Non-fictie jeugd

Agnes van den Muijsenberg

http://www.agnesvandenmuijsenberg.nl/

 

Huilen zonder tranen
Agnes van den Muijsenberg

Dit op waargebeurde feiten gebaseerde boek gaat over pesten en de nieuwe vorm hiervan: cyberpesten. Door alle technologische snufjes waar we tegenwoordig over beschikken hebben pestkoppen helaas nog meer mogelijkheden gekregen om hun slachtoffers te belagen.

De viertienjarige Anne is de hoofdpersoon in dit boek. Ze maakt op school iets vreselijks mee. Een schoolgenootje, Floor, wordt aangereden nadat zij zomaar de weg op is gerend. Ze is zwaar gewond en raakt in een coma. Anne komt door het ongeluk in het bezit van de schooltas van het meisje. Deze moet ze afgeven op school maar Anne neemt het mee naar huis. Ze is erg geschrokken van het ongeluk en zich niet bewust van haar handelen. Thuis merkt ze dat de schooltas dagboeken van Floor bevat. Ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en leest erin. Ze ontdekt dat Floor heel erg werd gepest werd en niet langer wilde leven.

Dan wordt Anne van het ene op het andere moment zelf ook gepest. Ze begrijpt er niks van. Heel langzaam bouwt het pesten zich op totdat ze zelfs in elkaar geslagen wordt. Anne is totaal overrompeld door wat haar overkomt. Ze licht de vertrouwenspersoon op school in maar deze vrouw onderneemt geen actie. Via haar mobiele telefoon en computer stromen ondertussen hatelijke berichten binnen. Er is zelfs een berichtje waarin staat dat Anne maar beter zelfmoord kan plegen. De pijn, de eenzaamheid en het verdriet worden Anne teveel, ze begint zichzelf te verwonden. Ze heeft dringend hulp nodig.

Dit boek is geen literair hoogstandje maar wel recht uit het hart geschreven. Agnes van den Muijsenberg schrijft op haar website: “De reden waarom ik dit boek schreef is omdat ik dit van heel dichtbij heb meegemaakt.” Omdat het verhaal zo puur en oprecht is maken de paar stijl- en spelfouten niet uit. Het thema pesten is zeer goed uitgewerkt en helaas blijft het een actueel onderwerp. Niet alleen het verhaal van Anne komt aan bod maar ook de impact die het pesten op het hele gezin heeft. Zo is de moeder van Anne strijdkrachtig maar ook ontredderd. Vader kan niet met de situatie omgaan en trekt zich terug. De hulpverlening, of eerder het gebrek hieraan, wordt kritisch onder de loep genomen. Het is voor de ouders van Anne een enorm gevecht om ervoor te zorgen dat Anne weer veilig onderwijs kan gaan volgen.

Dit boek is geschikt voor jongeren en volwassenen. Slachtoffers en hun familie zullen zich gesteund en begrepen voelen door dit verhaal. Maar ook voor pestkoppen is dit een boek om niet te missen. Vaak wordt helemaal niet beseft wat de gevolgen van pesten zijn. Ouders die vermoeden dat hun kroost zich schuldig maakt aan dit gedrag doen er goed aan hen dit boek voor te schotelen. Huilen zonder tranen is een waardevol aandeel in de strijd tegen pesten.

ISBN 9789081848169 | ebook | Uitgeverij Erya | februari 2012
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 8 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER