Non-fictie jeugd

Arwen Kleyngeld

https://arwenkleyngeld.nl

https://marijkeklompmaker.com

 

Het grote mysterieboek
Verdwenen goudschatten, onkraakbare codes en andere rare raadsels
Illustraties: Marijke Klompmaker
Tekst: Arwen KleyngeldZomaar willekeurig een paar dingen die in dit boek aan de orde komen: een moordmysterie, geheimzinnige beelden, een spookachtig mysterie, een verdwenen vliegtuig, de zoektocht naar een verdwenen schat. Wie zijn oren en ogen open houdt weet wel dat er heel veel onverklaarbare dingen zijn, maar toch staan er in dit boek nog veel meer.


Heb je ooit gehoord van de Zodiacmoordenaar? In Noord-Californië  was je tussen 1968 en 1969 niet veilig als je met z’n tweeën een romantische wandeling maakte en dan even uitrustte op een bankje. Drie stelletjes werden aangevallen, neergeschoten of neergestoken. Ook een taxichauffeur werd vermoord.
Twee van de mannen overleefden het, maar konden niets vertellen over de dader. Die wilde evenwel best gevonden worden lijkt het: hij stuurde brieven naar de krant, waarin codes stonden. Volgens de politie was het de moordenaar, omdat hij bepaalde dingen wist die niet bekend gemaakt waren, maar de codes kregen ze niet gekraakt. Tenminste niet voldoende om de dader te pakken. Nog steeds niet dus.


Veel mensen kennen de geheimzinnige Bermudadriehoek wel. Een gebied in de Atlantische oceaan, tussen Miami in Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. Al vanaf de tijd dat Columbus de oceanen onveilig maakte doen verhalen de rondte over schepen die spoorloos verdwenen in dat gebied. Over vliegtuigen die van de radar verdwenen en nooit meer teruggevonden werden. Verklaringen genoeg, maar niet eentje lijkt te kloppen.


Op een heel andere plek verdween ook een vliegtuig, nog niet eens zo lang geleden. In 2014 vertrok Vlucht MH 370 uit Kuala Lumpur in Maleisië, op weg naar Peking. Maar het kwam daar nooit aan. De 239 mensen aan boord verdwenen spoorloos.
Bestaat het monster van Loch Ness nu wel of is het niet meer dan een legende?
Hoe hebben mensen op dat Paaseiland het voor elkaar gekregen om al die reuzenbeelden, meters hoog en tientallen tonnen zwaar, te maken en dan ook nog rechtop te zetten op het strand?
En Atlantis, heeft dat fabelachtige land ooit echt bestaan?


Het gekste is nog wel die brug in Schotland. Daar moet je echt je hond niet los over laten lopen, want de kans is groot dat het dier er zomaar vanaf springt! Er zijn op deze manier al vijftig honden omgekomen en een honderd of zes zijn wel gesprongen maar er levend van af gekomen.


Deze en nog andere mysteries worden in dit boek behandeld. 
Of aan al die verhalen geloof gehecht moet worden is ook nog een vraag. Is er in dat dorpje Roswell in Mexico echt een ufo geland, of is het een verhaaltje dat andere geheimzinnige zaken moet verbergen? En die goudschat die in opdracht van Hitler verstopt zou zijn in onderaardse gang  - een complete trein! - dat lijkt ook nogal ongeloofwaardig. Toch?


Maar ieder mysterie is wel degelijk onderzocht door mensen die er in geloofden - of juist niet natuurlijk – en al die knappe koppen en doorgewinterde spoorzoekers hebben tot op heden nog geen eenduidige oplossing gevonden.
Bij ieder onderwerp stelt de schrijfster dan ook de hamvraag aan de lezer: geloof jij dat het echt is? Wat denk jij dat er gebeurd is?


De teksten zijn duidelijk. Eerst een summier stukje over het onderwerp, waarna de uitwerking volgt: wat er nu eigenlijk aan de hand is, en wat mensen al gedaan hebben om het uit te zoeken. In aparte paarsgekleurde kadertjes staat nog wat extra achtergrondinformatie, en achterin vind je een verklarende woordenlijst.
De tekeningen bij de tekst zijn veelal illustratief, de codes worden bijvoorbeeld getekend, of een plattegrondje, maar er zijn ook alleen maar grappige tekeningen, en enkele paginagrote afbeeldingen, zoals het geval is bij de beelden van Paaseiland.
Het boek  begint met een inleiding en een inhoudsopgave.


Arwen Kleyngeld is journaliste, en erg geïnteresseerd in geheimzinnige zaken.
Marijke Klompmaker heeft al heel wat boeken geïllustreerd, kijk maar op haar site.


ISBN 9789059569492 | Hardcover | 112 pagina's | NUR code 212 | Uitgeverij Fontaine | september 2019
Vanaf 9 jaar

© Marjo, 20 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER