Non-fictie jeugd

Julia Donaldson & Axel Scheffler

http://www.juliadonaldson.co.uk

http://www.gruffalo.com

 

Het Gruffalo Lente Natuurspeurboek
illustraties: Axel Scheffler
tekst: Julia Donaldson


Binnenkort is het weer lente en dan valt er in de natuur van alles te ontdekken. Helemaal leuk is het als je dan dit boekje mee naar buiten neemt want daar staan allemaal dingen in waar je naar kunt speuren, zodat je, als je aan het eind van het boekje bent, heel trots kunt roepen Ik ben een Gruffalo Speurneus!

Op de eerste twee bladzijden staan allemaal kleine fotootjes (3 x 3 cm). Wat je op die foto's ziet moet je gaan zoeken in het bos of gewoon op straat als je buiten bent. Op de foto's zijn bijvoorbeeld een eend met jonge eendjes te zien, een lieveheersbeestje, groene bladeren, roze bloesem enz. Als je iets gezien hebt wat op de foto staat kun je er een stickertje bij plakken. De stickertjes zitten natuurlijk ook bij het boek.

In de lente zie je heel veel verschillende kleuren groen en daar kun je ook naar zoeken. Ook daarvan zien we foto's en opnieuw zijn er stickertjes, dit keer met een groen blaadje erop, die je bij de fotootjes kunt plakken. En zo staat het hele boekje vol met allemaal afbeeldingen met dingen, planten en dieren die je buiten kunt zoeken. Bij elke opdracht zitten verschillende stickertjes, zodat je kunt zien wat je allemaal al gevonden hebt.

Maar het is niet alleen maar speuren, er staan ook andere opdrachtjes in, zoals de regenboog inkleuren of gekleurde bloemblaadjes plakken bij de gewenst kleur. Heel leuk is de lentekroon van papieren bladeren of bloemen kunt maken. Zelf vind ik de twee lieveheersbeestjes die je kunt inkleuren het leukst, de stippen worden als stickertjes erbij geleverd. Op de bladzijde naast de twee lieveheersbeestjes zien we weer allemaal fotootjes van verschillende lieveheersbeestjes, o.a. gele, rode, zwarte en zelfs een oranje lieveheersbeestje. Als je zo'n beestje gezien hebt kun je bij de foto een lieveheersbeestjesstickertje plakken.

Je kunt zelfs echte lentekunst maken van takjes, veertjes, blaadjes, steentjes en nog veel meer dingen. De voorbeelden van die kunst staan ook in het boekje.

Natuurlijk kun je niet alles op één dag vinden of de opdrachten in één dag uitvoeren, maar als je steeds een of twee bladzijden kiest en die opdrachten probeert te doen dan kom je er uiteindelijk ook.
Naast de opdrachten krijgen we ook op enkele pagina's allerlei extra informatie over o.a. de ontwikkeling van kikkervisje naar kikker of hoe rupsen veranderen in vlinders en hoe bijen stuifmeel vinden en verzamelen. Achterin het boekje kun je notities maken. En de Gruffalo is natuurlijk ook in het boekje te vinden.


Ben je helemaal klaar met alle opdrachten en heb je alles gevonden dan mag je daar heel trots op zijn, je verdient dan je beloning, de bijgeleverde 'Ik ben een Gruffalo Speurneus' sticker! Die kun je op je jas plakken zodat iedereen kan zien wat voor knappe speurder je bent.

Het boekje is voor kinderen vanaf 5 jaar, persoonlijk dank ik dat het meer geschikt is voor iets oudere kinderen (en hun ouders!) Maar een ding is zeker, ze zullen allemaal het zoeken in de natuur en het stickers plakken bij de fotootjes geweldig vinden. Kortom, gewoon aanschaffen dit fantastisch leuke, goed verzorgde en leerzame boekje, voor de prijs hoef je het niet te laten.


ISBN 9789047707721 | Paperback | 34 pagina's | met meer dan 200 stickers | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2016
Formaat 16,5 x 23 cm | NUR 210 | Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 5+

© Dettie, 23 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER