Non-fictie jeugd

Laura Brand

http://freyahartas.co.uk

 

Kalm aan... hier en nu
nog meer natuurverwonderverhalen
Illustraties: Freya Hartas
Tekst: Laura Brand


Allemaal verhalen over dieren, van dwergmuis tot glanskever. Het boek staat vol tekeningen waarop we kunnen zien hoe dwergmuisjes een nest maken, waarom eenden hun veren met vet bestrijken, hoe een lieveheersbeestje uit haar pop komt, hoe een rups een bladertent maakt, hoe een kolibrie drinkt uit een bloem en nog veel meer. De afbeeldingen zijn levensecht en laten de bijzondere wereld van de natuur zien.


Daarbij staan korte schuingedrukte teksten die vertellen over bijvoorbeeld het verhuizen van de heremietkreeften naar een grotere schep, wat een soort positief domino-effect heeft. Erg interessant allemaal.
Ook staan er in gekleurde blokjes enkele bijzonderheden over het dier.
Alle teksten staan afgedrukt bij de ongekaderde afbeeldingen per pagina.


Bij de beschrijving over dit boek op de boekensites staat: "Ze zijn zeer geliefd, de boeken uit de Kalm aan...-serie. Niet alleen verschaffen deze boeken de lezer de mogelijkheid om – al dan niet met een kind erbij – tot rust te komen, het zijn ook prachtige werken die kleine, bijzondere natuurmomenten uitlichten waar je normaal gesproken langsloopt tijdens je drukke bestaan."


Het probleem is echter dat dit boek per onderwerp enorm veel tekeningen laat zien die bovendien erg gedetailleerd zijn. Je weet bijna niet waar je kijken moet. Doordat de afbeeldingen kriskras op de pagina's zijn neergezet én bij de tekst ook in een vrij druk ogend lettertype is gebruikt, komt het geheel enorm druk over. Van rust is totaal geen sprake. Het geeft het verhaal wel vaart maar het geheel is teveel. De gekleurde blokjes met bijzonderheden hebben hetzelfde lettertype als de verhalende tekst, waardoor het lijkt alsof ze bij het verhaal horen, dat werkt verwarrend. Dat is jammer want als je Laura Brand op Instragram uit het boek hoort en ziet voorlezen dan worden het heel andere verhalen. Waarschijnlijk omdat alle 'drukte' eromheen verdwenen is.


Kortom, de afbeeldingen zijn op zich heel mooi en goed maar het geheel laat te wensen over. Een rustiger lay-out zou het boek veel beter tot zijn recht laten komen.
Maar de Kalm aan... boeken worden steeds door verschillende schrijvers en illustratoren gemaakt, wie weet brengen de andere delen inderdaad rust.
Het boek zelf is wel mooi verzorgd en heeft een fraaie cover.


ISBN 9789047714392 | Hardcover | 64 pagina's | Lemniscaat | 13 april 2023
Nederlandse tekst: Johanna Rijnbergen | Afmeting 23,5 x 29 cm | Leeftijd 8+

© Dettie, 19 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER