Non-fictie jeugd

Jules Howard

https://www.juleshoward.co.uk

https://jaromvogel.com

 

Van Albatros tot Zebra
Dierenencyclopedie
illustraties: Jarom Vogel
tekst: Jules Howard


Jules Howard is zoöloog. In zijn voorwoord schrijft hij dat hij het altijd heel leuk heeft gevonden om de geheimen van dieren uit verschillende groepen te ontdekken.
Met deze groepen bedoelt hij; zoogdieren, reptielen, spinachtigen, amfibieën, vissen en reptielen. Het prettige is dat elke groep een apart 'hoofdstuk' heeft gekregen dat te onderscheiden is dankzij de labels aan de zijkant (bladsnede) van de pagina's.


'Zes diergroepen met duizenden verbijsterende manieren van leven.' schrijft Jules Howard.


Elk 'hoofdstuk' begint met Wat is... (een vis, zoogdier, reptiel enz.) waarna de diverse vormen van de groep getoond worden dankzij de realistische, fraaie illustraties gemaakt door Jarom Vogel. Bij elke illustratie staat de Nederlandse en Latijnse naam van het dier. Daarna een korte toelichting over het doen en laten, of een bijzondere eigenschap van het betreffende dier.

Bij de monarchvlinder bijvoorbeeld lezen we bijvoorbeeld dat ze enorme afstanden afleggen, van Mexico naar Canada!
En het Filipijnse spookdier heeft zulke grote ogen dat ze vastzitten aan zijn schedel. Daarom kunnen ze moeilijk in het rond kijken, dus... hebben ze een uilennek waarmee ze hun kop 180 graden kunnen draaien.
De wimperspitsmuis weegt evenveel als een speelkaart en is niet veel langer dan een paperclip! Omdat kleinere dieren meer energie verbranden dan grotere moet hij de hele dag dooreten.
De matamata (schildpad) lijkt als hij op het water drijft op een stuk hout, zijn lange nek doet denken aan afgevallen bladeren.

Zeer bijzonder allemaal!
Bij elk dier staat ook apart vermeld hoe groot hij is, wat voor voedsel hij eet en waar hij leeft.


Hoe langer je alle dieren bekijkt en over hun leefwijze leest hoe groter het besef wordt dat de hele (dieren)wereld een groot wonder is. Je valt van de ene verbazing in de ander, alles is helemaal op elkaar afgestemd, alles is logisch. Heel apart om te lezen.


Uitgeverij Fontaine staat synoniem voor goed verzorgde boeken en dit boek voldoet daar ook aan. Het is een mooie hardcover met prachtig gekleurde afbeeldingen.
Een boek om cadeau te geven en/of in scholen te gebruiken.


ISBN 9789059562219 | Hardcover | 192 pagina's | NUR 222/223 |Fontaine uitgevers | 16 maart 2020
Vertaald door Mariëlle Steinpatz| Leeftijd tot 12 jaar

© Dettie, 1 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER