Non-fictie jeugd

Zoë Halstead & Rachel Borello

Een recht, een averecht
Breien voor beginners
Zoë Halstead & Rachel Borello


Kinderen die willen leren breien zullen heel blij met dit boek zijn. Het blijft namelijk niet alleen bij een boek maar er zit ook een breidoos bij waarin twee breinaalden, wol en vulmateriaal zitten zodat je het konijn dat op de cover van het boek staat, zelf kunt breien.
Maar er staat niet alleen het breipatroon in van het konijn maar van allerlei grappige dieren zoals een leeuwtje, een kikker, een pandabeertje en een aapje met lange staart.
Het breiboek is heel handig bevestigd aan de doos zodat je het boek makkelijk uit de insteekopening kunt halen en apart van de doos kunt gebruiken.
In het boek zitten tabbladen zodat je snel het gedeelte kunt vinden waar je naartoe wilt.


Op de eerste twee pagina's wordt verteld over breimaterialen en hoe die eruitzien.
Daarna leer je via duidelijke tekeningen hoe je steken kunt opzetten, hoe je recht en averecht kunt breien, zelfs voor linkshandigen zijn er breitechnieken weergegeven. Ook het meerderen en minderen van breisteken en afkanten wordt duidelijk uitgelegd evenals hoe je de losse delen op moet vullen en aan elkaar moet zetten.


En dan begint het echte werk. Stap voor stap wordt beschreven hoe je het konijn kunt breien. Ik heb het zelf ook gedaan en de beschrijving is heel duidelijk. Als je wilt kun je een briefje erbij nemen waarop je het aantal toeren kunt bijhouden. Je breit eerst het kopje van het konijn en dan het lijf, de armen en benen en als laatste zijn oren (die moet ik nog doen).
Dan volgt het leukste, je gaat alle losse delen vullen en aan elkaar vast maken, zodat je het leuke eindresultaat kunt zien. Er staat ook precies beschreven hoe je de ogen, neus en mond van het konijn of een van de andere dieren kunt maken.
Erg leuk is dat je ook kleren voor de dieren kunt breien, zoals een muts -met oorgaten- voor het konijn, een leuke jurk voor mevrouw pandabeer, een stoere cape voor de leeuw of een schort voor de leuke kikker.


Achterin het boek zit nog het tabblad 'Leuke extra's' waar je allemaal leuke ideeën kunt zien door de pagina',die horizontaal in drieën verdeeld zijn, om te slaan. Zo kun je de bijvoorbeeld de kikkerkop met een steeds ander lijfje en voeten combineren. Bij elkaar levert het heel veel bijzondere brei en zelfmaak-ideeën op.
Het boek zelf is in ringbanduitvoering en heeft vrij stevige pagina's.


Een geweldig doe-het-zelf breiboek in een mooi verzorgde en praktische uitvoering.
Ook heel leuk om cadeau te geven.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162585 hardcover 48 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken september 2012
formaat: 18,5 x 25,0 cm Nederlandse tekst: Ineke Ris Leeftijd ca. 7+

© Dettie, 2 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER