Non-fictie jeugd

Catherine Barr

http://www.ilikesleeping.com

 

Veertien wolven
Illustraties: Jenni Desmond
Tekst: Catherine Barr


Het is best een angstaanjagend geluid, het gehuil van wolven. En aaibaar zijn ze ook niet. Het zal daardoor komen waarschijnlijk dat deze dieren in sprookjes vaak een akelige rol vervullen. Maar zoals alle dieren hebben ook wolven een rol in ons ecosysteem. En als je een laag uit dat systeem weghaalt, stort het hele zaakje in.


In Noord-Amerika, in het Yellowstonepark, dat 9000 vierkante kilometer groot is, hebben wolven altijd hun rol vervuld. Ze maakten jacht op elanden - met name de zwakke en zieke exemplaren - zodat die populatie onder controle bleef. Maar de mens jaagde op wolven, om hun vacht, of omdat ze ook wel eens een andere prooi vingen, waar de boeren niet blij mee waren.


En toen... waren er geen wolven meer. De elanden hadden vrij spel, en hun aantal nam toe. Elanden zijn grazers. Zij eten struiken en gras. Nieuwe bomen hadden geen kans meer om te groeien, de graslanden werden dor en droog. Minder bomen betekende ook minder vogels. Het aantal bevers nam af, konijnen waren er minder. Vossen en beren, ook nauwelijks meer te zien.
Er moest iets gebeuren.


En er gebeurde ook iets. In 1995 besloot men om weer wolven uit te zetten in het park. Dat ging niet zonder strijd, maar lukte gelukkig wel. Want nu is Yellowstone weer een gezond park, en is het ecosysteem weer hersteld. Wie nu het park bezoekt dat beroemd is om zijn watervallen treft een schitterende natuur aan. En kan misschien wel een wolf spotten!


Dit boek vertelt over de veertien wolven die uit Canada gehaald werden. Zij werden, voorzien van een tracker, uitgezet en vormden al snel vier roedels (=-groepen wolven met een leider). Later volgden er meer. Ze hadden het goed naar hun zin: er kwamen pups, en zo werd het evenwicht in de natuur weer hersteld.


Het elandenbestand is weer zoals het hoort te zijn en andere dieren als de beer, de vos en de lynx zijn weer terug. En de vogels natuurlijk. Bomen en struiken groeien weer en de hoeveelheid insecten is weer hersteld. Ook roofvogels en andere aaseters kunnen hun kostje weer bij elkaar scharrelen.
De eerste veertien wolven kregen een nummer, en omdat zij gevolgd werden is van vrijwel iedere wolf bekend wat er met hen gebeurd is.


Dit project valt onder landschapsherstel. Dat is iets anders dan natuurbescherming. Bij dat laatste is er sprake van een plant of dier die dreigt te verdwijnen, en men doet er alles aan om dat te voorkomen.
Maar bij landschapsherstel is het de bedoeling dat de natuur het met een beetje hulp zelf doet. Ook in Nederland kennen we zo’n project: hier werden opnieuw bizons uitgezet om er voor te zorgen dat het landschap niet overwoekerd raakt door gras.


Mocht je dus gedacht hebben dat wolven angstaanjagende gevaarlijke dieren zijn, nu je dit boek gelezen hebt, en de prachtige illustraties van Jenni Desmond hebt gezien, denk je daar vast en zeker anders over! Tenzij je een eland bent in Yellowstone Park…


Dit is een prachtig boek over een fantastisch project. Genieten van de fraaie illustraties is al een aanrader, maar daarnaast leer je veel over wolven en andere dieren.
Het enige nadeel zijn de hele kleine lettertjes.


Catherine Barr (1951) is journalist. Zij schreef al meer dan 25 non-fictieboeken voor kinderen, over de natuur, vooral met de opzet te laten zien dat het daar niet goed mee gaat.


Jenni Desmond (1984) studeerde Engels, kunstgeschiedenis én kinderboekillustratie. Met haar debuut Red Cat, Blue Cat won ze in 2013 de Cambridgeshire Picture Book Award. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand onder meer Zoevende Zebra, Alberts boom, De ijsbeer, De olifant en het met een Vlag & Wimpel bekroonde De blauwe vinvis. Samen met Amy Hest maakte ze De nacht van de vallende ster.
https://www.jennidesmond.com/

ISBN 9789047713128 | Hardcover | 488 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2022
Afmeting: 31,3 x 24,6 x 1,3 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 24 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

10 redenen waarom beren geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


In dit nieuwe deel uit de leuke serie 10 redenen waarom... leren en zien we waarom beren fantastische dieren zijn. Op elke twee pagina's wordt een van de 10 redenen beschreven zoals: ze zijn superspoorzoeker of ze wiebelen en dansen etc.


Er zijn natuurlijk heel veel soorten beren en ze hebben allemaal gemeen dat ze alles eten wat ze kunnen vinden en dat levert leuke tekeningen op in het boek. We zien een honingbeer een hele bijenkorf leegslurpen en een andere beer zit in een boom van de bast te knabbelen, en beer nummer drie heeft ene flinke pootvol bessen die hij lekker opsnoept. De beer aan het water staat op het punt een lekker visje aan zijn poot te slaan.


We zien ook waar ze slapen. Verrassend genoeg blijken ze ook een hol bij de wortels van een boom te maken (Atlantische zwarte beer). Maar andere beren kunnen ook een bed in een boom maken of in de sneeuw een hol maken.


Erg leuk zijn ok de pagina's die laten zien dat beren wiebelen en dansen! We zien ze heerlijk tegen een boom aan schuren en een klein beertje probeert het na te doen... Ze doen dat om hun geur achter te laten om allerlei redenen zoals een mannetje of vrouwtje te lokken, of om een andere beer af te schrikken.


Een beetje aparte beer tussen alle beren is de pandabeer. Het geluid dat ze maken is anders, ze zijn de enige beren die twee kleuren hebben - zwart/wit - en ze eten vrijwel alleen maar bamboe.  Wat ook mooi is, is dat op enkele pagina een tip staat hoe je de beer kunt helpen.


De afbeeldingen beperken zich niet tot de beren alleen, we zien ook hun natuurlijke omgeving en bij enkele planten staat de soortnaam en ook bepaalde kleine dieren worden genoemd zoals de bromelia en de uilvlinder bij de brilbeer, of de mangoboom en de ceylonhoen bij de lippenbeer.
De teksten zijn kort maar doeltreffend.


Al met al is het opnieuw een geweldig boekje uit deze geweldige serie.


ISBN 9789025771768 | | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 26 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Pinguïns zijn in dierentuinen altijd geliefde vogels om naar te kijken dankzij hun grappige loopje en het zo makkelijk in en uit het water hoppen. Gelukkig wonen ze niet alleen in dierentuinen maar in allerlei delen van onze wereld.


"Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.
Bron: Wikipedia


De pinguïns in dit boek leven echter vooral in heel koude streken.


Al op de eerste pagina zien we alle 18 soorten pinguïns die op onze aarde voorkomen. Vooral de noordelijke rotspinguïn is leuk, die heeft prachtige gele veren rond zijn ogen, alsof hij een indianentooi op heeft. En de zwartvoetpinguïn heeft... roze randjes om zijn ogen. De Schlegelpinguïn heeft weer een bosje gele veren boven zijn snavel. De allergrootste pinguïn is de statige keizerspinguïn.
Toch lijken ze allemaal erg op elkaar. Elke pinguïnsoort heeft een zwart wit verenpak een zwarte of oranje snavel en korte stompe vleugels.


Hun grootste kracht is dat ze in en uit het water kunnen hoppen. Het lijkt wel of ze uit het water springen! Dat is een hele grappig gezicht, van die deftige 'obertjes' die hup rechtop uit het water komen.


Pinguïns doen ook aan wintersport. Ze rodelen! Niet op een rodelbaan en niet met een sleetje naar beneden sjezen, maar heerlijk op hun buik. Zo gaan ze lekker snel. Hun nesten bouwen ze van steentjes of van... hun eigen poep.


Het is altijd bijzonder om te beseffen dat het vogels zijn, terwijl ze niet kunnen vliegen. Maar ook pinguïns ruien, ofwel krijgen nieuwe veren, alleen bij pinguïns gaat dat heel snel, want zonder hun beschermende veren kunnen ze niet zwemmen en op vis jagen. Als de rui langer zou duren zouden ze misschien verhongeren.


Dankzij de - realistische - gekleurde afbeeldingen is alle informatie ook zichtbaar gemaakt.

Kortom, een mooi verzorgd, informatief boek dat ook goed gebruikt kan worden voor een spreekbeurt en dat bovendien benadrukt dat ons milieu erg kostbaar is.
Een boek uit de '10 redenen' serie.


ISBN 9789025771751 | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>