Non-fictie jeugd

Ditte Merle

http://www.dittemerle.nl

 

Wild verliefd


Ditte Merle hanteert eenzelfde toon als Jan Paul Schutten of Midas Dekkers: luchtig en humoristisch bij haar beschrijving van dieren en hun seksuele uitspattingen. Over geheime liefdesluchtjes, over kriebelige seksstofjes, over natte slurfzoenen en gulzige koppensnellers. Over vrouwtjes met een piemel en onderwatermassage bij dolfijnen. Haar toon is er een die zeker aan zal slaan bij jongeren die alles over dit onderwerp willen weten. En nou ja, ook bij de volwassen lezer. Want er worden veel vragen beantwoord. Helaas ook net zo veel opgeroepen, de schrijfster stel dan ook dat de onderzoekers nog jaren zoet zullen zijn.
Al die palingen van wie men nu aanneemt dat ze naar de Saragossazee zwemmen om er te gaan paaien, waar blijven die dan? Er worden daar wel heel kleine palinkjes aangetroffen, maar nog nooit heeft iemand er volwassen vissen gezien.
En hoe zit dat met die muiltjes die niet alleen bij elkaar kruipen, maar stapeltjes bouwen, wel veertien stuks hoog soms, om daar te 'stapel'vrijen? Nu wist ik niet eens wat muiltjes waren!
Dat pinguïns er ook homohuwelijken op na houden, dat wist ik dan weer wel, maar niet dat er een hele rel is geweest toen bleek dat dierentuinen hun homopaartjes uit elkaar halen om te proberen ze toch voor een vrouwtje te laten vallen. Voortplanting is nu eenmaal belangrijk bij een diersoort die bedreigd is, was het excuus. Het was een poging waard natuurlijk, maar de pinguïns werkten niet mee.
En het is ook goed om weer eens te lezen dat die arme vrouwtjeseenden, die in het voorjaar het slachtoffer dreigen te worden van een groepsverkrachting, 'weten' dat zoiets het risico is, als ze zich alleen op strooptocht wagen. Het is de natuur.
Al met al een leerzaam boek.


'Ontmoet de segrijnslak na de vrijpartij een andere leuke slak, dan is het weer dansen en darten. Segrijnslakken zijn niet eenkennig. Voordat ze eitjes leggen, vrijen ze ook met andere slakken. In het voorraadzakje hebben de onderzoekers zaadjes gevonden van meer dan één segrijnslak. Maar welke eitjes bevruchten uiteindelijk de eitjes? Van welke slak waren die zaadjes? Waarom juist van die slak en niet van die ander? Maakt het uit hoe diep deze slak het pijltje in de huis piercete? Al die knappe slakkologen zoeken dat uit. Ze moeten slakken vangen, de slakken laten paren, pijltjes bekijken, zaadjes en eitjes bestuderen, jonkies tellen...Dat is veel en precies werk.
Hun onderzoek gaat nog veel trager dan de vrijpartij van een slak!'


ISBN 9789044321920 Hardcover 159 pagina's | House of Books B.V., The | februari 2009
Vanaf ca 11 t/m 15 jaar (ook leuk voor volwassenen)

Marjo, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER