Non-fictie jeugd

Carolyn Kanjuro

https://www.carolynkanjuro.com

https://alexandervidal.com

 

Monkey Mind
illustraties Alexander Vidal
tekst: Carolyn Kanjuro


Kinderen hebben soms het gevoel dat er allemaal kwebbelende aapjes (monkey) in hun hoofd (mind) zitten. Die aapjes springen heel snel van de ene naar de andere gedachte. Bijvoorbeeld van gisteren, naar morgen en weer terug. Van fietsen naar zwemmen, van leren naar spelen en ze springen dan heel snel achter elkaar. Die aapjes zijn eigenlijk de baas over de gedachten van de kinderen en daar worden kinderen best moe van. Ze zouden willen dat die aapjes eens wat rustiger werden.  Maar hoe moet dat?

Dat kunnen ze leren door gebruik te maken van deze kaartenbox.
Op de voorkant van die kaarten staan afbeeldingen die een beetje aangeven waar de gedachtes naartoe gestuurd worden. Zoals een grote zon die mooi aan het stralen is. Die kaart kun je gebruiken als je even zo'n licht zonnetje nodig hebt om je bijvoorbeeld op te vrolijken.

Op de achterkant van de kaart staat een kernzin in dit geval is dat: Straal als de zon.
Daaronder lezen we "Achter de wolken schijnt de zon. Hoe je je ook voelt, weet dat je weer kunt stralen als een zonnetje".

En dan volgt de oefening
1 Ga rechtop staan. Zet je voeten stevig op de grond met je armen langs je lichaam.
2 Adem diep in en strek je armen de lucht in. Maak jezelf lang. Tover je grootste glimlach op je gezicht.
3. Draai je hoofd en armen van links naar rechts en kijk stralend om je heen. Laat je armen weer zakken en ontspan je mond.

Doe dit nog twee keer. Hoe voelde je je toen je begon? Is dat veranderd? Gek genoeg kun je soms alleen al door te glimlachen vrolijk worden.


Op elke kaart staat dus een kernzin, een korte omschrijving van het 'probleem' en vervolgens de oefening en enkele vragen over wat en hoe je dingen voelt of hoe je naar dingen kijkt na de oefening. Een vorm van zelfreflectie dus en hoe je met die inzichten om kunt gaan.


In een begeleidend boekje van een paar bladzijden staat aangegeven hoe en wanneer je de kaarten kunt gebruiken. je kunt ze schudden en er een uittrekken, je kunt ze allemaal op tafel leggen en een afbeelding kiezen die je aanspreekt of bewust een kaart uitzoeken die past bij het moment.


De ene oefening zal per kind makkelijker of moeilijker zijn om uit te voeren. Je hebt bijvoorbeeld ook De Kribbige Krab kaart, die leert een kind om niet gelijk te reageren als iemand iets zegt wat hij of zij niet zo leuk vindt. De kaart helpt je om na te denken over je (te) snelle reacties en hoe je dat anders aan kunt pakken zodat de aapjes daar niet zo lag over door blijven snateren in hun hoofd.


Zo leren kinderen hun lijf en/of gevoelens beter kennen én hoe ze het wat makkelijker voor zichzelf kunnen maken. Door de rust die de oefeningen geven, leren ze zich beter te concentreren, maken ze betere keuzes en krijgen ze meer inzicht in zichzelf en anderen.


De oefeningen kunnen allemaal alleen gedaan worden maar samen met ouders, vriendjes, vriendinnetjes, de juf of meester is misschien ook wel heel fijn om te doen.
Bovendien zullen zij er mogelijk zelf ook baat bij hebben. Ook volwassenen hebben namelijk vaak last van die opdringerige aapjes.


De afbeeldingen op de kaarten moeten even apart genoemd worden want die zijn werkelijk een feestje om naar te kijken. Je zou ze wel aan je muur willen hangen!


Zie ook het inkijkexemplaar


Opnieuw, net als My little yoga, is dit een fijne box om kinderen te leren steviger in hun schoenen te laten zodat ze beter voorbereid zijn op de -volwassen- maatschappij. Ook leuk om cadeau te geven.


ISBN 9789401304788 | Hardkartonnen box | instructieboekje 14 pagina's | NUR 770, 728 30 kaarten | Altamira | November 2020
Afmeting 18,5 x 13,6 x 3 cm | Vertaling Naomi Tieman | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 14 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER