Non-fictie jeugd

Klay Lamprell

alt ROME Alles wat je altijd al wilde weten
Uit de serie 'Verboden voor ouders'
Klay Lamprell


Over het Oude Rome, en de moderne stad, over alles wat kinderen willen weten. Want het boek is geen reisgids voor de ouders, dat staat al in de titel. Niet dat er geen dingen in staan die ook ouders niet weten. Voor mij bijvoorbeeld was onbekend dat in Rome het Globetheater van Shakespeare nagebouwd is. Nu staat er dat nog maar sinds 2004, maar toch...
Ik wist ook niet dat er een ghetto was voor joden, ingesteld in 1555, dat notabene driehonderd jaar lang de joodse gelovigen opsloot in hun eihgen wijk. Zij droegen een geel stukje stof op hun kleding...
Het is een nog steeds herkenbare wijk, gelukkig geen ghetto meer.
Er wordt verteld over oude monumenten en voorzieningen: het Colosseum, het Forum Romanum, de aquaducten en thermen. Over het vernuft van de oude Romeinen, hun geheim waardoor nu na meer dan tweeduizend jaar die gebouwen nog steeds overeind staan. Over voetbal en uitvingen, over geschiedenis en het heden dus. Bijvoorbeeld:  dat je uit moet kijken op straat: men rijdt maar raak, en dan staat er ‘het werkt nog ook’...  nou!
Dat de oude Romeinen flamingotongen aten, maar dat de moderne Romeinen nog steeds houden van een maaltje bereid met de ingewanden van een koe! Gelukkig is er volop pasta, en pizza’s natuurlijk.


Er is een nadeel: het boek blijft niet gemakkelijk open liggen, maar verder denk ik dat het veel leesplezier geeft: je vindt er veel, heel veel informatie over Rome. Het is heel modern: veel kleuren, veel kaders, alles in korte stukjes, snel en duidelijk.  Er wordt steeds aangegeven waar je meer informatie kunt vinden, en dat is vooral handig als je een werkstuk moet maken. Want daarvoor is het boek wat minder geschikt, het is te hap-snap.


ISBN  9789020992069   | paperback | 254 pagina's | Lannoo |februari  2012
Vertaald uit het Engels door Christelle Bogart Leeftijd 10+

© Marjo, 11 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER