Non-fictie jeugd

Wouter van Reek

https://www.keepvogel.nl

 

Nadir en Zenith in de wereld van
Escher
Wouter van Reek


Bijna iedereen kent wel een tekening van Escher, zijn het niet de vissen die langzamerhand overgaan in vogels, of de handen die elkaar tekenen, dan zijn het wel de trappen die eigenlijk helemaal niet kunnen en nergens op uitkomen. Die trappen willen Nadir en Zenith zelf ook wel eens uitproberen en besluiten zich te begeven in de wereld van Escher.


Zij stappen op kubussen die misschien die ook traptreden kunnen zijn. Eigenlijk weten de twee niet precies hoe het kan, hoe het in elkaar zitwaar ze lopen en hoe ze verder moeten komen weten ze ook niet. 'Hoe komen we hier nu weer?' vraagt Nadir zich af. Dat weet Zenith ook niet meer. 'We waren ergens naar op zoek. Maar ik ben vergeten wat het was', zegt ze. 'Als je het niet weet is het onbekend. Dus dan zoeken we naar het onbekende.' merkt Nadir vervolgens wijs op.


Ze lopen over trappen die geen trappen zijn en ook nergens op uit komen. 'Het lijkt wel of we niet hoger komen' denken ze. En dan zien ze ineens een opening, een geheime doorgang, en komen uit bij de werkkamer van meneer Escher zelf! Hij is helemaal niet blij met hun komst want hij heeft het veel te druk. Hij heeft geen tijd voor hun vragen.


Ze zien buiten - wat niet buiten is -  twee geleerde mensen en vragen maar aan hun hoe ze op een onbekende plek kunnen komen...
Het antwoord is heel moeilijk en bijna hogere wiskunde. Zenith en Nadir snappen er tenminste helemaal niets van. Maar meneer Escher is door de geleerden wel op idee gebracht en tekent verder zodat Nader en Zenith al gauw over een wenteltrap lopen die weer heel ergens anders uitkomt dan ze denken.


De twee komen dus midden in de wereld van Escher terecht, zij klimmen en dalen op hetzelfde moment, ze vallen én stijgen, ze storten neer en vliegen tegelijkertijd omhoog. 'Als de aarde niet in de weg zit is vallen eigenlijk vliegen' ontdekken ze. Ze komen in oneindige lussen terecht en lijken te verdwijnen... Gelukkig zitten ze in tekeningen en meneer Escher zorgt er wel voor dat ze er ook weer uitkomen zodat ze dingen kunnen blijven ontdekken die niet bestaan. En dát is natuurlijk het leukste dat bestaat!


Wouter van Reek heeft met dit boek via tekeningen en tekst de wereld van Escher getoond en laat zien wat er gebeurt als je werkelijk in zijn tekeningen terecht zou komen. Het onmogelijke wordt mogelijk en omgekeerd. Tegelijkertijd lezen we hoe meneer Escher denkt en bezig is maar ook hoe hij op ideeën komt dankzij Zenith en Nadir!
Helemaal te begrijpen is het allemaal niet maar wel enorm fascinerend om te zien en te lezen! Een bijzonder boek dat de wondere wereld van Escher op een aparte wijze laat zien.


Zie ook het filmpje met Wouter van Reek over het tot stand komen van dit boek.


Een nieuwe uitgave in de bekende reeks kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold.


ISBN 9789025876913 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 217 | Uitgeverij Leopold | juni 2019
In samenwerking met Museum Escher in het Paleis. | Afmeting 25 x 31,5 cm | leeftijd van 6 tot 8 jaar

© Dettie, 17 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER