Non-fictie jeugd

Catherine Barr

http://www.ilikesleeping.com

 

10 redenen waarom beren geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


In dit nieuwe deel uit de leuke serie 10 redenen waarom... leren en zien we waarom beren fantastische dieren zijn. Op elke twee pagina's wordt een van de 10 redenen beschreven zoals: ze zijn superspoorzoeker of ze wiebelen en dansen etc.


Er zijn natuurlijk heel veel soorten beren en ze hebben allemaal gemeen dat ze alles eten wat ze kunnen vinden en dat levert leuke tekeningen op in het boek. We zien een honingbeer een hele bijenkorf leegslurpen en een andere beer zit in een boom van de bast te knabbelen, en beer nummer drie heeft ene flinke pootvol bessen die hij lekker opsnoept. De beer aan het water staat op het punt een lekker visje aan zijn poot te slaan.


We zien ook waar ze slapen. Verrassend genoeg blijken ze ook een hol bij de wortels van een boom te maken (Atlantische zwarte beer). Maar andere beren kunnen ook een bed in een boom maken of in de sneeuw een hol maken.


Erg leuk zijn ok de pagina's die laten zien dat beren wiebelen en dansen! We zien ze heerlijk tegen een boom aan schuren en een klein beertje probeert het na te doen... Ze doen dat om hun geur achter te laten om allerlei redenen zoals een mannetje of vrouwtje te lokken, of om een andere beer af te schrikken.


Een beetje aparte beer tussen alle beren is de pandabeer. Het geluid dat ze maken is anders, ze zijn de enige beren die twee kleuren hebben - zwart/wit - en ze eten vrijwel alleen maar bamboe.  Wat ook mooi is, is dat op enkele pagina een tip staat hoe je de beer kunt helpen.


De afbeeldingen beperken zich niet tot de beren alleen, we zien ook hun natuurlijke omgeving en bij enkele planten staat de soortnaam en ook bepaalde kleine dieren worden genoemd zoals de bromelia en de uilvlinder bij de brilbeer, of de mangoboom en de ceylonhoen bij de lippenbeer.
De teksten zijn kort maar doeltreffend.


Al met al is het opnieuw een geweldig boekje uit deze geweldige serie.


ISBN 9789025771768 | | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 26 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Pinguïns zijn in dierentuinen altijd geliefde vogels om naar te kijken dankzij hun grappige loopje en het zo makkelijk in en uit het water hoppen. Gelukkig wonen ze niet alleen in dierentuinen maar in allerlei delen van onze wereld.


"Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.
Bron: Wikipedia


De pinguïns in dit boek leven echter vooral in heel koude streken.


Al op de eerste pagina zien we alle 18 soorten pinguïns die op onze aarde voorkomen. Vooral de noordelijke rotspinguïn is leuk, die heeft prachtige gele veren rond zijn ogen, alsof hij een indianentooi op heeft. En de zwartvoetpinguïn heeft... roze randjes om zijn ogen. De Schlegelpinguïn heeft weer een bosje gele veren boven zijn snavel. De allergrootste pinguïn is de statige keizerspinguïn.
Toch lijken ze allemaal erg op elkaar. Elke pinguïnsoort heeft een zwart wit verenpak een zwarte of oranje snavel en korte stompe vleugels.


Hun grootste kracht is dat ze in en uit het water kunnen hoppen. Het lijkt wel of ze uit het water springen! Dat is een hele grappig gezicht, van die deftige 'obertjes' die hup rechtop uit het water komen.


Pinguïns doen ook aan wintersport. Ze rodelen! Niet op een rodelbaan en niet met een sleetje naar beneden sjezen, maar heerlijk op hun buik. Zo gaan ze lekker snel. Hun nesten bouwen ze van steentjes of van... hun eigen poep.


Het is altijd bijzonder om te beseffen dat het vogels zijn, terwijl ze niet kunnen vliegen. Maar ook pinguïns ruien, ofwel krijgen nieuwe veren, alleen bij pinguïns gaat dat heel snel, want zonder hun beschermende veren kunnen ze niet zwemmen en op vis jagen. Als de rui langer zou duren zouden ze misschien verhongeren.


Dankzij de - realistische - gekleurde afbeeldingen is alle informatie ook zichtbaar gemaakt.

Kortom, een mooi verzorgd, informatief boek dat ook goed gebruikt kan worden voor een spreekbeurt en dat bovendien benadrukt dat ons milieu erg kostbaar is.
Een boek uit de '10 redenen' serie.


ISBN 9789025771751 | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom olifanten geweldig zijn
illustraties Hanako Cullow
tekst Catherine Barr


In dit boek maken we kennis met de Aziatische en de Afrikaanse olifant. Doorheen het hele boek wordt aangegeven welke van de twee olifantensoorten op de afbeeldingen is weergegeven.

De 10 redenen worden per twee pagina's gemeld en getoond. Zo lezen we bij reden 1 dat een baby-olifant eerst een jaar lang moet leren wat hij allemaal met zijn slurf kan doen. Verder leren we dat olifanten hun slurf gebruiken om te ruiken, te ademen, te drinken en er heel voorzichtig iets mee vast kunnen pakken. "Ze kunnen er ook geluid mee maken - dat klinkt als een trompet - en er zelfs mee snorkelen!

Op de bijbehorende afbeelding zien we grote en kleine Afrikaanse olifanten aan een meer, enkelen drinken en andere spelen en 'snorkelen' in het water. Maar we zien ook het landschap én zebra's en een giraffe die ook dorst hebben.  Naast de olifanten zwemmen ook twee nijlpaarden.
De olifanten en andere dieren zijn natuurgetrouw getekend op hun ogen na, die zijn mooi groot, waardoor ze er heel lief en aardig uitzien.

Bij elke dier en enkele planten staat de naam vermeld. Daardoor weten we dat op de volgende twee pagina's naast de Afrikaanse bosolifant een Afrikaanse perenboom, een reuzentoerako (vogel) ende westelijke laaglandgorilla's te zien zijn. We leren gelijk dat de bosolifanten onder andere zaadjes eten en weer uitpoepen zodat ze in de mest tot bloei komen.

Erg leuk is reden drie, waarin we lezen hoe olifanten met elkaar kunnen praten en over welke lange afstanden ze elkaar kunnen 'verstaan'. En zo leren we waar hun grote oren voor dienen, hoe ze de weg naar voedsel weten te vinden, hoe slim ze zijn en nog veel meer.

Bij de afbeeldingen staat ook ronde kadertjes getiteld 'help de olifant'. Daarin staan tips over hoe je het voortbestaan van olifanten kunt ondersteunen. 

Opnieuw een erg interessant en leerzaam boek uit deze leuke serie voor kinderen vanaf 5 jaar.


ISBN 9789025770228 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 21 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>