Non-fictie jeugd

Jason Bittel

https://www.bittelmethis.com

https://www.kelseybuzzell.com

 

Zo praat je met een tijger... en andere dieren
Hoe dieren communiceren in het wild
Illustraties Kelsey Buzzell
Tekst: Jason Bittel


Bijna iedereen weet wel dat een stinkdier bij gevaar een heel vieze lucht in het rond sproeit. Hierdoor wil zijn aanvaller alleen maar één ding, en dat is... wegwezen!
Maar mieren gebruiken ook een geur, dit keer niet om een vijand af te schrikken maar om een geurspoor af te zetten zodat de andere mieren ook weten waar dat lekkere eten te vinden is.


Dit staat o.a. te lezen in dit mooie grote boek vol weetjes en afbeeldingen over dieren dat gaat over communiceren - ofwel dingen aan elkaar duidelijk maken -  maar dan zonder te praten, want dat kunnen dieren niet. Dat communiceren kunnen ze op verschillende manieren doen:


Bijvoorbeeld door hun uiterlijk - denk maar aan een pauw die indruk wil maken door zijn staartveren uit te spreiden. Maar ook door geluid te maken, kunnen ze elkaar of vijanden iets duidelijk maken, een ratelslang gebruikt bijvoorbeeld het puntje van zijn staart waarmee hij een geluid voortbrengt dat klinkt als een ratel. Daarmee waarschuwt hij, dat hij in de buurt is en met rust gelaten wil worden. Als hij op jacht is ratelt hij namelijk niet!


Geuren en smaken zijn ook een communicatievorm. Wist je dat een nijlpaard zijn poep in het rond slingert met zijn staart? Dat doet hij om aan te geven dat hij er is en dat je in zijn gebied bent. En wombats leggen geen ronde drollen maar kubusjes! Daarmee geven ze hun territorium ( leefgebied) aan.
En sommige dieren communiceren door aanraking of... elektriciteit, zoals een sidderaal doet. Die verlamt zijn vijand door stroomstoten te geven waardoor het geraakte dier eventjes verlamt raakt. Zo kunnen de sidderalen gauw kunnen ontsnappen aan het gevaar.


Olifanten en apen kunnen elkaar weer heel goed dingen duidelijk maken door aanraken en mieren ook! Zij tikken andere mieren aan met hun voelspriet en de andere mier volgt terwijl hij met zijn voelspriet tegen het lijf van de voorste mier tikt. De voorste mier weet dan gelijk of hij te hard loopt. Voelt hij het getik van de tweede mier niet meer dan wacht hij even. Mooie geregeld toch?


Er staan zoveel enorm leuke en interessante weetjes in, elke keer als je het boek oppakt ontdek je toch weer iets nieuws.
Achterin het boek staat gelukkig ook een register zodat je de verhalen over elk dier makkelijk terug kunt vinden. Wel mis ik bij de indeling in de vier communicatievormen: Uiterlijk, Geluiden, Geuren en Smaken en Elektriciteit en aanduiding een vermelding van een paginanummer.
De titel is een beetje misleidend, het gaat niet om mensen die met een dier praten maar om de dieren onderling. Gelukkig maakt de ondertitel dit wel duidelijk.
De afbeeldingen en teksten zijn helder en duidelijk en vullen elkaar mooi aan.


Een aantrekkelijk, interessant en leerzaam boek voor de jonge dierenliefhebber.


ISBN 9789047713234 | Hardcover | 60 pagina's | NUR 223 | Lemniscaat | maart 2022
Afmeting 29,7 x 24,2 cm | vertaald door Steven Blaas | Leeftijd tot 12 jaar

© Dettie, 30 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER