Non-fictie jeugd

Line Halsnes

https://www.linehalsnes.no

 

Reddingsvoertuigen
Serie: vanbinnen en vanbuiten
Line HalsnesDaar zijn Hans en Ida weer. Op dezelfde manier als waarop ze ons eerder de buiten- en de binnenkant lieten zien van machines en dino’s zullen ze dat nu doen over reddingsvoertuigen.
Natuurlijk komen de brandweerwagen, de politieauto en de ambulance aan bod, maar waar je misschien niet aan gedacht zou hebben: een takelwagen is ook een reddingsvoertuig!

En brandweerauto’s heb je in verschillende vormen.
Het kan namelijk ook zo zijn dat je een brand hoog in een gebouw moet blussen, dan is een ladderwagen handig. En je kan niet altijd water in de buurt vinden, dus dan gaat er een tankauto mee.


Heb je het over een politieauto, je weet vast wel dat er ook een politiemotor is! En een politieboot!
Dan zijn er nog reddingshelikopters, een blusboot, en nog meer speciale voertuigen.


Volgens beproefd recept vertellen Hans en Ida eerst hoe zo’n voertuig er aan de buitenkant uitziet. Welke onderdelen hebben ze, waarvoor dienen ze.
Het gaat over de verschillende sirenes, en over het alarmnummer dat je moet bellen als er brand is, of een ongeluk is gebeurd.


Vervolgens gaan ze in op de verschillende onderdelen die aan de binnenkant zitten. Dat is behoorlijk technisch allemaal, maar er wordt ook humor in verwerkt en daar vind je dan een klein zoekopdracht. Vaak is er een kleine verhaaltje, bijvoorbeeld over de fietsendief, om te illustreren hoe de reddingsvoertuigen ingezet worden.


Je steekt er nog eens wat van op!
Want als een reddingsboot een omgeslagen boot gaat helpen, slaat die dan zelf niet om in die wilde golven?En als je een ongeluk hebt gehad, maar niet zelf de ambulance in kan, hoe doen ze dat dan?
En wist je dat een bergingsvoertuig ook een sirene heeft?


De Noorse Line Halsnes (1981) is beeldend kunstenaar en heeft al heel wat boeken geïllustreerd.

ISBN 9789044853643 | hardcover | 35 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2024

© Marjo, 14 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

vspace=Machines vanbinnen en vanbuiten
Line Halsnes

In de serie Vanbinnen en Vanbuiten laten Hans en Ida je zien hoe machines in elkaar zitten en wat je er allemaal mee kan doen.
Machines?  Zeker! En niet bepaald kleintjes!
Het gaat om tractoren, graafmachines, dorsmachines, bulldozers, kiepwagens en nog meer.
Voor Hans en Ida op de eerste machine afstappen, en jou meenemen, vertellen ze eerst over veiligheidsregels. Neem dus gehoorbeschermers mee, werkhandschoenen, een gereedschapskist en trek een overall aan. Een pet en stevige laarzen zijn ook handig.


En daar gaan we dan!
De meest algemene machine is de tractor. Op de eerste dubbele pagina staat-ie, levensgroot. Er wordt verteld wat voor onderdelen er zijn: de cabine, de uitlaat, de motor en de brandstoftank. En dan die enorme wielen!
Hans laat zien wat je allemaal aan een tractor kan hangen: een voorlader, een palletvork, een balenklem, en nog meer. Op de volgende pagina’s zie je verschillende aanhangwagens achter de tractor hangen, en Hans laat zien wat je daarmee doet.
Dan  volgen twee pagina’s waarop je alle onderdelen ziet, een krukas, de koppeling, een velg, noem maar op. En als je niet weet wat er allemaal in een tractor zit, dan kijk je je ogen uit!
Op deze pagina is ook een opdrachtje te vinden. In dit geval:


Waar is de turbo?
Er is een gebroken spiegel. Zie je waar die is?
En Hans is potloden kwijt. Kan jij ze vinden?


Op dezelfde manier komen vervolgens de graafmachine, de bulldozer, de wiellader, de kiepwagen, de maaidorser en de oogstmachine aan de beurt.
En achterin staan nog meer voorbeelden van grote machines.
Als je dit boek bestudeert, kun je zo met zo'n grote machine gaan werken!

De Noorse Line Halsnes (1981) is beeldend kunstenaar en heeft al heel wat boeken geïllustreerd.

ISBN  9789044851120 | Hardcover| 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2023
Afmeting: 21.8 x 29.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 30 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dino's vanbinnen en vanbuiten
Line Halsnes

Hoe dinosauriërs er aan de buitenkant uitzagen, weet je misschien wel. Er zijn heel veel verschillende soorten dino’s die niet allemaal tegelijkertijd leefden. Sommigen waren herbivoor (planteneter),  anderen carnivoor (vleeseter) of een mix hiervan.
Maar hoe weten we dat nu?
Dat hebben de geleerde onderzoekers ontdekt door overblijfselen grondig te bestuderen. Ook ontdekten ze een verwantschap met dieren die nu nog leven. Zo zijn er veel dingen bekend geworden (al weten ook die geleerden niet alles zeker!).


In dit boek zijn Hans en Ida de experts. Zij weten heel veel over dinosauriërs. En dat gaan ze je allemaal vertellen! Het bijzondere is dat ze je ook de dieren van binnen laten zien. Bij het onderzoeken is veel bekend geworden over hoe het skelet eruitzag, en ook werden soms overblijfselen van de maaginhoud gevonden.


De dieren die je gaat zien, staan op de eerste pagina afgebeeld.
Bij iedere dino die vervolgens in dit boek behandeld wordt zie je eerst hoe ze er waarschijnlijk uitgezien hebben. Per onderdeel twee pagina's.


Laten we eens kijken naar de triceratops. Eerst het uiterlijk: hij lijkt wel wat op een neushoorn, maar dan veel en veel groter!
Deze dino leefde tegelijk met de T.Rex, een geducht tegenstander. Maar de triceratops kon wel wat hebben: hij had drie hoorns, en een benen kraag! Die kon zich waarschijnlijk wel verdedigen. Hij had ook heel veel tanden: wel 600! Hier wordt meteen duidelijk dat wetenschappers niet alles kunnen weten. Een aantal van hen denkt dat de triceratops schubben heeft gehad, maar zeker is dat dus niet.
Wel weten ze dat hij een herbivoor was, omdat zijn darmen erg lang waren, dat is nodig voor de vertering.
Dan volgt als een soort stripverhaal hoe het leven van de triceratops er waarschijnlijk uitgezien heeft.
En daarna zien we de binnenkant: het skelet, en de organen schematisch weergegeven.


Bij ieder dier heeft de schrijfster op dit moment, dus bij de binnenkant, een interactief element toegevoegd: er staat bijvoorbeeld een foutje ergens op de pagina's, er is een vraag of een zoekopdracht, steeds wat anders. Op deze manier leidt Line Halsnes de lezer door het lijf van de dino. Je zou waarschijnlijk makkelijk denken: dat heb ik wel gezien, maar door de opdrachtjes kijk je beter!
Achterin vind je nog meer dinosauriërs, met een kort tekstje.


De Noorse Line Halsnes (1981) is beeldend kunstenaar en heeft al heel wat boeken geïllustreerd. Zie HIER.


ISBN 9789044851113 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2023
Afmeting: 21.8 x 29.7 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 28 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER