meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
Een leuk en leerzaam boek !


Mack werd op 16 maart 1960 in Den Haag geboren. Hij studeerde van 1995 tot 2000 grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag en werkte aanvankelijk als journalist en copywriter. Sindsdien is hij zelfstandig vormgever, tekstschrijver en illustrator - onder andere voor dierentuin Blijdorp en vakantiespecialist Center Parcs. Hij is een grote fan van Matisse, Dick Bruna en Rothko.
Met zijn boekjes probeert hij kinderen op een grappige manier iets te leren. Als hij een pinguïn tekent, dan gaat het er niet zozeer om hoe mooi het dier is of hoe goed hij kan zwemmen. Wat hij vooral wil laten zien is hoe zakkig hij op het ijs staat en hoe grappig hij loopt. Pas als kinderen lachen, is Mack tevreden.


ISBN 9789044814002 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | juli 2011

Formaat: 210 x 220 mm

© Dettie, 11 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER