Non-fictie jeugd

Herman Limpens & Peter Twisk

Dora ondersteboven
Een jaar uit het leven van een vleermuis
Tekst: Herman Limpens & Peter Twisk
Illustraties: Peter Twisk


Stel je voor dat je met een ladder tegen een holle boom op het oude fort klimt en stiekem naar binnen kan gluren. Dan zou je begin juni kunnen zien hoe een jonge grootoorvleermuis geboren wordt. Vleermuizen hebben natuurlijk in het echt geen namen, maar in dit boek volgen we de jonge Dora.


Zo begint het boek Dora ondersteboven waarin een jaar lang vleermuis Dora wordt gevolgd. Je valt van de ene verbazing in de andere en dat begint al bij de geboorte van Dora. Moeder vleermuis maakt van haar vleugel een soort mandje waarin ze de baby kan opvangen en dan wijst mama vleermuis Dora de weg naar haar tepel zodat Dora lekker melk kan gaan drinken.


Dora groeit hard en moet na een tijdje leren vliegen. Ook leert ze hoe ze moet jagen op insecten. Het grappige is dat ze gebruik maakt van geluid (echolocatie). Hoe dat in zijn werk gaat, staat heel duidelijk in het boek beschreven. Bijzonder is ook dat de grootoorvleermuis zijn oren nóg groter kan maken door ze op te blazen via een soort ventieltje!


Aan het eind van de zomer is Dora al volwassen en gaat ze naar het grote 'zwermfeest' bij het fort. Zo leert ze mannetjes vleermuizen kennen want de vrouwtjes en mannetjes leven normaal gesproken apart. Moeder en tantes laten dan ook zien waar Dora het best kan overwinteren. En na haar winterslaap gaat Dora naar de kraamkolonie want dan wordt Dora zelf moeder...


Dit bovenstaande is heel in het kort de inhoud van dit mooie boek. De informatie over hoe en waar de vleermuizen leven, eten, vliegen, zichzelf op temperatuur houden etc. is veel uitgebreider en heel duidelijk verteld. Het fort waarover gesproken wordt, is een van de forten van de Nederlandse waterlinie waar vleermuizen graag zwermen en overwinteren.


In het boek staan ook leuke doe-opdrachten waardoor je nog meer over vleermuizen te weten komt en ook hoe je een vleermuiskast kunt maken waar misschien wel een vleermuis in wil komen wonen.


Maar het boek bestaat niet alleen uit tekst. Er staan heel veel prachtige, gekleurde illustraties in die getekend zijn door Peter Twisk, natuurillustrator en vleermuis deskundige. Tot in de kleinste details laat hij zien hoe een grootoorvleermuis er uit ziet, van zijn mooie kopje tot de tenen waaraan hij ondersteboven aan een tak of muur hangt en ook de leefomgeving, zoals het fort en de kraamkolonie, wordt getoond.


Het is een bijzonder, fraai en leerzaam boek voor jong en oud. Ouders en leerkrachten zullen er zeker ook van genieten en na het lezen van dit boek kun je zelf op pad gaan om vleermuizen te zoeken en te kijken hoe mooi ze zijn.


ISBN 9789050114011 | Hardcover | 32 pagina's | KNNV Uitgeverij | augustus 2011
Formaat: 21 x 21 cm | Leeftijd 8-12 jaar

© Dettie, 31 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER