Non-fictie jeugd

Clive Gifford

http://www.clivegifford.co.uk

 

Plantenkrachten
Illustraties  Gosia Herba
Tekst: Clive Gifford


Wist je dat staalkabels waar mensen bruggen mee bouwen of windkrachtcentrales helemaal geen uitvindingen van de mens zijn?
Nou ja, een beetje wel natuurlijk, maar het idee hebben ze eigenlijk afgekeken uit de natuur!
Het zijn dan ook de planten zelf die je in dit boek gaan vertellen hoe dat precies zit.
Misschien ken je al wel het voorbeeld van klittenband, dat afgekeken is van een distel.


Die staalkabels zijn dus gebaseerd op klimplanten! Al in de oudheid hebben mensen ontdekt dat klimplanten door ze op een bepaalde manier in elkaar te draaien veel gewicht konen dragen. Zo maakten ze toen al hangbruggen of gebruikten lange kabels om hele zware stenen mee te verplaatsen.
En die windkrachtcentrales zijn gebaseerd op de bladeren van een populier. Een briesje van 16 kilometer per uur kan 80 watt energie opwekken. De mens is dan weer wel zo slim om dat na te maken en het zo toe te passen zodat nog meer energie opgewekt kan worden.


In dit boek vind je toepassingen die je nooit bedacht zou hebben, de uitvinders die het van planten afgekeken hebben waren natuurlijk ook wel slim. Toch zijn het hier de planten die de hoofdrol hebben.
Op diverse terreinen zijn al uitvindingen gedaan die afgekeken zijn van de natuur. Voorbeelden zijn in de bouw bamboe; bij energie de venusvliegenvanger; bij robotica suikerriet; voor de gezondheid de eucalyptus; bij duurzaamheid  het blaasjeskruid en bij materialen mais.
Er zijn nog veel meer planten die als inspiratiebron dienden en er zijn er nog meer die ontdekt zullen worden.
Misschien denk je dat het taaie kost is? Toch niet. De teksten zijn in stukjes verdeeld en met een kwinkslag word je wijzer. Ook de tekeningen die er bij staan zijn behalve zeer informatief ook grappig.


Clive Gifford (1966) schreef meer dan 180 boeken, waarvan er meerdere genomineerd zijn voor de TES Information Book of the Year en de British Book Awards. Met zijn boek Eye Benders: The Science of Seeing won hij de prestigieuze Royal Society Young People’s Book Prize.

ISBN 9789047714538 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | april 2023
Afmeting 24.1 x 28.4 cm | Vertaald uit het Engels door Steve Blaas | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe werkt een trein?
Illustraties: James Gulliver Hancock
Tekst: Clive Gifford


Wie is er nog nooit op een station geweest? Of – onvoorstelbaar! – heeft nog nooit een trein gezien? Ook wie (nog) niet zo erg geïnteresseerd is in treinen gaat genieten van dit boek. Het is een kijkboek, een ontdekboek – met flapjes en uitklappagina’s – een zoekboek, en een leesboek. Alles in een!


Zoals dat hoort beginnen we bij het begin: wat is een trein eigenlijk? Letterlijk is het vervoermiddel dat over rails rijdt en mensen of goederen van het ene station naar het andere vervoert. Goederen vervoeren was inderdaad de taak van de allereerste trein: de paardentrein. Zo’n 400 jaar geleden bedacht iemand dat het wel erg handig zou zijn in een mijn: karretjes die door paarden werden voortgetrokken. En als die karretjes over een vast spoor zouden rijden was dat makkelijker. De eerste trein was uitgevonden!


Wat een enorme ontwikkeling heeft dat treinvervoer doorgemaakt: na de uitvinding van de stoommachine kwam de stoomlocomotief, die te zwaar was voor de houten rails. Zo kwam er de ijzeren spoorweg, en begon men ook passagiers te vervoeren. In het begin - 1830 - werden recordsnelheden behaald van 47 kilometer per uur, en mensen vonden dat vreselijk hard. Hadden zij geweten dat er bijna tweehonderd jaar later een trein zou bestaan die 430 kilometer per uur haalt!


Weet je wat een koevanger is? Dat was een uitvinding van de Amerikanen; Voor op de locomotief zat een rooster die er voor moest zorgen dat er geen puin, struiken of, juist: een koe of ander dier onder de trein kwam.


Er valt heel veel te vertellen over al die verschillende treinen, hoe ze werken, hoe ze er van binnen uitzien. In verschillende landen verzon men weer wat anders, en qua snelheid veranderde er ook heel veel. Daarvoor werden de treinen en de spoorweg steeds aangepast. En dan de stations: die veranderden ook natuurlijk. Was het eerst gewoon een stopplek in bijvoorbeeld een weiland, tegenwoordig kan een station een complete stad zijn, met winkels, restaurants en zo. Vaak zijn er mogelijkheden om over te stappen op ander vervoer: taxi’s, bussen maar ook op de metro, weer een ander soort trein die zelfs onder de grond kan. Of een tram. Ook daar wordt het een en ander over verteld.


Wat ook bij treinen hoort is een rangeerstation, een plek waar onderhoud gepleegd wordt: ze worden schoongemaakt en gecontroleerd en gerepareerd.  
Je hoort zo vaak over vertraging wegens wisselstoringen. Wat zijn wissels dan? Waarom zijn ze zo kwetsbaar?
Ook erg leuk: er wordt verteld over speciale lange treinreizen, zoals bijvoorbeeld die dwars door Siberië. Als je zo’n lange reis maakt, wil je ook wel wat luxe - en dat is er als je geld hebt – er zijn suites (als in een hotel met zitkamer, slaapkamer, badkamer), restaurants, uitkijkposten, wat een mens zich maar kan wensen.
Op zulke lange reizen passeer je ook bijzondere plekken: een lange tunnel door een berg, of een nog langere brug over een rivier, over viaducten. Fantastisch!
Dit hele boek is fantastisch: boordevol informatie, met mooie en vooral: duidelijke tekeningen.


Het is een kinderboek uit de serie 'Hoe werkt...' van Lonely Planet Junior. het is uitgevoerd met een stevige kartonnen omslag. Ook de pagina's zijn stevig, handig gezien het feit dat het een interactief boek is, met omslagpagina’s en flapjes.


Clive Gifford schreef meer dan 180 boeken, waarvan er meerdere genomineerd zijn voor de TES Information Book of the Year en de British Book Awards. Met zijn boek Eye Benders: The Science of Seeing won hij de prestigieuze Royal Society Young People’s Book Prize.


ISBN 9789000370559 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | februari 2020
Afmeting 28,2 x 26,3 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar.
Vertaald uit het Engels door Jan Bos

© Marjo, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER