Non-fictie jeugd

Peter Spier

MENSEN, MENSEN wát een mensen!
Peter Spier


Als je het boek openslaat zie je onze mooie aardbol zweven in een diepblauwe sterrenhemel. Op de volgende pagina zie je een schitterend landschap vol fruitbomen, palmen, bossen en bergen waar allerlei dieren in rondlopen en veel verschillende vogels door de lucht vliegen. In dat paradijselijke landschap lopen Adam en Eva, die volgens de bijbel de eerste twee mensen op aarde waren.
Tegenwoordig zijn het wel wat meer dan twee mensen die op onze aarde rondlopen. Om precies te zijn, er zijn inmiddels meer dan 6000.000.000 aardbewoners.  Als we elkaar allemaal een hand zouden geven, zou de mensenketting negen miljoen kilometer lang zijn!


Het mooie en fascinerende is dat er zoveel verschillende mensen zijn die allemaal ooit eens als klein baby'tje begonnen met hun leven. Nóg mooier is dat er zoveel verschillende variëteiten aan mensen zijn. Onze huidskleur kan verschillen, onze ogen kunnen qua vorm en kleur anders zijn, we hebben allemaal een eigen unieke neus die kan verschillen van mopsneusje tot haakneus. Onze Lippen, ogen, oren, haarkleur en kapsels zijn allemaal anders. De een wil golvend haar, de ander stijl haar, de een wil vlechtjes en de ander een knotje. Toch zijn we allemaal mensen.
We dragen allemaal kleren en sieraden alleen die verschillen per werelddeel heel erg van elkaar. Wat de een prachtig vindt, vindt de ander gek, en andersom.


© Peter Spier


Je hebt eerlijke en oneerlijke mensen, geleerde mensen en minder geleerde mensen. De ene houdt van stilte, de ander van lawaai.
Overal op de wereld worden er spelletjes gespeeld; in het ene land spelen ze jeu de boules, in andere landen is bijvoorbeeld paalwerpen, het denkspel Go of een kameelwedloop favoriet.
Kunst en muziek zijn ook overal op de wereld te zien en te horen, maar verschillen enorm qua karakter, geluid, uiterlijk.
Het eten kent eveneens enorme, boeiende en smakelijke variëteiten en leert ons allerlei nieuwe smaken en kruiden kennen.
Ook hebben mensen verschillende godsdiensten, de een gelooft in één God, de ander in veel goden en weer anderen geloven nergens in.
Boeiend zijn ook al de verschillende talen die gesproken worden.
Toch zijn we allemaal mensen.


In dit boek laat Peter Spier ons via zijn prachtige tekeningen al deze mooie verschillende mensen zien. Hij toont hoe bijzonder en fascinerend al deze verschillen zijn maar ook in hoeveel dingen mensen hetzelfde zijn. Iedereen moet eten, drinken, wonen, spelen, slapen, zich kleden, werken etc. alleen gaat dat in allerlei werelddelen op hun eigen manier die past bij bijvoorbeeld het klimaat of gewoontes.
Op de laatste pagina zien we een tekening hoe de wereld zou zijn als we allemaal hetzelfde waren en allemaal in dezelfde huizen woonden...
Dan besef je pas goed hoe heerlijk het is dat er zoveel mooie en verschillende mensen bestaan!


Zie ook het you-tube filmpje met Peter Spier over zijn werk


ISBN 97890 47702856 Hardcover 38 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 8e druk 1-10-2014
NURcode 200 Afmeting 25,9 x  33,6 cm Leeftijd vanaf ca. 7 jaar

© Dettie, 8 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER