Non-fictie jeugd

Patricia Geis

http://patriciageis.com

 

Lekker gezond!
Patricia Geis


Vroeger had een vriendinnetje van mij een speelgoedwinkeltje. Dat was een vrij grote houten kast met vakken en daarvoor stond een houten toonbank met doorzichtige laatjes. In dat winkeltje had ze allemaal miniatuurspullen staan en liggen die in een echte winkel ook te koop waren, zoals kleine flesjes, (lege) doosjes met rijst of hagelslag of iets anders, miniatuur broodjes en mini groentes. In de laatjes lag nepsnoep. Ik vond het prachtig en speelde er graag mee.
Die speelgoedwinkeltjes zijn nog steeds te koop maar ze nemen wel veel plaats in. Dat is vaak ook de reden dat lang niet ieder kind zo'n mooi winkeltje heeft. Gelukkig is er nu dit leuke boek waar je ook winkeltje mee kunt spelen. Bovendien leer je er ook nog het een en ander van.

Als je het boek openslaat zie je de grote vrachtwagen van supermarkt Miranda net aan komen rijden. Zijn wagen zit vol met lekker eten. Kinderen kunnen de chauffeur helpen met uitladen want uit de wagen steken allemaal (kaarten met plaatjes van) artikelen die ze in de supermarkt verkopen. Die artikelen moeten in het midden van het boek in de juiste rekken gelegd worden. Zoals bijvoorbeeld kaas bij de melkproducten en de appel en bananen in het fruitrek. Als alles op zijn plek ligt kan er gewinkeld worden.
Maar wat voor boodschappen moeten er gehaald worden? Wat voor voedsel hebben de kinderen eigenlijk nodig? Dat kunnen ze op het losse toegevoegde boodschappenlijstje lezen. Daar staat precies op welk eten ze nodig hebben om zich lekker fit te voelen.
Nadat ze boodschappen hebben gedaan kunnen ze de spullen bij de kassa op de 'lopende band' leggen en ze dan in de bijgeleverde boodschappenzak stoppen. Daarna kunnen ze de gekochte spulletjes bijvoorbeeld op het afgebeelde ontbijtbord of avondetenbord leggen. En dan... kunnen ze alle lekkere, gezonde spullen 'opeten' met het bijgeleverde bestek.
Doorheen het boek wordt ook nog op een leuke manier o.a. verteld waarom ontbijten en bewegen belangrijk is en waarom je niet elke dag hetzelfde moet eten of waarom groente goed voor je is.

Een bijzonder doe-boek waardoor kinderen spelenderwijs leren welke etenswaren gezond voor ze zijn en waarom dat eten beter is dan snoep of chips. Op de voedselkaarten staan afbeeldingen van bijvoorbeeld een appel, een pak spaghetti, een bakje druiven, een fles mineraalwater, een bakje notenmix, een bakje wortelen of sla, een fles melk etc. De schappen van de winkel zitten in het midden van het boek. Doordat je de pagina's uit kunt klappen wordt het een lekker grote winkel waar veel te koop is net als in een echte supermarkt. Alle pagina's zijn van flink stevig karton gemaakt zodat de winkel niet gelijk kapot gaat. Enkele bijgevoegde zaken zoals het bestek en de papieren boodschappentas zijn van minder stevig materiaal gemaakt.
Origineel boek, leuk bedacht, goed uitgevoerd.


ISBN 9789044820201 pop-up gebonden 14 pagina's met uitklappagina's Clavis augustus 2013
Formaat 268 x 213 x 28 mm Leeftijd 5+

© Dettie, 2 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER