Non-fictie jeugd

Margaret Hynes

Zeeën en oceanen
Uit de serie Navigators


Uit de serie ‘Navigators’ is dit het boek dat gaat over alles wat met de oceaan te maken heeft. Bladerend – en lezend natuurlijk! -  kom je kleurrijke pagina’s tegen met veel informatie over de dieren, die er in alle soorten en maten te vinden zijn. Er zijn natuurlijk vissen, wel 15.300 soorten! Ooit gehoord van vissen met antivries in hun aderen?
Maar ook zeezoogdieren vind je er, heel bekende: zeeleeuwen en dolfijnen. Minder bekend zijn de stekelhuidigen zoals een zeester er maar eentje is van de 6000 soorten; er zijn schaaldieren, zoals de garnaal en de krab. en plantachtige dieren. Onder die laatste verstaan we anemonen en sponzen, wezens, die niet van hun plaats gaan, maar wachten tot hun prooi voorbij zwemt.
Bij de levende wezens gaat het ook om eten en gegeten worden.
Het boek vertelt over het ontstaan van de zeeën, over de watercyclus, en over wat je op de bodem kunt vinden, inclusief scheepswrakken.
Over wat golven zijn en hoe een ramp als een tsunami ontstaat, maar ook hoeveel plezier je met golven kunt beleven: surfen natuurlijk! En dan vooral aan de kusten van de Stille Oceaan.
Aan de kusten vind je ook nog dieren, en schelpen; er wordt verteld hoe stranden de beste bescherming tegen het water zijn, en prachtige foto’s van koraalriffen en hun bewoners.


De informatie wordt niet in lange lappen tekst gegeven, maar vind je in kadertjes, soms over de illustraties heen, waarbij je goed moet kijken, want aan alle kanten van de pagina’s staat nog meer: moeilijke termen bijvoorbeeld. En sites waar je aanvullende informatie kunt vinden.
Die vind je ook achter bij de verklarende woordenlijst, waarbij een ding niet helemaal duidelijk wordt uitgelegd: hydrothermale bronnen, wat dat nou precies zijn!
Je komt er wel uit als je goed zoekt, maar omdat dit niet het enige is, vind ik de aangegeven leeftijd toch wat aan de jonge kant, als het er om gaat informatie te zoeken voor een spreekbeurt of werkstuk. Het wordt ook moeilijker als het gaat over hoe wij mensen, de zee gebruiken: olie- en gaswinning, windturbines, en de gevolgen daar weer van: de vervuiling en het broeikaseffect.
Het is overigens wel een heerlijk boek om eens door te bladeren. Zoals gezegd: veel info, kleurrijk, en zelfs een citaat van Shakespeare…


ISBN 9789054616290 | hardcover | 48 pagina's | Baeckens Books | oktober 2010
Uit het Engels vertaald door Guy Brugmans  Leeftijd  10-12 jaar

© Marjo, 2 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Extreem weerExtreem weer
Uit de serie Navigators


‘De zon heeft de aarde omhelsd, en we zullen de gevolgen van deze liefde nog zien.’ (Sitting Bull)


Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat je een babbeltje maakt over het weer. Toch?
Als je dit boek gelezen hebt, ben je nog meer op de hoogte en kun je anderen verbazen met je kennis over allerlei weertypes.  Je kunt vertellen over wolken, over zeestromen, en over hoe de zon de drijvende kracht is voor het ontstaan van alle weertypes.
In begrijpelijke taal wordt uitgelegd hoe de zon de lucht verwarmt, zodat deze opstijgt: daar hebben we de wind. Omdat de aarde draait en de zon niet overal tegelijk kan verwarmen, hebben we verschillende luchtstromingen.
De warmte van de zon is ook de oorzaak van de verdamping van water. Die waterdamp vormt de wolken, die het begin zijn van regen, sneeuw, en onweer.
Zo ontstaat iedere weersoort. En omdat de verwarming niet constant is, en de verdamping ook niet, kunnen er soms extreme weersomstandigheden ontstaan. Daar gaat dit boek vooral over.


Alles over orkanen en tornado’s wordt uitgelegd. Orkanen, tyfonen en cyclonen zijn overigens hetzelfde weersverschijnsel! Tornado’s, ook wervelwind genoemd, zijn luchtzuilen, terwijl orkanen ontstaan uit een kleine onweersbui en uitgroeien tot een enorme stormwind. Beiden zijn zo krachtig en allesvernietigend, dat wij hier in ons kikkerlandje in onze handen mogen klappen dat ze hier nauwelijks voorkomen.
Omdat deze weersoorten rampen veroorzaken – overstromingen, modderstromen, stormvloeden en nog veel meer ellende - is er ook een hoofdstuk over rampen in het boek, en wordt er verteld over de reddingswerkers. Ook droogte kan een probleem zijn: er wordt verteld over woestijnen, waar per jaar minder dan 25 centimeter neerslag valt.
Er is informatie over de Noordpool, en over de Zuidpool; over de sneeuw in de bergen, waar lawines kunnen ontstaan. Het kan niet ontbreken: een hoofdstuk over de klimaatverandering, vooral gericht op onderzoek. Daarmee houdt de bescherming tegen water weer verband: er wordt verteld over de stormvloedkering. Nee, niet die wij in Nederland kennen, maar die van Londen.
Het is nu eenmaal een van oorsprong Engels boek.
Maar als je meer informatie zoekt daarover, zijn er genoeg websites te vinden. Veel ervan worden genoemd in het boek, en die zijn gelukkig grotendeels aangepast, zodat de jeugd het in het Nederlands kan lezen. Er staan leuke weetjes op de pagina’s, quotes, en natuurlijk wordt alles wat er verteld wordt geïllustreerd: prachtige foto’s, kadertjes met duidelijke tekeningen over hoe het werkt.
Ik zei het al: als je dit boek leest, kan niemand je meer iets wijsmaken over het weer!


ISBN  9789054617723 | 45 pagina's  | Baeckens  | december 2011
Vertaald uit het Engels door Guy Brugmans

© Marjo, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER