Non-fictie jeugd

Wendy Lynch

altSlaginstrumenten
Mijn eerste docuboek
Wendy Lynch

In de serie 'Muziekinstrumenten' verscheen ook een boek over slaginstrumenten.
Er wordt verteld dat een instrument een slaginstrument wordt genoemd als je er geluid mee maakt door te schudden, slaan of schrapen. Hoe dat geluid dan ontstaat: ‘als de lucht trilt, geeft dat geluid’. Dat is erg onduidelijk vind ik. Dan weet je toch nog niets? Het is natuurlijk zo dat het begrip geluid erg moeilijk uit te leggen is zonder in ingewikkelde terminologie verzeild te raklen, maar laat het dan helemaal achterwege!


Wat wordt er dan wél verteld: van welk materiaal slaginstrumenten zijn, met voorbeelden en afbeeldingen. Wat een ritme is. Ook dit begrip is in het boek onduidelijk: een keer staat er ‘ritme is een patroon van korte en lange geluiden’ of in de begrippenlijst achterin een ’herhaald geluid in een bepaald patroon’.
Begrijpt een kind nu wat ritme is?? Misschien hadden ze in plaats van ‘patroon’ iets met in je handen klappen kunnen zeggen?
Wat een trom is, en welke soorten je hebt, wordt goed verteld. Maar dan staat er wel dat je de toon kunt veranderen door de koorden aan te spannen, zonder te zeggen dat dit ‘stemmen’ heet, en later hebben ze het over stemmen zonder het uit te leggen.
De schrijver kent blijkbaar alleen Haydn als klassiek componist (dat begrip staat in de woordenlijst), en noemt dan weer wel een moderne componist: Evelyn Glennie.
De lay-out is wel prima, en de afbeeldingen zijn duidelijk. Voor een creatief kind staat beschreven hoe je zelf een instrument maakt, maar is rijst in een beker een slaginstrument???


Kortom: er staat van alles in het boek, maar ik vind het niet genoeg, en niet duidelijk genoeg.
Onderschat ook jonge lezers niet, zeg ik dan!


ISBN 9789055661008  | hardcover |32 pagina's| Uitgeverij Ars Scribendi | januari 2009
Vertaald uit het Engels door T. Dijkhoff Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 12 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER