Hoe werkt een trein?
Illustraties: James Gulliver Hancock
Tekst: Clive Gifford
Wie is er nog nooit op een station geweest? Of – onvoorstelbaar! – heeft nog nooit een trein gezien? Ook wie (nog) niet zo erg geïnteresseerd is in treinen gaat genieten van dit boek. Het is een kijkboek, een ontdekboek – met flapjes en uitklappagina’s – een zoekboek, en een leesboek. Alles in een!
Zoals dat hoort beginnen we bij het begin: wat is een trein eigenlijk? Letterlijk is het vervoermiddel dat over rails rijdt en mensen of goederen van het ene station naar het andere vervoert. Goederen vervoeren was inderdaad de taak van de allereerste trein: de paardentrein. Zo’n 400 jaar geleden bedacht iemand dat het wel erg handig zou zijn in een mijn: karretjes die door paarden werden voortgetrokken. En als die karretjes over een vast spoor zouden rijden was dat makkelijker. De eerste trein was uitgevonden!
Wat een enorme ontwikkeling heeft dat treinvervoer doorgemaakt: na de uitvinding van de stoommachine kwam de stoomlocomotief, die te zwaar was voor de houten rails. Zo kwam er de ijzeren spoorweg, en begon men ook passagiers te vervoeren. In het begin - 1830 - werden recordsnelheden behaald van 47 kilometer per uur, en mensen vonden dat vreselijk hard. Hadden zij geweten dat er bijna tweehonderd jaar later een trein zou bestaan die 430 kilometer per uur haalt!
Weet je wat een koevanger is? Dat was een uitvinding van de Amerikanen; Voor op de locomotief zat een rooster die er voor moest zorgen dat er geen puin, struiken of, juist: een koe of ander dier onder de trein kwam.
Er valt heel veel te vertellen over al die verschillende treinen, hoe ze werken, hoe ze er van binnen uitzien. In verschillende landen verzon men weer wat anders, en qua snelheid veranderde er ook heel veel. Daarvoor werden de treinen en de spoorweg steeds aangepast. En dan de stations: die veranderden ook natuurlijk. Was het eerst gewoon een stopplek in bijvoorbeeld een weiland, tegenwoordig kan een station een complete stad zijn, met winkels, restaurants en zo. Vaak zijn er mogelijkheden om over te stappen op ander vervoer: taxi’s, bussen maar ook op de metro, weer een ander soort trein die zelfs onder de grond kan. Of een tram. Ook daar wordt het een en ander over verteld.
Wat ook bij treinen hoort is een rangeerstation, een plek waar onderhoud gepleegd wordt: ze worden schoongemaakt en gecontroleerd en gerepareerd.
Je hoort zo vaak over vertraging wegens wisselstoringen. Wat zijn wissels dan? Waarom zijn ze zo kwetsbaar?
Ook erg leuk: er wordt verteld over speciale lange treinreizen, zoals bijvoorbeeld die dwars door Siberië. Als je zo’n lange reis maakt, wil je ook wel wat luxe - en dat is er als je geld hebt – er zijn suites (als in een hotel met zitkamer, slaapkamer, badkamer), restaurants, uitkijkposten, wat een mens zich maar kan wensen.
Op zulke lange reizen passeer je ook bijzondere plekken: een lange tunnel door een berg, of een nog langere brug over een rivier, over viaducten. Fantastisch!
Dit hele boek is fantastisch: boordevol informatie, met mooie en vooral: duidelijke tekeningen.
Het is een kinderboek uit de serie 'Hoe werkt...' van Lonely Planet Junior. het is uitgevoerd met een stevige kartonnen omslag. Ook de pagina's zijn stevig, handig gezien het feit dat het een interactief boek is, met omslagpagina’s en flapjes.
Clive Gifford schreef meer dan 180 boeken, waarvan er meerdere genomineerd zijn voor de TES Information Book of the Year en de British Book Awards. Met zijn boek Eye Benders: The Science of Seeing won hij de prestigieuze Royal Society Young People’s Book Prize.
ISBN 9789000370559 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | februari 2020
Afmeting 28,2 x 26,3 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar.
Vertaald uit het Engels door Jan Bos
© Marjo, 19 maart 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER