Non-fictie jeugd

Andrew Langley

altRegenwouden
Andrew Langley
Uit de serie Navigators


Wij volwassenen weten het allemaal wel, maar de boodschap overbrengen aan jongeren is en blijft belangrijk! In het eerste onderdeel van dit boek staat dan ook de mededeling dat het regenwoud dreigt te verdwijnen. Meteen wordt ook uitgelegd hoe belangrijk deze gebieden juist zijn voor de hele wereld. In het tempo waarin men nu de bomen kapt ligt niet alleen een dreiging voor de dieren en planten die daar voorkomen, maar ook voor ons, voor de hele wereld.
Waarom is dat zo belangrijk? Wat zijn die regenwouden dan? Dat lees je allemaal is dit boek.
70% van alle bekende planten- en diersoorten leven juist daar. Stel je voor wat een verarming het zou zijn als dat allemaal zou verdwijnen! Die gebieden zorgen voor 40 % van de hoeveelheid zuurstof die nodig is voor de hele aardbol.
Er wordt een indeling gemaakt van laag naar hoog. Bodemdieren zien nooit de lucht, en de dieren die bovenin leven hebben totaal geen weet van wat er onder hen gebeurt. De bomen, woudreuzen genoemd, kunnen wel 45 meter hoog zijn, dus zo vreemd is dat niet.
Er is een gelijkmatig klimaat, een winter of zomer kennen de dieren niet.
Je ziet bekende dieren: apen, vogels, mieren, maar ook de meer onbekende: de okapi, de agoeti, de neushoornvogel, de pangolin, de tamandoea en nog veel meer.
Er wordt verteld over de evolutie, over klimaatverandering, en over de volkeren, die er wonen. Volken die tot voort kort in symbiose met het woud leefden, zij gebruikten niet meer dan nodig is. Hoe anders vergaat het het woud sinds de westerse mens de rijkdommen ontdekt heeft! Die is hebberig, kapt en verbouwt - suikerriet, cacao, gember – alles ter eigen voordeel, zonder enige consideratie, zonder rekening te houden met de toekomst.
Maar dit boek laat vooral de schoonheid zien: er zijn prachtige foto’s. Er is veel informatie in kleine kadertjes, of in grotere stukken tekst. Er wordt verwezen naar websites.
Natuurlijk is er een woordenlijst, en wordt achter in het boek de weg gewezen naar nog meer info.
Weer een heel mooi boek uit deze serie. Alleen al het kijken naar de foto's is een feest.


ISBN 9789054616528| hardcover |48 pagina's | Baeckens | november 2010
Leeftijd 8+

© Marjo, 17 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HiER