Non-fictie jeugd

Peng + Hu

http://hirameki.de

 

Hirameki
Peng + Hu


Beschrijving:
Twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, Peng + Hu, ontdekten bij toeval een nieuwe kunstvorm op de vloer, tegen de muren en op hun kleren toen ze in hun atelier aan het werk waren. Ze doopten het fenomeen ‘hirameki’ en ontwikkelden het verder. Kleine kloddertjes verf openbaren hun poëtische natuur simpelweg door hier en daar een puntje of een streepje toe te voegen. In hun werk maken ze inzichtelijk voor groot en klein hoe je van een aquarelvlek in een handomdraai een tijger of een mens kunt maken. Na de rage van kleurboeken voor volwassenen zetten Peng + Hu de toon voor een nieuwe rage: hirameki!


'Vlekken maken is geen kunst. Dat kan iedereen. Iets van vlekken maken is wél een kunst. En dat kan ook iedereen.' Staat te lezen in dit boek en vervolgens wordt getoond hoe je van vlekken allemaal bijzondere dingen kunt maken.
De kunst is om iets in die vlekken te zien. De ene vlek wordt een bolle, ronde, rode kat. De andere vlek blijkt een vogeltje of een voet of een duveltje of een lachende kat of een eekhoorn of een hond met een piepklein staartje en lange snuit. Door een paar lijntjes te trekken, of ogen te tekenen in de vlekken bereik je een groot effect.


Het boek is opgedeeld in 7 niveau's, te weten: bewerking, verwerking, inwerking, uitwerking, samenwerking, wisselwerking, nawerking.
In niveau 3 en 4, inwerking en uitwerking, worden vlekken o.a. verbonden met elkaar. Zo zien we een man waarbij één vlek zijn Tirolerbroek vormt en de andere vlek een Tirolerhoedje. Ook erg leuk is het gezicht dat tussen twee vlekken getekend is, het is nu een vrouw met een enorme Russische hoed op en van een roze vlek is een schattig varkentje gemaakt.


Langzamerhand worden steeds meer vlekken met elkaar verbonden en vormen zo kleine schilderijtjes zoals bijvoorbeeld een groep pratende mensen of Sneeuwwitje met enkele dwergen of een groep bomen met vogels erin.
Er staat nauwelijks tekst in het boek want de afbeeldingen spreken voor zich. Hier en daar staan twee rijmende zinnetjes bij de afbeeldingen zoals:
De aardappelkoning draagt altijd een kroon...
Voor een eigenheimer is dat heel gewoon.
Bij dit rijmpje zie je aardappelkleurige vlekken waarin een gezichten zijn getekend van een man met een kroon op zijn hoofd. Die gezichten en kronen zijn allemaal anders.  


Helemaal nieuw is Hirameki niet, ik ken het o.a. in de variant van vingerafdrukken waar omheen getekend wordt, maar het is wel érg leuk.
Het maakt dat je zelf wil gaan experimenteren en met heel andere ogen naar vlekken gaat kijken. Voor sommige vlekkentekeningen moet je wel een beetje tekentalent hebben maar meestal kun je gewoon naar hartelust experimenteren met eigengemaakte vlekken of de vlekken in dit boek.

Zie ook het inkijkfilmpje


ISBN 9789076174877 | Paperback met flappen | 192 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | april 2016
leeftijd 4 -100 jaar

© Dettie, 2 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER