Non-fictie jeugd

Paulien de Smet

Mijn peuter speelt
60 spelletjes voor kinderen van 1 tot 3 jaar
Paulien de Smet


Laat ik maar gelijk beginnen met melden dat het boek geschikt is voor alle kinderen, ondanks de leeftijdsindeling.  Vooral de spelletjes van 2-3 jaar zijn ook erg leuk voor oudere kinderen.


Het boek opent met 20 spelletjes voor kinderen van 12-18 maanden. Op elke 2 pagina's wordt een of meerdere foto's getoond, beknopt en duidelijk gemeld welke materialen je nodig hebt en wat je moet doen. Papa, mama, opa, oma of tante moeten wel helpen want er wordt regelmatig gebruik gemaakt van een schaar, mes, lijmpistool en dergelijke. Het spel moet meestal eerst gemaakt worden voor het kleintje ermee kan spelen.  Zoals het kiekeboebord, dat samengesteld is dor middel van allerlei deksels die je open kunt klappen. Deze zijn op een plank gemonteerd met een lijmpistool en achter de deksels kunnen foto's of andere dingen geplakt worden, zodat het kind kiekeboe kan spelen.


Bakjes met water leveren natuurlijk ook altijd veel pret op. Lekker om buiten bij mooi weer mee te spelen.
Zelf vond ik 'Kleefkunst' wel een vondst. Een vel plakfolie met de plakkant naar buiten aan de muur plakken. Het kind kan dan zijn eigen kunstwerk maken door watjes, papiertjes en dergelijke op die plakwand te drukken.
Wc-rolletjes aan de muur plakken en zo een heel parcours maken is ook leuk. Kinderen kunnen daar dan iets doorheen laten rollen, zoals pompons.


Ook de voeldoos is bijzonder. Knip een rond gat in een kartonnen doos en leg in die doos allerlei voorwerpen leggen, zoals een borstel , knuffeltje en dergelijke. Het kind kan dan zijn arm in het gat steken en voelen wat er ligt. Spannend!  En zo zijn er nog meer spelletjes die geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie.


In het hoofdstuk voor 18-24 maanden zijn de spelletjes wat moeilijker, het kind zijn motoriek is beter dus kan het ook leren dingen op te scheppen en/of in de juiste vorm te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld de omtrek van houten puzzelfiguurtjes op een karton tekenen. Het kind moet dan die puzzelfiguurtjes op de bijpassende omtrek plaatsen. Dopjes van melkpakken en dergelijke kunnen uitgeknipt worden en op een doos geplakt worden zodat de kinderen naar hartelust van alles open en dicht kunnen draaien. Of je kunt een omtrek van een schaap tekenen en dan de kinderen met watten de omtrek laten invullen. Zelf een ketting maken van in stukjes geknipte wc rollen die eerst mooi gekleurd zijn is natuurlijk ook lekker om te doen.
In totaal zijn ook hier 20 leuke spelletjes getoond.


Dan zijn we aanbeland bij het hoofdstuk 2-3 jaar en het is duidelijk dat een kind dan weer veel meer kan dan in de voorgaande periode. Heel leuk is de hersluitbare zak waarin een parcours is gemaakt waardoor je een balletje moet zien te rollen. Kleien met zelfgemaakt klei is natuurlijk ook super of leren haarknippen door middel van wc-rollen is geweldig voor de kleine haarknippertjes. Of wat te denken van allemaal verschillende sokken tekenen, die mooie kleurtjes geven en dan steeds dezelfde sokken bij elkaar zoeken. Ook leuk is een bord maken met daarop allemaal rondjes in verschillende kleuren en dan in de tuin iets van die kleur erbij zoeken.
En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.


Het boek vraagt wel vrij veel inzet van de volwassenen, veel spelletjes moeten eerst gemaakt of voorbereid worden door hen. Het is in feite een boek met allemaal goedkope spelletjes die meestal eenvoudig te maken zijn. Er zijn ook niet veel materialen nodig. Een vel papier, een kartonnen doos, kinderverf, wc-rolletjes, stiften, zand, pompons of lintjes vormen de hoofdingrediënten van de te maken spelletjes.


Een fijn boek voor het geval je even niet meer weet wat je nu weer moet bedenken om de kinderen bezig te houden...
Het boek verdient echter wel een minder ouderwets aandoende cover.


ISBN 9789401466462 | Hardcover | 127 pagina's | Uitgeverij Lannoo | maart 2020

© Dettie, 9 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER