Non-fictie jeugd

Sunny J. Jansen

altIn verzet
Hannie Schaft strijdt tegen de Duitse bezetter


Heldenverhalen doen het altijd goed, maar als je bij het lezen van dit verhaal bedenkt dat het eigenlijk een verhaal van alle tijden is, dat er nog steeds mensen worden onderdrukt, hun land bezet door anderen die denken dat zij het recht hebben, dan is het geen ‘leuk’ verhaal meer.
Toch moet je het leuk maken, spannend maken om de lezer te bereiken. De jonge lezer in dit geval, het verhaal is geschreven voor kinderen.
Al breng je er maar eentje tot een nieuwe overtuiging – dat je niet het recht hebt iemand te overmeesteren, en dat je juist wel het recht hebt om daar tegen in opstand te komen – dan is je verhaal geslaagd.


Het verhaal van Hannie Schaft is dat van het meisje met het rode haar. Zij was een verzetsheld, haar verhaal duikt ieder jaar wel weer ergens op. Haar echte naam was Jannetje Johanna (Jo) Schaft, ‘Hannie’ was haar schuilnaam. Clandestiene krantjes bezorgen was haar niet genoeg, ze wilde meer. Het werk werd steeds gevaarlijker: mensen helpen met onderduiken, sabotage plegen, Duitsers doden.
Het kostte haar het leven, net voor Nederland bevrijd werd.


Het hele verhaal wordt in dit boekje verteld, zoals bij alle boeken uit deze reeks ‘Historische helden’ het geval is. Er wordt heel duidelijk verteld over de achtergronden die bij de inhoud horen.
In aparte kaders, of gewoon in de tekst, wordt uitgelegd waarom sabotage nuttig was, waarom Duitsers niet gewoon gevangen konden worden genomen, en ja, voor de jeugd van nu is het nodig: waarom er überhaupt een oorlog was, en waarom joodse mensen zo verguisd werden.


Er is een duidelijke kaart, zodat je kunt zien waar Hannie actief was, er zijn illustratieve tekeningen, en verklaring van moeilijke woorden.
Zeer goede serie!


ISBN 9789085605683 |Hardcover |71 pagina's| Uitgeverij Niño |oktober 2009
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 3 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

In verzet
Hannie Schaft strijdt tegen de Duitse bezetter


Het meisje met het rode haar, iedereen heeft wel eens over haar gehoord. Dat was het meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in het verzet ging en streed tegen de Duitsers die Nederland bezet hielden. Haar naam was Jannetje Johanna (Jo) Schaft.
Toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak was Jo negentien jaar en studeerde ze rechten in Amsterdam.
In het begin van de oorlog kon ze gewoon verder studeren en ging voor veel mensen het leven ook gewoon door. Alleen vonden Hitler en de nazi's dat sommige mensen minder waard waren dan anderen. Joodse mensen bijvoorbeeld kregen het steeds moeilijker. Ze mochten niet meer in het park komen, of in winkels, of in de bibliotheek. Overal hingen bordjes met 'Verboden voor Joden' daarop. En Joodse mensen moesten een gele ster met het woord Jood op hun kleren dragen.


Jo Schaft hielp Joodse mensen door persoonsbewijzen te stelen zonder de J van Jood erop en toen ze in 1943 als student weigerde om zich aan de Duitse regels en wetten te houden mocht ze niet meer verder leren. Ze ging weer bij haar ouders wonen in Haarlem.  Ook haar Joodse vriendin duikt onder bij Jo's ouders. (Onderduiken betekent dat niemand mag weten waar je woont) Joodse mensen werden namelijk opgepakt en meegenomen naar kampen door de Duitsers.
Jo was inmiddels 22 en besloot in het verzet te gaan, ze werkte onder de schuilnaam Hannie als koerierster. Ze ging op kamers wonen om haar ouders niet in gevaar te brengen. Ze bracht berichten, wapens en verzetskranten rond en hielp onderduikers met geld en voedselbonnen. Maar ze vond dat ze niet genoeg deed, ze wilde méér doen en ze kreeg een eigen pistool en schietlessen. Ze deed veel gevaarlijk werk. Ze fietste bijvoorbeeld rond met fietstassen vol wapens, ze kon altijd zo opgepakt worden door de Duitsers en die zouden dan niet erg aardig voor haar zijn. Ze zou dan zeker in de gevangenis komen en voor ze daar weer uit zou zijn... àls ze er al uit zou komen...
Maar Hannie wilde meer, ze wilde meehelpen met de grote acties. Ze móest meer doen vond ze. Ze vroeg om grotere opdrachten en die kreeg ze uiteindelijk ook. Dat hield ook in dat ze mensen, de vijand, moest doodmaken. Het verzet kon de vijand niet gevangen nemen en hen al helemaal geen eten geven, want dat hadden ze zelf amper. Hannie vond dat ze dit grote, zware, moeilijk werk ook moest doen, anders zouden er nog meer mensen verraden worden en werden er nog meer onschuldige mensen vermoord.


In het verzet zitten betekent dat je met een groep mensen heel gevaarlijk werk doet waarbij je de vijand tegenwerkt. Je kunt zelfs doodgeschoten worden tijdens een opdracht. Hannie verloor ook heel goede vrienden die net als zij in het verzet zaten.  Op een dag moest ze Ragut neerschieten, dat is iemand die voor veel geld iedereen verraadde aan de Duitsers zodat Joodse en verzetsmensen opgepakt werden. Maar dat ging niet helemaal goed. Haar goede vriend Jan werd daarbij doodgeschoten en de Duitsers waren vanaf die tijd op zoek naar het meisje met het rode haar...


Dit boek uit de 'historische helden' reeks vertelt in eenvoudige taal het indrukwekkende verhaal over Hannie Schaft, het laat zien dat zij een bijzondere en dappere vrouw was en welk belangrijk werk zij deed. Daarnaast wordt ook duidelijk uitgelegd, in aparte kaders wie Adolf Hitler was, wat nazi's waren, waarom radio Oranje belangrijk was, wat verzetswerk was, wat de hongerwinter inhield, hoe de oorlog afliep enz. Hierdoor krijgen jongeren een goed beeld over wat de Tweede Wereldoorlog inhield. Naast de heldere tekst staan er diverse illustraties bij het verhaal waardoor het beeld van de oorlogsjaren compleet wordt.


Hannie Schaft wordt uiteindelijk opgepakt en overleeft de oorlog niet maar het is wel dankzij haar en vele andere mensen dat wij nu in vrijheid kunnen leven en bevrijdingsdag kunnen vieren.


ISBN 9789085605683 Hardcover 71 pagina's Uitgeverij Niño oktober 2009
Vanaf ca. 10 jaar

© Dettie, 5 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER